2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Zanzibar: Őrangyal
Kapcsolatok
Zanzibar

Három hónapig nem lép fel a Zanzibar - jövőre tíz évesek

A zenekar öt erős egyéniségből áll, akik sokszor mind mást akarnak. Ebből a fogatból Terecskei Ritával és Sidlovics Gáborral beszélgettem a stúdiózásról, menedzsmentről és a jubileumi fellépésükről.

- Mostanában került adásba egy tavasszal rögzített unplugged koncertetek, ami elég kontrasztos a legutóbbi (Őrangyal) című nagylemezetekhez képest.
- Rita: Ez viszonyítás kérdése, mert a Zanzibarnak egyaránt vannak kemény és lágy hangszerelésű dalai is. Fellépéseken is mindkét stílusból szemezgetünk.

- Sidi: Ha megnézzünk kronológia sorrendben az albumainkat, a harmadik például már-már metálosra sikerült. Az Őrangyal inkább keverésében lett nyersebb, de a Zanzibar mindig is arról szólt, hogy valamilyen „dilinket” valósítottuk meg egy LP-n. Most az volt az elképzelés, hogy mellőzzük a stúdió adta lehetőségeket. Nincs azzal semmi problémánk, csak az egész korong annyira a próbateremben született, hogy nem akartuk, hogy a CD-n, és a koncerteken másként szóljon.

Többen illettek minket olyan kritikákkal, hogy hangzásban ég és föld a különbség a lemezeink és a bulijaink között. Magunkba néztünk, és ezt elfogadtuk. A régebbi kiadványainkon tényleg érezhető, hogy a vidéki hülyegyerekek, azaz mi beszabadultunk a stúdióba és élveztük, hogy egy gombnyomással milyen effekteket rakhatunk a zenébe. Ezzel önmagunkat szórakoztattuk, de így tíz évesen azt gondoltuk, itt az ideje egy olyan albumnak, ami mindenhol ugyanúgy szól.

- Élőben szeretnétek esetleg egy szimfonikus csapattal nyomni? Jobban szólna, mint a stúdiós kütyük.
- Rita: Én abszolút benne lennék egy ilyenben, nekem az unplugged koncert is a szívem csücske volt, kedvelem az ilyen lágyabb megmozdulásokat is. Nálunk Sidi és Miki a szögevők, akik a keményebb dolgoknál maradnának, és mivel egy zenekarról van szó, így megállapodás kérdése, de egyszer csak eljön az én időm is :)

- Sidi: Január 2-án lesz tíz esztendős a csapat, ezért december 27-én lesz egy nagykoncertünk, ami jóval hosszabb lesz, mint egy átlag fellépés. Azt az időt olyan dolgokkal kell majd kitölteni, amik nekünk és a közönségnek is érdekesek, ezért nem elképzelhetetlen, hogy egyszer ott terem négy hegedű a sarokban, vagy valami hasonló.
Rita: Tényleg? De jó!!!

- Ki lesz az előzenekar?
- Sidi: Ezt még nem tudjuk, ennek a kiválasztása egy házi feladat lesz.

- Ti választjátok ki, vagy ilyenekben egy menedzser dönt?
- Rita: Ilyen megnevezéssel senki sincs a házunk táján. Vannak emberek, akik segítik a fellépéseinket, a sajtós megjelenéseket és a többi ezekkel kapcsolatos dolgokat, de a menedzser fogalmát egyikük sem tölti be.

- Sidi: Igen, nálunk mindig a zenekar a döntéshozó. Ez legtöbbször jó, viszont néha nehéz, mert öt elég erős akaratú egyén van a Zanzibárban, és nem könnyű úgy csinálni, hogy mindenkinek jó legyen. Onnantól kezdve, hogy milyen legyen lábbox sound, odáig, hogy melyik stúdióban dolgozzunk, mindent mi koordinálunk és ezen kérdésekben a dűlőre jutás elég komoly harcokkal jár.

- Mit fogtok csinálni októberben és novemberben? December 27-ig, majd’ három hónap telik el koncert nélkül.
- Rita: A téli időszak amúgy sem a turnézásról szól, nekünk is csak félig-meddig alakult így, hogy lesz ez a hosszabb szünet. Ez viszont pont jó a felkészülésre. Egy teljesen új tracklistát kell összerakni, sok szám közül szemezgethetünk, és ehhez idő kell.

- Sidi: Meg kell említeni, hogy Cegléden ez az éves nagykoncertünk már négy esztendeje hagyomány. Ennyi idő alatt megtanultuk, hogy egy ilyen esemény leszervezése tényleg hónapokat vesz igénybe. A fényapparátustól kezdve a szekuritisokon át a megfelelő kilowatt mennyiségig mindent be kell állítani, össze kell hangolni, plusz még nekünk is próbálnunk kell. Furcsa érzés, mikor két óra alatt lemegy egy buli és utána végiggondolod, hogy erre ráment az utóbbi negyed éved. Furcsa, de nagyon jó, mikor minden flottul ment és tudod, hogy a te munkád van benne.

- A zenekari próbák mennyit vesznek ki ebből a három hónapból? Ahhoz nyilván nem kell ennyi idő.
- Sidi: Persze, inkább a régi dalok gatyába rázása a hosszadalmasabb.

- Rita: Meg ilyenkor jön a vita, hogy mit játszunk, és természetesen mindenki mást akar. Nincs mit tenni, bedobjuk a kívánságlistát egy kalapba és nagyjából a keresztmetszeteket tesszük be a műsorba. Aztán átnézzük, kipofozzuk a nótákat és lehet egy-egy új ötletet is hozzájuk rakunk.

- Esetenként át is hangszerelitek őket?
- Rita: Persze, ez mindig benne van a pakliban, de ez a nyári koncertekre is érvényes, nem olyan katonásan játsszuk a dalokat. Itt van például Gabi, aki tuti fix, hogy nem azt a gitárszólót nyomja le, amit a lemezen hallasz.

- Sidi: Van olyan, hogy évek alatt belemegy a fülembe egy szám, amit fellépéseken nyomunk, aztán mikor meghallom a rádióban, akkor csodálkozom, hogy ezt mi így vettük fel anno?

- Rita: Különösen a régi demoink viccesek.

- Sidi: Amik most meg is jelentek, hiszen kijött a Pendrive. Három zenekarról tudok, akik ilyen formában is megjelentetnek dalokat, és ebből mi vagyunk az egyik. A minap hoztam el egy mintapéldányt a kiadótól, betettem a gépbe, majd dobtam egy hátast. Olyan demok vannak rajta, amiket még 2000-ben, a próbateremben rögzítettünk. Rita sipít, mint ha ütnék, mi össze-vissza gitározunk, de valahol mindenki elkezdi, nem szégyelljük ezt. Van rajta egy videoklip is, amit annak idején még a Cegléd TV készített olyan huszonötezres költségvetésből. Azon még mindenki negyven kilóval kevesebb :) Fanoknak szerintem kötelező beszerezni.

- Az előző lemezetek még CD-n jelent meg. A következőt már felteszitek a netre?
- Sidi: Végül is nem kell felraknunk a világhálóra, mert általában a megjelenés előtt már ott köt ki, és senki sem tud róla. Biztos valami zene maffia is van ebben, ezzel nem tudunk mit kezdeni. Viszont erről jutott eszembe, hogy a nagykoncertünket ki fogjuk majd adni DVD-n. Mellette lesz még az unplugged fellépésünk is, valamint egy könyv, amit a csapatról írtak. Ezt két közeli ismerősünk csinálta, akik végigjárták velünk az egész tíz évet. Ez nem egy biográfia, hanem egy történet arról, hogyan lehet a 2000-es években a magyar könnyűzenében megélni, mik történnek az emberrel. Szerintem érdemes elolvasni, igen tanulságos.

Olvass tovább: Kellemetlen meglepetés érte a Zanzibar énekesnőjét - videóinterjú

-Fábián Tamás-
Forrás: hallgato.com

[2008.10.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még