2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Vodku

Tizenkétszer lép fel Mexikóban a Vodku v Glotku

A banda visszatérő vendég Mexikóban, legutóbb 2001-ben jártak a tequila hazájában. Az akkori élményekről és az idei turnéról Bata István, a csapat gitárosát kérdeztük.

A Zene.hu ajánlja
Korábban már felléptetek Mexikóban. Hogy éreztétek magatokat?
Fantasztikus élmény volt valamennyiünk számára. 2000 decemberében vettük fel első lemezünket, akkoriban váltunk igazán zenekarrá, és a tengerentúli turné formájában jelentkező gyors elismerés a mai napig tartó lendületet adott közös munkánknak. Korábban egyikünk sem járt még Mexikóban, így együtt fedezhettünk fel egy egészen más világot, ráadásul nemcsak a turista, de a művész szemszögéből is. 

Hogy jött először a mexikói túra lehetősége?
Nagy meglepetésként érte a zenekart a meghívás, hiszen azt megelőzően még külföldön sem játszottunk soha, nemhogy egy másik földrészen. Egy mexikói és egy magyar koncertszervező ügynökség keresett meg bennünket 2001 februárjában. Március-áprilisra szólt a meghívás, azonnal válaszolnunk kellett. Nem volt egyszerű, hiszen akkoriban a muzsikálás mellett mindannyiunknak volt állása - a Vodku akkori tagjai többségükben középiskolai tanárként dolgoztak - mégis percek kérdése volt csak, hogy átszervezzük az életünket. Megérte. 

Hány napot voltatok kint ekkor? Hány koncertet adtatok? 
A  2001-es turné 18 napig tartott, Közép- és Dél-Mexikó 15 városában léptünk fel. Játszottunk a guadalajara-i egyetem előadótermében, Aguascalientes főterén kétezer néző hallgatott minket, de felléptünk tízezres kisvárosban a helyi iskola kosárlabdapályáján is, sőt az egyik koncertünk Colima városának operaház méretű színházában volt. 

Hogy sikerültek a fellépések?
Külföldön - ráadásul egy másik kontinensen - játszani, ahol az élet, a kultúra, és a zene is alapvetően különbözik attól, amit itthon megszoktunk, mindig hálás dolog. A nézők kíváncsisággal vegyes tisztelettel érkeztek a koncertjeinkre, hogy megnézzék a zenekart, amely több, mint tízezer kilométer távolságból, a föld túloldaláról érkezett hozzájuk. A zene hatására azután percek alatt remek hangulat alakult ki színpadon és nézőtéren egyaránt - hatalmas sikereket arattunk. Soha még annyi kedves szót nem kapott, és annyi autogramot nem adott a zenekar, mint akkor. 

Idén újra visszatértek ezen földrészre. Milyen műsorral készültök? Lesz valami meglepetésre?
Az első turné óta négy év telt el, a zenekar összetétele és műsora is sokat változott azóta. Az ihlető zenei világ azonban maradt: magyar, orosz, délszláv, görög és zsidó népzenei alapokra épülő, hagyományos és modern hangszereken megszólaltatott zenét játszunk a Vodku saját képére és ízlésére alakítva. Ez Latin-Amerikában már önmagában is meglepetésszámba megy. Persze szeretünk tréfálni a színpadon, így meglehet, hogy a klezmer stílusában előadott makedón népdalba becsempészünk majd egy-két latin zenei futamot... 

Tizenöt nap alatt 12 fellépést tudtok le. Városnézésre, kikapcsolódásra lesz lehetőségetek?
 A napokban kaptuk meg a részletes útitervet. Mindössze két szabadnapunk lesz, a többi napon fellépünk. A koncerthelyszíneket 3-400 kilométeres, vagyis 4-5 órás út választja el egymástól. Minden nap más szállodában alszunk majd, a bőröndjeinkből fogunk élni, de azt a két-három órát, amit egy-egy nap önmagunkra tudunk fordítani, igyekszünk majd maximálisan kihasználni. Teotihuacanban a Nap-piramis csúcsára fel kell mászni, a colimai működő vulkánt meg kell nézni, a gyarmati barokk építészet remekeit szintén nem lehet kihagyni, és legalább egyszer egy piac szűk sikátoraiban is el kell tévedni. 

Min dolgozik most a csapat? Készültök-e valami újdonságra.
 Második lemezünk, a Kikötő 2004 júliusában jelent meg. Azóta folyamatosan gyűlnek az élmények - zenei jellegűek és egyebek - amelyekből az új dalokat írjuk. Ezek egy része már színpadon is hallható, azonban a munka oroszlánrészét télen-tavasszal fogjuk elvégezni, és reményeink szerint 2006 nyarára megjelenik az új Vodku-lemez. 

Zárásként áruld el! Mit jelent a nevetek? 
 A mai Vodku őse - még a kilencvenes évek elején - orosz, ukrán és zsidó kocsmadalokkal szórakoztatta közönségét. A név is innen ered: Vodku v glotku oroszul annyit tesz: Vodkát a torokba! Többször elgondolkodtunk már, hogy meg kellene változtatni, hiszen mostani műsorunkban már nem meghatározóak az orosz dalok, de mindig letettünk róla. Így ismert meg bennünket a közönség, ráadásul, ha valaki el is felejtené ezt a nevet, amikor italt rendel a pultnál, biztosan eszébe jut.

[2005.10.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még