2024. szeptember 28. | szombat | Vencel nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház
Kapcsolódó események
Janáček, L.: Jenůfa
[2005. november 19.
szombat 19:00]

Marton Éva idén utoljára hallható az Operában

Idén utoljára november 19-én, szombaton énekel az Operaházban Marton Éva, a Kossuth-díjas, világhírű szoprán. Janáček Jenůfa című darabjában a Sekrestyésné szerepében tekinthetik meg a dívát a rajongók.

Vidnyánszky Attila rendezésében, Kovács János vezényletével, Takács Tamara, Wendler Attila, Kiss B. Atilla, Marton Éva és Bátori Éva főszereplésével ebben az évadban még egy alkalommal láthatja a közönség a darabot: a november 19-ei előadás után legközelebb márciusban, más szereposztással kerül színpadra a cseh szerző kifejezetten közép-európai hangulatú, drámai operája.

Az 1903-as brnói ősbemutatót követően Magyarországon első alkalommal 1974-ben mutatták be a Jenůfát az Erkel Színházban, s azóta 26 alkalommal játszották a két dalszínház színpadain. A népi kötődésű realista opera Janáček negyedik színpadi műve, amely 1916-os prágai bemutatását követően a világhírt hozta el a szerző számára, s tette a Jenůfát a XX. századi operák elismert darabjává.

„Talán az egyik legfontosabb és legnehezebb kérdés, hogy a szereplők közül ki az, aki képes vállalni a sorsát, aki vállára veszi a keresztjét, és felemelt fejjel, alázattal elfogadja az élet kihívásait. (…) A szereplők viselkedése, tettei sajátos példázatként szolgálhatnak számunkra, amelynek során tanúi leszünk a főhősök belső vívódásainak, egyfajta kitörési kísérletének a törvényszerűségek hálójából, ám a kimondatlanság, az elhallgatás, a bűn titka béklyóként nehezedik rájuk” – mondja a műről a rendező, Vidnyánszky Attila.

[2005.11.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.28.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Valmar nyárzáró koncertjét a siófoki Plázson - képekkel
Rengetegen...

Megnéztük Korda György és Balázs Klári 2024-es koncertjét is a Budapest Parkban
A tavaly...

beszámolók még