15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. január 23. | szombat | Zelma, Rajmund nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Mariza
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Mariza, a fado dívája
[2008. december 14.
vasárnap 19:30]

A fado dívája a Müpában

A pályafutása csúcsán látogat el hazánkba a fado dívája, Mariza. A december 14-i koncertnek a Művészetek Palotája ad otthont.

Wim Wenders Lisszaboni történet című filmje óta jól tudjuk: a portugál lélek megismeréséhez a legpontosabb bedekker a fado. Ennek a 19. században kávéházi muzsikaként feltűnt műfajnak a zöld-foki morna, az argentin tangó és a görög rembetika tartozik a „rokonságába”. Csupa olyan zene tehát, amelyre a színes bőrű és az európai lakosság asszimilációja, a kikötők túlfűtött hangulata és „a tenger melankóliája” egyaránt rásütötte bélyegét.

Az anyai ágon mozambiki, apain portugáliai származású Mariza hároméves volt, amikor családjával Lisszabon Moderia nevű kerületébe költözött, oda ahol a fado megszületett.

Mariza szüleinek a kávéházában is fado - énekesek léptek fel, így az ő hatásukra kezdett el már 5 évesen énekelni. Eleinte csak barátaival osztotta meg a fado szépséges szomorúságát, mígnem egyszer egy fado-ház tulajdonos felajánlotta, hogy hetente felléphet nála.

Hamarosan egy producer is felfigyelt a fiatal tehetséges énekesnőre és ennek az együttműködésnek gyümölcseként 2001-ben megjelentette Fado em Mim című debütáló albumát. 2002-ben díjat nyert el a Quebec-i Nyári Fesztiválon. Ugyanebben az évben a New York-i Central Park hatalmas tömegével ismertette meg a fadot. 2003-as, Fado Curvo lemezével a BBC 3 rádiótól „A világzene legjobb európai művésze” díjat nyerte el.

Mariza nemzetközi megítélését mi sem fémjelzi jobban, mint hogy ő lehetett az első portugál művész aki Grammy-jelölést kapott a 2006-os Concerto em Lisboa lemezével. 2007 elején Marizát jelölték a finn Emma Gaala díjára mint Legjobb Nemzetközi Előadó, olyan sztárokkal együtt mint Robbie Williams, Andrea Bocelli, az Iron Maiden és a Red Hot Chili Peppers. Mariza mindeközben megjárta a sydney-i operaházat, a New York-i Carnegie Hallt, a párizsi Théâtre de la Ville-t és a londoni Royal Albert Hallt.

Egyszóval: pályafutása csúcsán érkezik december 14-én hazánkba, hogy rendkívüli hangjával és a fado mélységes szenvedélyével a Művészetek Palotája közönségét is levegye a lábáról.

-müpa-

[2008.12.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

"Legdrágább nyájas olvasó!" - A Bridgerton család - Filmajánló
Ha a megszólításomat...beszámolók még