2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Civil Rádió FM98
Kapcsolódó események
10 + 10 Civil a Fonóban!
[2005. október 1.
szombat 20:00]

A tíz éves Civil Rádió - Az emberi hang

„A szabad rádió hangot ad azoknak, akiknek általában nincs hangjuk, valamint azoknak, akik egy bizonyos esemény kapcsán egyébként sosem mondhatnák el azokat másképpen, mint a hivatalos verzióban.”

A Civil Rádió – Magyarország egyik legnagyobb nem-nyereségérdekelt műsorszolgáltatója – folyamatos adásait 1995. szeptember 1-től a 120.573/1994. MKM számú stúdióengedélyünk alapján - az ebben a körben osztott frekvenciák közül a fővárosban elsőként - indította el.
5 éven keresztül az eredeti engedély szerinti formában és tartalommal, annak pontosan megfelelve, két másik fővárosi közösségi rádióval osztott műsoridőben működött a 98 MHz-en. A Civil Rádiózásért Alapítvány 2000-ben a megnyerte a 98 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot, így 2000 szeptemberétől – előbb a Fiksz Rádiót, majd a Harmónia Rádióműhelyt és azóta több közösségi rádiós kezdeményezést is befogadva – sugározzák műsoraikat.

A Civil Rádió alapvető jellemzői:
- olyan közösségi, nem-nyereségérdekelt adó, amely sem politikai, sem üzleti csoportok befolyása alatt nem áll, a közösségek, a civil szervezetei számára kínál folyamatos megszólalási lehetőséget;
- az önszerveződést, a társadalmi részvételt, a szolidaritást, a szociális érzékenységet, a környezet iránti felelősséget helyezi előtérbe;
- műsoraiban lokális (fővárosi, városrészi) ügyekkel, témákkal foglalkozik;
- önkéntesek működtetik, bevételeit – nonprofit módon – a rádió fenntartására, fejlesztésére fordítja;
- működésével kapcsolatos fontosabb döntéseit demokratikusan hozza meg;
- nem feltétlenül és minden áron akar mindenkihez szólni (a fentiek miatt is);
- partnernek tekinti a hallgatót és a riportalanyokat is, kapcsolatainak lényege az információcsere;

- hangneme nem kioktató, nem akar állandóan okosnak látszani, kerüli a heroikus és patetikus jelzőket, személyes - de nem negédes - hangvételű; - az adások létrejöttének a hallgató is részese, számukra is hozzáférhető a rádió, annak munkájába bármikor bekapcsolódhatnak (ha elfogadják a legalapvetőbb működési kereteiket, feltételeiket);
- főszereplője nem a híres sztár, hanem a „hétköznapi” polgár;
- kerüli a látványos show-elemeket, a behízelgő, simulékony hangnemet;
- e ugyanakkor közvetlen, személyes, közérthető.

2001. február 7-től Budapest egész területén és Pest megye nagy részén is fogható adásuk. A rádió egész Budapest területén kiváló minőségben hallható az FM98 MHz-en, de dél felé Dunaújvárosig, északon Szentendréig, kelet felé pedig Aszódig. Ezzel párhuzamosan az elmúlt öt év alatt a hallgatottságnk is megsokszorozódott: több közvélemény-kutatás is készült, és bár ezek néha egymásnak is ellentmondanak, de ezek alapján 40 és 60 ezer közé teszik a rendszeres hallgatóik számát! Ismertségük az összes megkérdezettek között 77 százalék Budapesten. Saját felméréseik szerint hallgatóink zöme a 23-45 éves korosztályokhoz tartozik. Közülük jelentős a felső jövedelmi ötödbe, és a jó vagyoni helyzetbe soroltak száma. A főiskolát, egyetemet végzett, értelmiségi, illetve szellemi munkát végzők aránya, az országos adatokhoz képest, több mint 50%-kal túlreprezentált. Ők azok, akik a kereskedelmi média hangvételétől elfordulnak.
Alapító tagjai a hazai közösségi rádiók országos érdekvédelmi egyesületének, a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének.(

A Civil Rádió egyik legfontosabb jellemzője, hogy az országos és regionális médiumoktól eltérően, a nemzetközi és országos kérdések helyett sokkal inkább a helyi társadalom dolgaival foglalkozik, valamint önkéntesek működtetik. Különösen nagy hangsúlyt fektet a civil társadalom, az önszerveződések budapesti jelenségeinek bemutatására, bátorítására, az ilyen törekvések nyilvánosságának és szakmai működésének segítésére. Igazolja ezt az a tény, hogy nyilvántartásuk szerint évenként 750-800 civil szervezet vendégeskedik a Civil Rádióban. Programukban jelentős hangsúlyt kapnak a kulturális, szociális, környezetvédelmi események, közösségek, az ilyen típusú konfliktusok, a főváros, illetve egyes városrészeinek, szomszédságainak élete.

Ez egy interaktív rádió, amelyben a hallgató akár alkalmi közreműködőként, akár állandó munkatársként szólalhat meg. Az egyik legfőbb törekvésük éppen az, hogy a tömegkommunikációban dolgozók körül kialakított mítoszt leromboljuk, s bebizonyítsuk, hogy akinek üzenete van, hozzáférhet a mikrofonhoz, részese lehet a rádiót működtető csapatnak.

Műsorában 50-50% zene és próza szerepel. Javarészt élő magazinműsorokat közvetít a stúdióból, a beszélgetéseket megszakító zenével, - alkalmankénti bejátszásokkal - telefoninterjúkkal, játékokkal.
„ Mi nem azért zenélünk, hogy ne legyen csönd!”

Olyan zenéket adnak le, amelyek más rádiókban nemigen hallgathatók. Megegyezéseik szerint a preferált zenei műfajok: hangszeres zene (jazz, new age), világzene, etno-jazz, dallamos progresszív rock, blues, népzene, jazz, közérthető klasszikus zene. Törekszik a hangszerek, s nem a gépek által előállított zenéket játszani. Kimondottan kerülik az aktuális sláger-közhelyzenét, a disco, a rap, a techno, a party zenék, a musical, az operett műfajait – elismerve, hogy ezek is lehetnek értékes felvételek, de ezek a műfajok más adókon is megszólalnak. Lehetőség szerint törekszenek a magyar előadók és felvételek bemutatására is.

A zenei műsorokban friss amatőr produkciók kerülnek rendszeresen adásba, koncert és klubhírekkel, de házimuzsika élő közvetítésétől (pl. egy lakótelepi lakásból) a táncházak programjáig sok minden belefér ebbe a műfajba, ami a Civil Rádió sajátos karakterét adja.
A Civil Rádió elsősorban pályázatokból, alapítványi támogatásokból működik. Számít más szponzori, hallgatói támogatásokra, s egy minimális mennyiségű reklámbevételre is építenünk kell. Természetesen a Civil Rádió legnagyobb forrása a közreműködők által végzett hatalmas mennyiségű önkéntes munka, de ennek nem forint a mértékegysége.
További működési forrásuk a hallgatók 1%-os felajánlásai, melyeket a rádiót működtető alapítvány jogosult minden évben elfogadni.

[2005.09.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még