2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Maceo Parker
A38 Hajó
Kapcsolódó események
Maceo Parker az A38-on
[2005. november 22.
kedd 20:00]

Recsegő funkyszaxofon extázis Maceoval a hajón

Maceo Parker maga a funk. James Brown, George Clinton, Bootsy Collins és Sly Stone mellett ő is abba a zenészkörbe tartozik, amely megteremtette a funkot.

S habár már a 60-as 70-es évek legütősebb funk számainak jelentős részét ő szerezte, és gyakori partnere (volt) pedig játszott Prince-nek, Miles Davisnek és persze elsősorban James Brownnak.

Maceo Parker az észak-carolinai Kingstonban született és nevelkedett. Első zenei inspirációját nagybátyjától kapta, bátyjához, Melvinhez hasonlóan. A dobos testvér 1964-ben váratlan állásajánlatot kapott James Browntól, aki szinte véletlenül látta őt játszani. A báty Maceót is beajánlotta a soul-keresztapához, és a rövid meghallgatás után elhangzottak az azóta szállóigévé vált szavak: "Maceo, te fújsz!"

Maceo Parker hosszú éveken át szaxofonozott James Brown zenekarában, és összetéveszthetetlen, staccatós, recsegős stílusa alapvetően meghatározta a funk-király zenei megszólalását. A hetvenes évektől aztán kézről kézre adták a soul és a funk legnagyobb előadói: megszámlálhatatlan Bootsy Collins-, Parliament Funkadelic-, George Clinton-felvétel őrzi játékát. A Maceót övező óriási respektre jellemző, hogy a dzsessz és a funk újabb generációi is gyakran kérik fel - zenésznek éppúgy, mint hangszerelőnek.

Amióta kivált James Brown nagyzenekarából, annak is társvezetői posztjáról, saját zenekarával zseniális szólólemezek tömegét adta ki. Mostani koncertjének gerincét az idén megjelent School's In! című albumának számai adják, de persze felhangzik jó pár régi klasszikus is. Bár a Schools In! a kritikusok szerint Maceo eddigi legerősebb stúdióalbuma, a funky-professzor igazán koncerten üt nagyot: saját korosztályától a legfiatalabbakig egyaránt megőrjíti közönségét. S habár évi 250 koncertet adva rendkívül intenzíven turnézik, évente új projekteket valósít meg, olyan zenészekkel és csapatokkal, mint a Deee-lite, a De La Soul, Bryan Ferry, Rod Stewart, a Red Hot Chili Peppers és a 10 000 Maniacs.

2003 áprilisában Maceo Parker négyórás koncertjével és maratoni táncőrületével nyitott az A38 Hajó. Itt az alkalom, hogy újra belevessük magunkat a recsegő funkyszaxofon extázisába.

[2005.11.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még