2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Megoldódik a roma zenészek foglalkoztatása?

Amennyiben a roma muzsikusok tehetséggondozó alapot hoznak létre, az abba fektetett minden egyes forinthoz egy másikat ad az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) - hangsúlyozta Hiller István, a tárca vezetője a roma zenészeknek szervezett kerekasztal-beszélgetésen, a zene világnapján a Parlamentben. Teleki László, a roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott arról számolt be: hasonló támogatási ígérete van a kancelláriaminisztertől.

Hiller István kiemelte, hogy a roma kultúra a magyar nemzeti kultúra integráns része. Megerősítette, hogy mivel a tárca jövő évi költségvetési tervében 37 milliárd forintnyi plusz van, létrehoz egy kasszát, amelyet megnyit, ha a romák alapítványa létrejön. Hozzátette: a nagy felelősséget viselő roma zenészek a teljes roma társadalom problémáit nem oldhatják meg, de a művészek által fölmutatott jó példák, az oktatás hosszú távon sikert ígér.

A miniszter kiemelte: az előadóművészeti törvény, ha elfogadják, 2009-ben a színházi, zenei, táncos szakmák részére összesen több mint 14 milliárd forintos finanszírozási keretet biztosít. "Ha van törvény, van pénz" - fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető bejelentése kapcsán a konferencia házigazdája, Teleki László az MTI-nek elmondta: a kormányzat elfogadta kezdeményezését, hogy jöjjön létre a roma muzsikusok támogatására szolgáló alap.

"A roma muzsikusok fogjanak össze, hozzanak létre egy alapot saját erejükből, ezzel bizonyítsák be, hogy a roma társadalom nem csak kérni, hanem adni is hajlandó. A kulturális tárca és a Miniszterelnöki Hivatal minden forinthoz ad még egyet, így a források kétharmada kormányzati eredetű lehet" - fogalmazott a politikus.

Teleki László kifejtette: egy hálózatot szeretnének kialakítani, amely segítene abban, hogy a roma muzsikusok és a vendéglátóhelyek vezetői kapcsolatba kerüljenek, így a foglalkoztatásuk javulna. A hálózat első lépcsőben a megyei jogú városokat érintené.

Ezzel párhuzamosan az OKJ-s képzés visszaállítását is szorgalmazzák. A vitában többen is hangsúlyozták, hogy mivel 2006-ban a gazdasági miniszter - a versenyjogi korlátozás megszüntetésére hivatkozva - eltörölte a zenészek vizsgáztatási kötelezettségét, ezzel foglalkoztatási esélyeik romlottak. Ez ügyben már öt Kossuth-díjas roma zenész, köztük a beszélgetésen jelen lévő Boros Lajos és Kállai Kiss Ernő levélben fordult az oktatási tárcához.

A roma zenészek foglalkoztatási lehetőségeiről szervezett parlamenti kerekasztal-beszélgetésen Arató Gergely, az OKM államtitkára szerint a vizsgáztatás megszüntetését a tárca sosem támogatta, és arra törekszenek, hogy megtalálják ebben a kérdésben a megfelelő, EU-konform szabályozást.

Borovszky Tímea, az OKM roma integrációs titkárságának főigazgatója a konferencia résztvevőinek arról beszélt, hogy a Nemzeti Kulturális Alapnál egy évi 50 millió forintos külön keretet hoznak létre saját alkollégiummal a roma kulturális programok számára.

- MTI -

[2008.10.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még