2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Bartha Dénes
Komolyzene

Emlékkönyv a kiváló zenetörténészről, aki körül sistergett a levegő

Emlékkönyvet jelentetett meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartha Dénes zenetörténészről; a Zeneakadémia tudományos kiadványainak hatodik, közérdeklődésre is számot tartó kötete a nemzetközi hírű zenetudós születésének 100. évfordulója alkalmából látott napvilágot - mondta el az MTI-nek Batta András, az egyetem rektora.

Bartha Dénes a Zeneakadémia egyik legjelentősebb tanára volt. 1934-ben kezdett el óraadóként tanítani a Zeneakadémián zenetörténetet - mutatott rá Batta András, hozzátéve, hogy korábban ilyen szak nem volt a Zeneakadémián, Bartha és generációja, Szabolcsi Bence, Gárdonyi Zoltán, Kókai Rezső mind külföldön, német egyetemeken tanultak.

Kezdettől a zenetudományi tanszak létrehozásáért dolgozott, megteremtette az alapeszközöket: kották, könyvek és lemezek gyűjteményét. A háború után, az államosításkor például megszerezte a His Master's Voice és más külföldi lemezcégek magyarországi raktárkészleteit a Zeneakadémiának.

A szak létrehozásának szellemi részében is úttörő szerepet játszott, és 1950-ben valóban meg is alapították a zenetudományi tanszakot, de Szabolcsi Bencét nevezték ki a vezetőjének. – Azt hiszem, hogy ez Barthának egész életén át egyfajta komplexust jelenthetett - jegyezte meg Batta András.

Muzsikusnemzedékekben él legendás alakja - hangsúlyozta a rektor, hozzátéve, hogy ő maga sajnos csak egy fél évet tanulhatott nála. Mint mondta, Bartha Dénes külföldi karrierje nagyon hamar elindult, az 1950-es években persze ő sem mehetett sehová, de 1956 után azonnal hívták őt Bécsbe, Hollandiába, 1960-tól pedig Amerikába vendégprofesszornak.

– Amikor tehát én idekerültem, már rég Amerikában tanított. 1974-ben, Szabolcsi halála után másfél évvel jött haza, de csak átmenetileg, és fél évet adott a mi osztályunknak" - emlékezett vissza Batta András.

Sok nyelvet tudott, közvetlen, gyors és lobogó szellemű ember volt, egyszerre öt dolog jutott az eszébe, kérdéseket tett fel, és azonnal megválaszolta. Sistergett körülötte a levegő. A nemzetközi zenetudományból naprakész ismeretekkel bírt. Modern szellemű, jelentős zenetudós volt, aki már a 60-as években komputerről beszélt itt. Szerintem, ha élhetne, nagy szervezője lehetne akár egy intézetnek, akár a tanszéknek - idézte fel Bartha Dénes alakját a rektor.

A zenetörténésznek szentelt emlékkönyvben olvasható érdekes kordokumentumokat és a zenetudós írásait Gádor Ágnes és Szirányi Gábor szerkesztette kötetté.

– MTI –

[2008.10.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még