2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene

Szegeden befejeződött az egy éve tartó rangos operaverseny

Hétfő este, a Mezzo Televízió élőben közvetítette Szegedről az Operaverseny több, mint két hete tartó döntőjének gála előadását. Harminckilenc ország közel ötven millió komolyzene szerető nézője izgulhatta végig, hogy ki lesz 2008 legjobb opera előadója.

A hat fős nemzetközi zsűri, a legjobb női előadó díját a horvát Janja Vuleticnek ítélte, ki a lengyel Balti Opera Lukrécia meggyalázása című produkciójában Lukréciát, Collatinus feleségét alakította, Telihay Péter rendezésében.

A legjobb férfi előadó díját az amerikai Adam Diegelnek nyújtották át, ki a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában, a német Michael Sturm rendezte Adriana Lecouvreurben Maurizio szerepét énekelte. A verseny két győztese felkérést kap egy-egy önálló est létrehozására. A produkció a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán kerül bemutatásra és felvételre 2009. augusztus 21-én, majd sugárzásra a Mezzo Televízióban.

Az operaverseny döntője alatt a világ minden tájáról érkeztek szavazatok a két közönségdíjra. A nézők szavazatai alapján a legjobb produkció díját a New York-i Dicapo Opera előadása, az Alföldi Róbert rendezte Salemi boszorkányok kapta, míg Raoul opera címszerepében feltűnt lengyel Marcin Habela érdemelte ki a legjobb előadó közönségdíját. A díjakat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra készítette Nagy Márta és Czakó Zsolt tervei alapján.

Új és klasszikus műveket kerestek

Az Armel Produkció, együttműködve Európa legrangosabb jazz, komolyzenei és opera-csatornájával, a Mezzo Televízióval, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a fesztivál rezidens zenekarával és zeneszakmai partnerével, a Pannon Filharmonikusokkal, új operaversenyt és fesztivált alapított. Azzal a nem titkolt céllal, hogy új és klasszikus művekkel, friss és már ismert tehetségekkel fedezzük fel újra az opera műfaját és színpadi hagyományait.

Közel egy éve tartó rangos verseny döntőjére Magyarországon, a Szegedi Nemzeti Színházban került sor. 2007-ben 23 országból 350 énekes jelentkezett az öt helyszínen az első forduló megmérettetéseire. Összesen 77 versenyző jutott be a második fordulóba. A második forduló a fesztivál helyszínén, Szegeden zajlott, ahol a produkciók rendezői válogatták ki az egyes produkciók végleges szereposztásait, vagyis a döntőbe kerülő húsz versenyzőt.

Az eredetiségben is versenyeztek

Hiánypótló kezdeményezés született, hiszen a szokásos opera- vagy énekfesztiváloktól eltérően, itt nem a hasonlóságot, hanem az eredetiséget és a kreativitást állították középpontba. Két hét alatt öt ország meghatározó Operaháza mutatta be előadásait november 3 és 17 között a verseny döntőjén, a harmadik fordulóban.

New York-i Dicapo Opera Theatre-ben Alföldi Róbert rendezte Robert Ward: A Salemi boszorkányok című operáját. Rennes-i Operában Balázs Zoltán állította színpadra Marschner Vámpírját, míg Telihay Péter a lengyelországi Balti Operában Britten: Lukrécia meggyalázását vitte színre. A Brémai Színház ősbemutatóját, a Raoul Wallenberg életéről szóló Raoul című operát Julia Haebler rendezte, míg Cilea művét, az Adriana Lecouvreur-t Michael Sturm állította színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban.

 Az operaverseny előzményeként a Mezzo Televízió minden partner operaházról bemutató filmet és a produkciókról rövid festival cardjait is sugározta. A döntő minden előadását kétszer láthatták a Mezzo nézői. A gálát a Magyar Televízió egyes csatornája szombaton 20.15-től sugározza felvételről.

 A győztesek:

Janja Vuletic mezzoszoprán énekesnő Horvátországot képviselte. A Bécsi Zeneakadémián végzett. Főbb szerepei: Cherubino, Orlofsky, Hänsel, Olga (Anyegin), Idamante; fellépett a Barcelonai Liceu-ban, a Zürichi Operában, Genovában, Brüsszelben, Karlsruhéban. A 2005-ös bécsi Belvedere Nemzetközi Énekversenyen hat díjat nyert, többek között I. helyezést operett és II. helyezést opera kategóriában.

Adam Diegel tenor pedig az USA-ból érkezett. A tenorista a Yale Egyetem zeneművészeti szakán és a Memphisi Egyetem énekszakán végzett. Főbb szerepei: Alfredo, Cavaradossi, Pinkerton, Rodolfo; fellépett a New York City Operában, a Memphis Operában, a Princeton Festival Operában. Több amerikai nemzeti énekverseny első helyezettje.

Marcin Habela bariton énekes lengyel színekben indult.  A lengyel operaénekes Párizsban és Marseilles-ben tanult, a párizsi UFAM Nemzetközi énekverseny első díjasa volt. Főbb szerepei: Don Alfonso, Figaro, Sharpless, Ford, Demetrius, Almaviva gróf, Marcello, Anyegin. Fellépett – többek között – a párizsi Théâtre du Châteletben, a párizsi Salle Pleyelben, a Lyoni Nemzeti Operában, Marseilles-ben, Frankfurtban, Wiesbadenben.

– Armel –

[2008.11.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még