2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Budapesti Operettszínház
Kapcsolódó események
Bál a Savoyban
[2005. november 5.
szombat 19:00]
Bál a Savoyban
[2005. november 6.
vasárnap 19:00]

Vasárnap Bál a Savoyban

Az előadás azt próbálja majd bizonyítani, hogy az operett nem egy elavult, múzeumi, „alig valamit érő” műfaj, hanem igazi színház. Sőt, azzal a plusszal, amit a zene jelent, komplex színház. Eszenyi Enikő rendezésében láthatjuk a világhírű darabot.

Ez az 1933-ban készült remekmű, Ábrahám Pál eddig legtöbbet játszott darabja.
Az operettszínházi bemutató szakít az eddigi hagyományokkal és megpróbálja leszedni a darabról az eddig rárakódott úgynevezett előadási hagyományokat. Nem egy általános operettbemutatóra készülnek, ahogy az eddig szokás volt, hanem konkrétan ennek a darabnak az eljátszására. Az, hogy darabnak nevezzük, már jelzi, hogy nem egy általános operett bemutatása a rendezői szándék, hanem komolyan véve a Bál a Savoyban történetét, ezt a színdarabot mutatják be. A szereplők nem viccelődnek és csak jókat mondanak, hanem életükre menő tétként élik meg a velük történteket.

Minden fontos, hiszen mindegyik szereplőnek a sorsát fordítja meg egy-egy epizód. A fiatal házaspár, Henry ( Nyári Zoltán, Homonnay Zsolt ) és Madeleine házassága, élete és boldogsága a tétje a darabnak. Azért, hogy ezt valóban komolyan lehessen eljátszani és nézni, a darabot nem saját korában játsszák, hanem közelebb hozzák a mához.

Így Eszenyi Enikő elképzelési szerint nosztalgikus; „retro” hangulat uralkodik majd a színpadon. Ezt indokolja az is, hogy Ábrahám operettje zenei szempontból megírásakor kifejezetten modern volt, éppen ezért a zenei anyagot a mai befogadó számára is modern hatásúvá hangszereltetjük.
A fiatal házaspárt körülvevő figurák, Musztafa bej, La Bella Tangolita, Daisy Parker, mind a cselekmény főszálát hivatottak erősíteni, az érzelmek zűrzavarát vagy fokozzák, vagy megpróbálnak ebben a káoszban rendet teremteni.

Az előadás azt próbálja majd bizonyítani, hogy az operett nem egy elavult, múzeumi, „alig valamit érő” műfaj, hanem igazi színház. Sőt, azzal a plusszal, amit a zene jelent, komplex színház.

A szereposztást a színházon belül is komoly válogatás előzte meg. Végül legkiválóbb és legnépszerűbb operett-gyakorlattal rendelkező szereplőink (Kékkovács Mara, Nyári Zoltán, Kalocsai Zsuzsa, Kiss Zoltán, Peller Károly) mellett fiatal, musicalben is járatos művészek is bekerültek a csapatba (Siménfalvy Ágota, Homonnay Zsolt, Weil Róbert), valamint Bács Ferenc is színre lép az előadásban.

Reméljük, hogy ez az előadás a műfaji határok bizonyos típusú eltörlésében úttörő szerepet játszhat.

www.uno.hu  

A darab történetéről:
Ábrahám Pál méltán világsikert aratott operettje Nizzában játszódik. Most érkezik haza nászútjáról a Faublais házaspár. Aristide de Faublais márki és neje a szép Madleine a kiadós mézeshetek után is irigylésre méltóan imádják egymást. Csakhogy…váratlanul közbeszól a férj kissé viharos múltja, La Tangolita, argentin táncosnő személyében. A márki, szakításkor kitöltetlen váltót nyújtott át a művésznőnek, ami egy bármikor beváltható, éjszakai együttlétről szól. S ezt a tartozást, Tangolita a Savoy Hotel nagyszabású bálján óhajtja bekaszirozni. Madeleine - megsejtve a dolgot - ugyancsak megjelenik a szóbanforgó bálon, méghozzá könnyűvérű csábnő formájában. S hogy még nagyobb legyen a bonyodalom, a szerelmi kavarodásba keveredik: Daisy Parker, Madeleine Amerikából érkezett barátnője, mellesleg sikeres zeneszerző, valamint a márki barátja, Musztafa bej, a párizsi török nagykövetség attaséja. Persze ez az aranyos, mókás mese végtére is csak ürügy arra, hogy szenzációs Ábrahám-örökzöldek hangozhassanak el, s a színészek kedvükre énekelhessenek, táncolhassanak, lubickolhassanak a jobbnál-jobb szerepekben.

Szereposztás
Madeleine: Kékkovács Mara, Dénes Judit
Arisztid: Nyári Zoltán, Homonnay Zsolt
Daisy Parker: Siménfalvy Ágota, Auksz Éva
Musztafa: Kiss Zoltán, Weil Róbert
Tangolita: Kalocsai Zsuzsa
Archibald, Pomerol, Albert: Bács Ferenc

Közreműködik: A Musical Ensemble
Vezényel: Silló István, Kollár Imre
Dramaturg: Böhm György
Dalszövegeket fordította: Zöldi Gergely
Díszlet: Pintér Réka
Jelmez: Benedek Mari
Zenei vezető: Silló István
Karigazgató: Kéringer László
Koreográfus: Lőcsei Jenő
Tangó: Budai László
Step: Bóbis László
Koreográfus-asszisztens: Kocsis Tamás
Rendezőasszisztens: Lázár Katalin
Rendező: Eszenyi Enikő

Helyszín: Budapesti Operettszínház
Időpont: november 6.

[2005.10.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még