2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
81 éve halt meg a modern cseh zene egyik úttörője
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház Zenekara
Komolyzene

Magyar együttes is lesz a rangos brnói fesztiválon

A csütörtökön kezdődő brnói Janácek fesztiválon a morva zeneszerző Jenufa című operáját adja elő a Magyar Állami Operaház együttese - közölte Várkonyi Judit sajtóreferens az MTI-vel

A 80 évvel ezelőtt, 1928-ban elhunyt cseh-morva komponista, Leos Janácek emlékére szervezett nemzetközi fesztivál november 17-ig tart. Az eseménysorozaton a komponista leggyakrabban játszott műve, a Jenufa három változatban is elhangzik, a Magyar Állami Operaház előadásában a fesztivál másnapján.

A budapesti dalszínház Vidnyánszky Attila rendezte produkcióját láthatja a cseh közönség, a címszerepet Bátori Éva énekli Brnóban is, Stevát Kiss B. Atilla alakítja a november 7-iki előadáson. Három nappal később a Cseh Nemzeti Opera játssza a darabot, amelyben Dana Buresova lesz Jenufa, 13-án pedig a Janácek Zeneakadémia növendékei mutatják be a mű kamaraváltozatát, náluk Lucie Kaspárková mutatkozik be Jenufaként.

Egy remek vonósnégyessel kezdenek

Az esemény nyitónapján a Quartetto di Gioia Janácek vonósnégyeseket játszik, este a brnói opera társulata A ravasz rókácska című operát adja elő, a rókácskát a Magyarországon is jól ismert Adriana Kohutkova formálja meg. Az együttes november 14-én a Katja Kabanovát játssza, ugyanezzel a művel vendégszerepel Brnóban a Theater an der Wien is.

Janácek ritkán hallható remekét, a Dosztojevszkij írása alapján készült Feljegyzések a holtak házából című operát is a brnói társulat mutatja be. A fesztivál zárónapján, november 17-én szimfonikus koncertet ad a Brnói Filharmóniai Társaság Zenekara, amelyen a Glagolita mise is elhangzik, a szoprán szólamot a Boross Csilla énekli.

A színpadi zene, a modern opera egyik úttörőjeként ismert Leos Janácek 1854. július 3-án született, első zeneleckéit édesapjától kapta. A prágai konzervatóriumban egy év alatt végezte el három év anyagát. 1881-től a brnói Filharmóniai Társaság igazgató karnagya lett. 1879-1880-ban a lipcsei és a bécsi konzervatóriumban tanult, emellett egyre több időt fordított zeneszerzésre. 1882-től majd négy évtizedig vezette Brno orgonaiskoláját, az intézményből nőtt ki a helyi konzervatórium.

Az első operája, a Sárka 1887-ben született. Az igazi sikert a majdnem tíz évig komponált, 1904-ben bemutatott Jenufa hozta meg számára, a darab igazi visszhangot pedig csak a több mint tíz évvel későbbi átdolgozott prágai, majd bécsi előadás után keltett. Janácek írt operát Osztrovszkij Vihar című színműve alapján Katja Kabanova címmel, a Ravasz rókácska egy morva elbeszélésen nyugszik. Leos Janácek 1928. augusztus 12-én halt meg Ostravában, számos műve befejezetlen maradt.

- MTI -

[2008.11.04.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
makizsolt 2008.11.05. 17:04 • [1]
Regisztrálj a www.arenaklub.hu közöségi oldalra és az első 5000 regisztráló ajándékot kap.
Jó szórakozást

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még