2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Digimpro honlap
Mester Sándor oldala

Magyar zenei világszabadalom nemzetközi díjakat nyert

Két innovációs díjat is besöpört, s egy újabb rangos megmérettetésen is a döntőbe került a Digimpro. A magyar zenei találmányt a hazai sztárok - Ákos, a Korai Öröm és az Emil.Rulez! - után immár olyan külföldi zenei nagyságok használják, mint Moby, az Erasure és Roots Manuva, aki épp az idén adott fergeteges koncertet a Sziget Fesztiválon.

Hét év megfeszített munkájának köszönhetően és közel egymillió dollárnyi befektetés nyomán megvalósulni látszik az az álom, amelyet fiatal magyar feltaláló sorstársaihoz hasonlóan MS3 (Mester Sándor) is régóta dédelgetett: megosztani a világgal egy ötletet.

A sors fintora, hogy a klasszikus gitárművészként ismertté vált MS3 egy súlyos betegségnek köszönheti találmányát. MS3-at ugyanis egy sajnálatos zenész-betegség akaratlanul a digitális média világába sodorta a gitáros karrierről. Éveken át nyűtte immár a számítógép billentyűit, amíg meg nem elégelte, hogy a zenei szerkesztőprogramok „korlátoltsága” miatt a zenei felvételek során rögzített különböző variációk nagy részének nincs helye a végső változatban – az évek során több hónap munkáját kellett a szemétbe dobnia.

Egy ilyen „őskonzervatív” programmal végigharcolt éjszaka után jött az ötlet, amelyet ma Digitális Improvizációként (DI) ismerünk. A találmány végtelen számú variációt képes tárolni, így remix lehetőségeket, új zeneszerzési megoldásokat kínál a zenészeknek, s ami legalább ennyire fontos előnye a fejlesztésnek: korlátlan, interaktív és improvizatív zenei élményt nyújt a hallgatóknak. Egy szóval: DI-formátumban a számokat nem lehet megunni, mert mi magunk alakíthatjuk, akár egy Rubik kockát.

Az ötlet – nyilván a kreatív és könnyű felhasználói lehetőségeinek köszönhetően - hamar elterjedt hazai zenészkörökben. MS3 az elsők között a Korai Öröm Sound & Vision c. lemezét remixelte DI formátumban ( Life isn't static, why should music be?, Digimpro 2002), majd hamarosan újabb lelkes alkotók, köztük az Emil.Rulez!, Ákos, Náksi vs. Brunner és a Ladánybene 27 jelentettek meg dalokat a Digitális Improvizáció technológiájával.

Két évvel ezelőtt a Digimpro a zene fővárosába, Londonba költözött, ahol a szoftvert átöltöztették, és a magyar tapasztalatok alapján továbbfejlesztették. Ma már amerikai, brit, dán, francia, svájci és svéd zenészek egész sora használja a világszabadalomként bejegyzett találmányt. Hogy csak egy pár nevet említsünk: idén januárban az Erasure, áprilisban Moby, júniusban pedig az idei Sziget Fesztivál egyik sztárja, Roots Manuva is megjelentette saját DI szerkesztésű dalát.

A Digimpro presztizsét 2005-ben már a nemzetközi szakma elismerései is visszaigazolták. A Moby-val közös munkájáért nemzetközi Sputnik-díjat nyert júniusban. Szeptemberben a Popkomm berlini szakmai fórumon az Innovation in Music and Entertainment Awards (IMEA) döntőseként végzett, a CON4 szakkiállítás innovációs díját pedig Kölnben vehette át éppen a napokban.

MS3 álma tehát megvalósulni látszik, legalábbis a Digitális Improvizáció elérkezett arra a szintre, ahol minden esélye megvan arra, hogy kitágítsa a zenerögzítés mai határait és egészen új zenei élményekkel ajándékozza meg a zeneélvezők generációit.

[2005.10.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még