2024. május 5. | vasárnap | Györgyi nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A Drop of Eternity
Shooting Star
The Orange Midnight
Kapcsolatok
Natural Sunset

A mikrobiológus zeneszerkesztő

Dave küldött egy levelet, hogy hallgassam meg a számait. Na mégegy, gondoltam, de belehallgattam, majd végig, mert élvezhető volt. És elkezdtem kérdezősködni...

- Ki vagy Te?
- Szegeden születtem 1987-ben, szerencsére azóta is itt élek szüleimmel és az öcsémmel (Bence;15). Jelenleg tanulmányaimat folytatom a szegedi Eötvös József Gimnáziumban, ahol mikrobiológia szakon már a negyedik évemet taposom. Érettségi után mindenféleképp biológiával kapcsolatosan szeretnék továbbtanulni, az eltelt idő alatt ugyanis kiderült mely ágazatai érdekelnek, a felnőttkori érvényesülést ezek valamelyikében látom.  Nagy szenvedélyem az elektronikus zene, a rajongás már évek óta töretlen, mindig találok valami érdekeset benne. Általában "lazulós" elektronikát hallgatok chillout stílusban. De szeretem még a breakbeat, electro, triphop, downtempo illetve house zenéket. Zenén kívül érdekel a film, a fényképezés, az internet:) és egyes történelmi témák (pl: normandiai partraszállás).

- Hogyan kezdtél el zeneszerkesztéssel foglalkozni?
- Ha jól emlékszem 2001-ben találkoztam először zeneszerkesztővel.  Ez még egy playstation-ös program volt amely az alapokat szolgáltatta.
Ezen gyakorolgattam és szerettem meg ezt az egészet. 2003-ban tértem rá a számítógépes szerkesztésre. A konzolokkal ellentétben sokkal előnyösebb és jobbak a programok is. Lenyűgözött az otthoni zenekészítés gondolata. Ma már bárki, akinek van kedve leülhet és próbára teheti magát, megnézheti mit is tud kezdeni a korlátlan lehetőségekkel. Nem tudom mikor jött ez divatba, de szerintem nagyon sokan örülünk ennek.

- Hogyan csinálod most a zenéket?
- Nincs kegyelem, ha leülök a gép elé zenét írni; képes vagyok órákig foglalkozni vele. Ilyenkor az alkotás öröme vegyül az izgatottság érzésével. Az ember szeretné minél előbb hallani a kész végeredményt, persze a teljes öröm várat magára. Bóklászok a program hatalmas sample gyűjteményében és minden, számomra ideálisnak tűnő hangmintát kigyűjtök (első hallgatásra megtetszenek- pl: gitár; effekt; beat; bass; vocal minták). Ezekkel kezdek el kísérletezni illetve egy nagy szelektálás veszi kezdetét. Ekkor válik nyilvánvalóvá melyek azok a minták amik a dal részét képezhetik és melyek azok amiket feltétlenül el kell hagyni ahhoz, hogy a zene működjön. Fontos ugyanis, hogy a hangminták passzoljanak egymáshoz, összejátszva őket ne kapjunk "ős-káoszt". Ezek kohéziója hozza létre az egységes egészet. A rosszakat, a nem "odaillőket2 kirostálod, a jókat pedig- amik "túlélték" a szelektálást- megtartod és felépíted belőlük a zenét. Rajtad múlik mennyi idő alatt teremtesz ezekből rendszert. Én viszonylag lassan haladok, sokat bíbelődök egyes részek kidolgozásával. Türelmet igénylő, analitikus munka, de megéri a fáradozást.

- A szoftverválasztásban mi játszott szerepet?
- A szoftvereket a barátok ajánlották. Szeretek velük dolgozni, mert ezek még viszonylag könnyen kezelhetők. Ezeket a számokat az Ejay sorozat egyes tagjaival készítettem (Ejay 5-ös és 6-os része). A jövőben szeretnék más programokat is kipróbálni.

- Zeneszerzőnek tartod magad?
- Mindenki, aki ezzel foglalkozik eldöntheti hogyan tekint magára. Én nem tartom magamat zenésznek. Nem, ugyanis jelenleg egy hangszeren se tudok, illetve nincsenek komolyabb stúdiótechnikai ismereteim ahhoz, hogy annak mondhassam magam. Vannak olyan elektronikus zenét játszó előadók, akik bemennek a stúdióba, feljátszanak egy általuk komponált gitártémát, majd műszaki ismereteik révén megalkotják hozzá a zene elektronikus oldalát. Ebben az esetben beszélhetünk dalszerzésről. Már meglévő mintákból dolgozok. Ezek felhasználásával létrejött eredményt bizonyos tekintetben a magadénak mondhatod, hiszen minden számmal alkotsz egy-egy saját világot, de szerintem ez még messze van az igazi zeneszerzéstől. Véleményem szerint akkor lennék zenész, ha már tudnék hangszeren játszani és egyedül, saját effekteket, hangmintákat előállítani. Amit én csinálok az zeneszerkesztés, nem zeneszerzés.

- Miket csináltál eddig?
- Vannak régebbi próbálkozásaim, az elmúlt néhány év alatt összegyűlt néhány szám. Nem túl jók. A tapasztalatszerzést szolgálták, minden elkészített szám magában hordozta a valamivel jobb dal létrejöttének lehetőségét. Gyakorolgattam. A régebbieknek, mint azt édesapám is konstatálta nem volt ívük, némelyek pedig laposra sikeredtek. Jelenleg ezt a fennlévő három számot tartom "emberi fogyasztásra alkalmasnak".

- Mit érdemes tudniuk a zene.hu olvasóinak a számokról?
- A Drop of Eternity: Fantasztikus hangminták álltak a rendelkezésemre. Kezdve a gitártól a különféle hangeffekteken át egészen a női vokálig bezáróan, mindegyik szerves részét képezi az egésznek, a számban egyik sem működne a másik nélkül. Ezekből aztán lehetőségem nyílt felépíteni azt az álombeli helyszínt, ahol a szám hét perce játszódik. Eddigi számaim közül ennél sikerült a legjobban megragadnom azt a bizonyos hangulatot, amely aztán a szám elkészültéig elkísért. Lelkes voltam nagyon :) Dream trance kategória - szerintem.
The Orange Midnight:  Huh, hát ezt elég érdekes hangulatomban írtam még február utolsó heteiben, közvetlen az eternity után, ugyanazzal a programmal. Éles kontrasztban áll az előzővel. Már az elején érződött, hogy valami borongós fog ebből születni. Száműzésre került a zenéből a szépség: az eternity édeskés gitárjait felváltották a durvább hangeffektek és magas hangok. Ebben is vannak gitárok, bár ezek inkább kétségbeesést tükröznek, mint jó hangulatot. A zaklatottságot a sok effektel és a "pattogó" alapokkal próbáltam elérni. Megírására a város esti fényei inspiráltak. Remélem sikerült electrohorror hangulatot teremtenem. :)
Shooting Star: Kedves kis nyári triphop szösszenet három és fél percben. Visszajelzés írta, hogy filmzeneszerű. Sikerült jó szkreccsekre és gitár mintákra bukkannom. Valahol olvastam, hogy a triphop egyenlő az instrumentális hiphop zenével. Nos, én messziről elkerültem a rap és hiphop vokálmintákat. A gitárt helyeztem előtérbe, ugyanis nem szeretem a szövegelést :)

- Mik a visszajelzések?
- Szerencsére kaptam visszajelzéseket a környezetemből (osztálytársak, családtagok, zeneszerkesztéssel foglalkozó ismerősök). Hol negatívat, hol pozitívat. Azon zenei oldal fórumfelhasználói is írtak néhány sort észrevételeikkel kapcsolatban amelyre felraktam a számokat. Összességében jó kritikákat kaptam. Örök hála minden hozzászólásért! :)

- Milyen terveid vannak?
- Akusztikus gitáron szeretnék megtanulni. Nyáron lesz is rá lehetőségem, hogy elkezdjem. Nemrégiben hallottam azokat a gitáros számokat amelyek szilárd meggyőződéssé érlelték bennem a hangszeren tanulás gondolatát. (ha lehet, akkor ajánlanék két linket egy előadóról:
http://www.amboworld.com/cgi-bin/product.asp?LR=LP021  ; http://www.rhiansheehan.com  ).

- Szeretnél valaha profi zenész lenni?
- Valószínűleg hobbi marad, tisztán zenei pálya nincs tervbe véve. Nagyobb az elkötelezettségem a biológia iránt. Zenét szerkeszteni ezután is fogok(szeretnék komplikáltabb programokkal is foglalkozni).  Sajnos mostanában nem tudok túl sok időt szentelni rá, de tervezek újjabb számokat. Meglátjuk mi sül ki a gitározásból, klassz volna saját dalokat komponálni vele :).

Sir Oesh

[2005.11.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még