2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
CD-hegyek a polcokon - jön a karácsony!
Kapcsolódó Kiadványok
Soffi: Sugarpunk
Kapcsolatok
Soffi
Legnépszerűbb csengőhangok

Ismerd meg a Sugarpunkot - a Soffi zenekar bemutatja új albumát

Soffi, a tehetséges punk banda megjelentette első, bemutatkozó albumát Sugarpunk címmel. Most a zenekar énekese, Zsófi mutatja be a teljes albumot a Zene.hu olvasóinak.

"A számok zömére érvényes, hogy nem nagy művészi kibontakozásokról van itt szó, törekedtünk olyan zenéket összehozni, ami szórakoztatja a nagyérdeműt. Az, hogy viszonylag egyszerű és könnyen értelmezhető zene- és szövegvilága van a nótáknak, teljesen tudatos és része a koncepciónak. Arra törekedtünk, hogy első hallgatásra értelmezhető (megszerethető) számokat írjunk." - kezdte a bemutatót Zsófi.

Sugarpunk - ez a lemez címadó dala, egyben valami ars poetika-szerűség is, hogy a mi zenénk „tough but sweet” - azaz kemény, de édes. Hangos, pörgős, de mindenképpen fogyasztható.

Freakshow - ezt a számot erősen inspirálta az egyik kedvenc csapatunk, a Ramones (koncerteken játszunk tőlük pár számot Soffi módra), zeneileg hozzájuk hasonló megoldásokhoz nyúltunk. A szövege az előző trackhez kapcsolódóan arról szól, hogy sugarpunk ide vagy oda, azért mi hangosak vagyunk, cigizünk és káromkodunk, szóval azért nem kislányoknak való dolog ez.

Why Bother - ez az egyik kedvencem. Külön szeretem, ahogy váltakoznak benne a visszafogott érzelmes verzék és a kemény refrének. Azért is kedves nekem ez a szerzemény, mert nagyon személyes jellegű a szövege – ez talán az egyetlen szomorkás hangvételű dalunk.

Game that we play - klasszikus rocknóta, nekem a bridge-re került slágergyanús vokállal lopta be magát anno a szívembe. Szövege azokról a „játékokról” szól, amit két ember egymással művel egy kapcsolatban.

Back off - sokszor kapom azt a kritikát, hogy gyermetegen magas a hangom ehhez a zenéhez, de szerintem ebben a számban ezt megcáfolom. Jó kis agresszív nóta ez! Az benne a vicces, hogy amikor először megírtuk, akkor a 'Mici mackós nóta' werkcímet kapta, mert nekem olyan mesemondósnak tűnt akkor még a dallama. Végül jó messzire került a meséktől.

Green Light - Azt hiszem, ezt a dalt nem kell bemutatnom. 2006-ban - az akkor még csak simán Petőfi Rádióban - vettük fel, a híres 8-as stúdióban egy műsor keretein belül. Nem sokkal később erre készült egy magyar szövegű verzió, és mi is meglepődtünk, amikor a megújult „Emerkettő” az angol verziót válogatta be a repertoárjába. Azóta nem zavartatjuk magunkat a magyar szövegeket illetően. Ez a három szám szerintem zeneileg a klasszikus „punk”-ot képviseli, és talán szövegileg is ezek állnak legközelebb a punk odamondós világához.

Fame - azt a jelenséget cikizi, hogy mostanában megjelennek ezek a „celeb”-ek, akik fogyóeszközként robbannak be és tűnnek el minden különösebb tehetség nélkül.

Where’s the cash - a világ fogyasztói központiságát vitatja.

Idiot - ez meg egy klasszikus haragos X-pasit szidó nóta, ami a szövegeinkre jellemzően egy nagy adag öniróniát is tartalmaz. A bridge-ben azt mondom, hogy „Én igazán nem akarok tőled sokat, csak mindenedet, amid van.”

Shine Your Light - Ez a szerzemény még 2005-ben szerepelt egy olyan filmben, amit a magyar TV készített. Már nagyjából kész volt, de annak a filmnek a kapcsán véglegesítődött, és került elé a kis intró. Nekem azért fontos ez a darab, mert ez volt az első, énekszempontból is igazán kemény dalunk. Itt kezdtem el a „kiabálós” hangommal kísérletezni.

Free Ride - ez a dal arról a jelenségről szól, ami egy időben nagyon népszerű volt (talán most is az, csak már nem igazán mozgok olyan körökben), vagyis amikor a lányok jól kikenték, kifenték magukat és lebillegtek a bárokba kb. 1000 Ft-tal, arra apellálva, hogy majd a gáláns férfiak meghívják őket, ugyanakkor a pasik meg lementek a bárokba és sorra vették a piákat a lányoknak annak reményében, hogy lefekszenek velük... és számomra ez olyan vicces volt, ennyi erővel kurválkodhatna mindenki, az legalább tiszta ügy.

Damage is Done - ez a kakukktojás. A Frici úgy írja a dalokat, hogy amikor eszébe jut valami - egy riff, egy refrén -, akkor azt jegyzet szinten fölveszi, én meg azok között szoktam keresgélni, amikor új számokat veszünk be a repertoárba. Ezt is egy ilyen lemezről sikerült lehalásznom, gondoltuk csinálunk egy ilyet is, maximum nem tesszük rá, ha nem fér fel. De ráfért. Talán jó is egy kis lélegzetvételnyi helyet hagyni a sok zúzás között.

Try - ez volt a legelső számunk, szóval itt kezdődött a Soffi még 2004-ben. Ebből akkor készült is egy videó, amit játszott a VIVA, szóval elképzelhető, hogy ismerősen cseng majd a hallgatóknak. Kicsit újrahangszerelve ugyan, de rátettük a lemezre, mert fontos dal volt ez a történetünkben.

Tough - ennek a nótának a magyar szövegű verziója ismert, a „Csajodnak”. Még a legelején felmerült bennünk, hogy egyszerűbb dolgunk lenne, ha magyar szövegeink lennének. Aztán kiderült, hogy ma már ez nem igazán kérdés, és mivel valóban jobban szól angolul - és nekem annyira nem is tetszenek azok a magyar szövegek, amiket írok -, maradt inkább angol. Illetve mivel a lemez egy koncepcionálisan angol nyelvű lemez, ez a szám is úgy került rá.

Shut Your Mouth - ennek a dalnak egészen a stúdiófelvételig más volt a szövege, aztán az  azelőtti napon találkoztam valakivel, aki megihletett, és amíg a srácok a zene utolsó simításain fáradoztak, gyorsan átírtam a szöveget. Azt hiszem ők is meglepődtek, amikor egészen más szöveggel kezdtem el énekelni.

- zene.hu -

[2008.12.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még