2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Nemzeti Énekkar
Komolyzene

A Kanári-szigeteken lépett fel a magyar együttes

Elutazott és két alkalommal fel is lépett a Kanári-szigeteken az Antal Mátyás vezette Nemzeti Énekkar.

A kórus az immár 25. alkalommal megrendezett, rangos Kanári-szigeteki Zenei Fesztiválon adott két koncertet, mégpedig január 9-én és 10-én.

Pénteken Santa Cruz de Tenerifén, az Auditorio de Tenerifében, szombaton Las Palmasban, az Auditorio Alfredo Krausban Ligeti György Requiemjét szólaltatták meg a Tenerifei Szimfonikus Zenekarral, két magyar énekesnő, Cserna Ildikó és Meláth Andrea közreműködésével, az Olaszországban élő nagyszerű kínai karmester, Lü Jia vezényletével.

A Nemzeti Énekkar 1986-ban Magyar Állami Énekkar néven jött létre. A kórus magját a Magyar Állami Népi Együttes Énekkara alkotta. Alapító karnagya Pászti Miklós volt, akinek keze alatt nagy oratóriumok előadására alkalmas, nyolcvan tagú kórussá fejlődött. Első jelentősebb hangversenyén Pászti Miklós vezényletével Liszt-műveket adtak elő. Oratórikus debütálásuk Doráti Antal irányításával Beethoven Missa Solemnise volt 1986. március 26-án.

Az alapító karnagy 1988-as halálát követően Elláné Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor irányította az együttest. 1990 óta Antal Mátyás tölti be a karigazgató tisztét. Az énekkar repertoárja rendkívül gazdag: Bachtól, Schütztől kezdve a kortárs zeneszerzőkig, az acapella kórusművektől a nagy klasszikus oratóriumokon keresztül az operáig terjed, sőt a jazz műfajában is megfordultak.

Kiváló dirigensek egész serege irányította az együttest, így Doráti Antal, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Lyonel Friend, Fürst János, Lamberto Gardelli, Hamar Zsolt, Héja Domonkos, Kovács János, Lehel György, Ligeti András, Lukács Ervin, Kobayashi Ken-Ichiro, Oberfrank Géza, Pál Tamás, Rico Saccani, Jurij Szimonov és Kocsis Zoltán.

Az együttes hazai fellépéseken túl számos nemzetközi felkérésnek tett eleget. Az évek során eredményesen szerepeltek Európa jó néhány nagyvárosában, de sikerrel léptek fel Japánban, Izraelben és Törökországban is. 2000 szeptemberében II. János Pál pápa meghívására a Vatikánban adtak nagysikerű koncertet. Az előadásról készült felvételt több európai tévéállomás sugározta. 2001-ben, Verdi halálának 100. évfordulóján az énekkar a nagy olasz szerző műveiből válogatott különleges sorozatot mutatott be.

Idekapcsolódó hír, hogy februárban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is fellép spanyolországi fesztiválon – ők mindkét helyszínen két-két hangversenyt adnak.

zene.hu

[2009.01.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még