2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
ProArt

ProArt szorosan együtt a rendőrséggel

Egyre szorosabb együttműködés a jogvédõk és a hatóságok között - Minden idõk legnagyobb kalózkodás elleni rendõrségi akciója Spanyolországban

A ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért és az ASVA - Audiovizuális Művek Szerzõi Jogait Védõ Közcélú Alapítvány által az év elsõ felében aláírt, a közös fellépést megalapozó szerzõdés, majd a Vám- és Pénzügyõrséggel kötött együttműködési megállapodás után a jogvédõ szervezetek további hatóságokkal írtak alá újabb, hasonló tartalmú dokumentumokat.

Október hónap folyamán a jogvédõ szervezetek az Országos Rendõr Fõkapitánysággal és az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatallal is megkötötték azt a keretmegállapodást, amely hatékony és sikeres eljárást biztosíthat a szerzõi és ehhez kapcsolódó jogok megsértésével járó bűncselekmények esetében.

Juhász István, az APEH elnök-helyettesének ismertetése szerint az együttműködés fõleg tapasztalatcsere és szakmai segítség formájában ölt testet. Az ellenõrzéseket az APEH a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságának (VPOP) embereivel indított, úgynevezett rapid csoportok rajtaütéseivel is hatékonyabbá teszi. Hozzátette: a gyorsreagálású egységek egyszerre több telephelyen végeznek rajtaütést, így megakadályozzák, hogy az elkövetõk értesítsék egymást, a VPOP emberei pedig jogkörük által a hamis termékeket azonnal el is kobozzák.

Az ORFK-val egy héttel korábban aláírt megállapodáshoz a BSA (Business Software Alliance) is csatlakozott, és az együttműködés lényege itt is a rendõrség munkájának szakmai segítése mind a jogi háttér értelmezésében, mind az eljárási gyakorlatban. A megállapodás célja elsõsorban a milliós károkat okozó, üzletszerű kalóztevékenységet folytató szervezetek, hálózatok elleni küzdelem elõmozdítása.

"Nem azon középiskolások ellen vagyunk, akiknek nincs pénzük megvenni a boltban a CD-t, hanem a nagy profitot hajtó, bűnszövetkezetben működõ szerzõi jogsértõk bűncselekményeit szeretnénk felszámolni" - nyilatkozta Dormán Tivadar, az ORFK rendõrezredese. A jogvédõk szakértõ nyomozók képzésével, a közvélemény tájékoztatásával, felvilágosításával, illetve a látókörükbe került bűncselekmények bejelentésével teszik hatékonyabbá a Rendõrség munkáját, illetve a szerzõi jogsértések elleni fellépést.

Minden idõk legnagyobb kalózkodás elleni rendõrségi akciója Spanyolországban

A spanyol rendõrség egy havonta egymillió darabnál is több kalóz zenei és filmipari terméket piacra dobó hálózatot hatástalanított október 28-án. A 75 letartóztatást eredményezõ rajtaütés, illetve az ezt követõ nyomozati szakasz során több mint 200 CD-író berendezést és több százezer illegális lemezt foglaltak le.

Spanyolország az Európai Unió kalózkodás által egyik legjobban fertõzött tagállama: az illegális termékek becsült aránya 24%, évi 77 millió dolláros kárt okozva ezzel az iparágnak és az államnak. Összesen 23 címen történt házkutatás, melyet 200 rendõr hajtott végre. A letartóztatott személyek mindegyike kínai állampolgár, legtöbbjük érvényes tartózkodási engedély nélkül.

Az akció után tartott rendõrségi sajtótájékoztatón megjelent José Antonio Alonso belügyminiszter is, aki hangsúlyozta a kalózkodás által okozott hatalmas károkat. Elmondása szerint az elmúlt 18 hónapban 50 millió kalóz termék került a spanyol piacra, melynek eredményeként 1200 ember veszítette el munkahelyét, és 85 kisvállalkozás ment tönkre az üzletágban.

John Kennedy, a lemezkiadók nemzetközi szervezetének (IFPI) elnöke szerint Spanyolország egykoron virágzó, színvonalas elõadóiról híres, legális zenei piac volt, ma pedig Nyugat-Európa legnagyobb kalózkodási problémájával néz szembe. Kennedy kijelentette: "Bíztató számunkra az akció sikere és reméljük, az ilyen és hasonló eljárások jótékony hatással lesznek a spanyol zeneiparra és a művészeti vállalkozásokra a jövõben."

[2005.11.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még