2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Elhalasztják a soul királynő budapesti koncertjét
Kapcsolatok
Dionne Warwick
Aretha Franklin
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Dionne Warwick
[2008. november 20.
csütörtök 19:30]

Pótolja az elmaradt budapesti koncertjét az amerikai énekesnő

Márciusban elmaradt budapesti koncertjét pótolja csütörtökön Dionne Warwick, a rhythm and blues, a gospel, a rock, a dzsessz és a popdalok kitűnő amerikai tolmácsolója a Művészetek Palotájában.

Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő eredetileg márciusban adott volna koncertet Budapesten, akkori fellépést azonban betegség miatt lemondta..

A 68 éves Dionne Warwicknak több lemeze került a slágerlisták első helyére, dokumentumfilmek is készültek közreműködésével. Máig mintegy 40 albuma és csaknem 100 kislemeze jelent meg.

Egy kis történelem

East Orange-ban, New Jersey államban született, templomi gospelkórusban énekelt, majd megalakította Gospelaires nevű saját együttesét az ötvenes években. Hamarosan a popzenéhez is közel került: a könnyűzene egyik legjelentősebb szerzőpárosa, Burt Bacharach és Hal David volt a szerzője 1962-ben született első nagy sikerének a Don,t Make Me Over című dalnak, amelyet csakhamar követett a Walk on By. Tagja volt a hatvanas-hetvenes évek népszerű női együttesének, a Sweet Inspirationnak is.

Dionne Warwick a Here I Am, A Message To Michael, a Trains and Boats and Planes, az If We Only Have Love, a Promises, Promises és a világhírűb Alfie címűb dalokkal lett egyre népszerűbb. (Az Alfie szintén Bacharach és David szerzeménye, számos változata közül sokak szerint Warwické volt a legjobb.) A popdalok mellett a soulzene lágyabb vonalát népszerűsítette.

A hetvenes évek funkyzenéje idegen volt számára, ebben az évtizedben ritkábban került a reflektorfénybe. A Spinners együttessel felvett Then Came You című dala ugyanakkor milliós példányszámban kelt el, listavezető is volt. A Bee Gees együttessel 1982-ben készítette Heartbreaker című, igen sikeres, szintén első helyig jutó lemezét.

Az énekesnők között Aretha Franklin után Dionne Warwick büszkédhet azzal, hogy a legtöbb dala, szám szerint 56 került fel a Billboard 100-as listájára. Ugyancsak a Billboard összeállítása alapján a rockkorszak 200 legjobb énekese között a 20. helyre sorolták. A Grammy-díjakon kívül a Don,t Make Me Over és a Walk On By a Grammy halhatatlan dali közé is bekerült.

– MTI –

[2008.11.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még