2024. július 15. | hétfő | Henrik, Roland nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenerégész: Máté Péter születésnapja
Alice Cooper filmzenét énekelt
Mindenkinek tartogatnak érdekességeket
Világsztárok Romániában: Faithless, Alice Cooper és Marylin Manson
Máté Péter 61 éves lenne
Alice Cooper 60 éves
Betiltott dalok koncertje a Rocktogonban
Kapcsolatok
Alice Cooper (Vincent Damon Furnier)
The Kinks
The Who
The Rolling Stones
Guns N’ Roses
Bruce Springsteen

Hihetetlen, de Alice Cooper már a hatvanegyediket tapossa

Hihetetlen, de már a hatvanat is túllépte Alice Cooper. A rocker már 1948 februárjában született az Egyesült Államokban Vincent Damon Furnier néven. Első együttesében is polgári nevén szerepelt, ezt egyébként 1965-ben alakította Phoenix-ben, előbb Earwings, majd Spiders néven.

Eleinte még inkább Rolling StonesKinks és Who dalokat játszottak, de fokozatosan saját számokat is kezdtek írni. Nevük rövidesen Nazz-ra, majd (az énekesé és a zenekaré egyaránt) Alice Cooperre (Alice Cooper Group)változott.

A zenekar 1968-ban találkozott Frank Zappaval, akinek lemezcégénél 1969-ben és 1970-ben két kevéssé sikeres albumot is megjelentetett. Mára klasszikussá vált hangzását az ezt követő években Bob Ezrin producerrel együtt dolgozta ki.

1970-től kezdve fejlesztették ki legendássá vált színpadi show-műsoraikat, amelyek középpontjában minden esetben Cooper állt. A horror különböző elemeit felvonultató koncerteken nagy szerepet kaptak a lézerhatások, a kosztümök, a maszkok, és a kínzókamra különböző kellékei. Cooper a műsorok alatt kígyóval játszadozott, rengeteg művért ontott, kényszerzubbonyt öltött, majd az est fénypontjaként eljátszotta saját – akasztás vagy lefejezés általi – kivégzését. A fellépések helyszínén a városvezetők a fiatalok veszélyeztetésére hivatkozva rendre csak 18 év fölött engedélyezték a Cooper-koncertek látogatását. Ez persze kapóra jött az együttesnek: legsikeresebb éveiben folyamatosan teltházas koncerteket adott.

A várva várt siker

1972-ben Alice Coopert már világszerte ismerték. A rockzenészek szokásos betegsége, az alkoholizmus és a kábítószerezés azonban egy ideig távol tartja a színpadtól. 1989-ben Trash című albumával látványosan tér vissza, és ezt 1991-ben a Hey Stoopid-dal sikerül megismételnie. Heavy metálhoz közél álló zenéjét azóta is kedvelik, koncertjei pedig még mindig a legnagyobb attrakciók közé tartoznak.

Koncertjei látványban gazdag show-műsorok, gyakran szatirikus paródiák. Lemezei is nagyrészt egyfajta horror-burlesk concept lemezek, melyek az artisztikum szélsőséges vállfaját képviselik. Alice Cooper annyiban mindenképp klasszikus, hogy a rock nagy hagyományai szerint, midig valami ellen tiltakozik, valamit (valamilyen illúziót) le akar rombolni. Az utóbbi időben felbukkanásai meglepetésszerűek, sosem lehet tudni, hogy a golfpályáról (ugyanis szenvedélyesen szerelmes ebbe a sportba) mikor tér vissza a stúdióba vagy a pódiumra.

Alice Cooper image-e ellenére hívő keresztény, rendszeresen jár templomba. Feleségével közel harminc éve házasok. Személyes barátság fűzte, fűzi többek között Salvador Dalí-hoz, Bruce Springsteenhez és Paul McCartney-hoz. A Wayne világa című filmen kívül több, elsősorban horror-alkotásban vállalt kisebb-nagyobb szerepet. Vendégelőadóként olyan együttesek egy-egy számában énekelt, mint a Guns N' Roses (The Garden)vagy a Twisted Sister (Be Chrool To Your Scuel).Alice Cooper - Poison(uncensored) @ Yahoo! Video - Alice Cooper legismertebb dala, a Poision (Trash album)
 
-a wikipedia.hu és a literatura.hu alapján-

[2009.02.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még