2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Várjon Dénes
Kapcsolódó események
„ A tegnap világa”- Várjon Dénes hangversenysorozata a Zeneakadémián
[2005. november 1.
kedd 19:00]
„ A tegnap világa”- Várjon Dénes hangversenysorozata a Zeneakadémián
[2006. január 13.
péntek 19:00]
„ A tegnap világa”- Várjon Dénes hangversenysorozata a Zeneakadémián
[2006. március 15.
szerda 19:00]
„ A tegnap világa”- Várjon Dénes hangversenysorozata a Zeneakadémián
[2005. december 1.
csütörtök 19:00]

A tegnap világa

Várjon Dénes hangversenysorozata a Zeneakadémián.

A XIX. és a XX. század fordulóját négy különleges koncerttel idézi meg a kiváló zongoraművész, Várjon Dénes aki a következő koncertévadban fellép többek között a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a vermonti Marlboro Fesztiválon. Játszik emellett a New York-i Carnegie Hallban, a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban, és meghívást kapott Új-Zélandra, illetve Japánba is.

Budapesti hangversenysorozatának műsorában többek között Debussy, Enescu, Bartók, Kodály, Richard Strauss, Zemlinsky, Fauré és Janácek kompozíciói kaptak helyet. Rangos hazai és külföldi előadókkal lép pódiumra, s az estek előtt az érdeklődők Földes Imre kultúrtörténeti előadásait is meghallgathatják. Az első koncert 2005. november 1- jén, kedden lesz, a következő időpontja december 1., majd 2006. január 13-án és március 15-én várják a közönséget a Zeneakadémián.

A sorozat ötlete, amelyben az 1900 körül keletkezett művek tematikus csoportosításban hangzanak fel, öt esztendővel merült fel a Liszt- és Veress Sándor-díjjal kitüntetett, világjáró zongoraművész, Várjon Dénes fejében. Ebben az időben olvasta ugyanis Stefan Zweig A tegnap világa című önéletrajzi regényét, s teljesen lenyűgözte a XIX. és XX. század fordulójának színes, művészetközpontú világa. A zongoraművész nagyon lényegesnek tartja, hogy a hangversenyek műsorát ugyanúgy megkomponálja, akár egy zeneművet, ezért határozott szerkesztési elvek alapján építette fel a zeneakadémiai sorozatot.

A koncertek műsora a XIX. század utolsó évtizedétől nagyjából az I. világháború kitöréséig tartó időszakból válogat, és a legkülönbözőbb európai szerzők műveit tartalmazza. A legkorábbi kompozíció Dvorak Szonatinája, a legkésőbbi darab pedig Bartók Ady-dalai.

Várjon Dénes a négy, zeneakadémiai hangversenyen olyan kiváló muzsikusokkal, régóta együttműködő barátokkal lép pódiumra többek között, mint Takács-Nagy Gábor, aki hosszú ideig volt a világhírű Takács Vonósnégyes primáriusa, Németh Judit, aki az utóbbi években állandó szereplője a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak, a világ legjobb kvartettjei közé tartozó Keller Vonósnégyes vagy a fiatal magyar fúvósnemzedék egyik legnagyobb tehetségének tartott klarinétművész, Klenyán Csaba.

S azért, hogy még tökéletesebben idézzék meg a századforduló miliőjét, a koncertek előtt minden alkalommal Földes Imre zenetörténész tart kultúrtörténeti előadást a történelmi háttérről, zenei-irodalmi-képzőművészeti összefüggésekről 18.30-tól, a Zeneakadémia XXXVII-es termében.
A 2005. november 1-i, keddi estén Debussy En blanc et noir című szerzeménye hangzik fel Simon Izabella és Várjon Dénes előadásában, majd Ravel Szonatinája következik Várjon Dénessel, s az első rész befejezéseként Enescu II. hegedűszonátáját játssza Keller András és Várjon Dénes. A szünet után Bartók Zongoraötöse hangzik fel Várjon Dénes és a Keller Vonósnégyes előadásában.

A következő, 2005. december 1-i program Bécshez kötődik, a koncerten Richard Strauss- és Mahler-dalok, Zemlinsky Triója valamint Schönberg-Webern Kammersymphonie-je hangzik fel. Az esten Németh Judit, Simon Izabella, Ittzés Gergely, Klenyán Csaba, Keller András, Rafael Rosenfeld és Várjon Dénes lép pódiumra.

A harmadik koncert a magyar századfordulóról kínál keresztmetszetet, s a 2006. január 13-án rendezett koncert első részében Perényi Miklós és Várjon Dénes muzsikál, műsorukban Kodály Szonátája és Dohnányi b-moll szonátája szerepel. Az est második felében Bartók Andante című művét Takács-Nagy Gábor és Várjon Dénes adja elő, majd Dohnányi c-moll zongoraötöse következik Takács-Naggyal, Tuska Zoltánnal, Konrád Györggyel, Perényi Miklóssal és Várjon Dénessel.
„A tegnap világa” című sorozat befejező hangversenye 2006. március 15-én Dvorák Szonatinájával kezdődik, melyet Keller András és Várjon Dénes

játszik el, majd a zongoraművész Janácek Auf verwachsenen Pflade című darabját adja elő. Bartók Öt dalát Halmai Katalin énekli Simon Izabella kíséretével, majd a program Fauré d-moll zongoraötösével zárul, amelyben Várjon Dénes mellett Keller András, Pilz János, Konrád György és Rafael Rosenfeld lép pódiumra.

[2005.10.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még