2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Több ezren ünnepelték az Operát
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház
Komolyzene
Kapcsolódó események
Benjamin Britten: a kis kéményseprő
[2009. szeptember 20.
vasárnap 11:00]
Benjamin Britten: a kis kéményseprő
[2009. szeptember 27.
vasárnap 11:00]
Benjamin Britten: a kis kéményseprő
[2009. október 17.
szombat 11:00]
Benjamin Britten: a kis kéményseprő
[2009. november 7.
szombat 11:00]
Benjamin Britten: a kis kéményseprő
[2009. november 14.
szombat 11:00]
Benjamin Britten: a kis kéményseprő
[2009. december 19.
szombat 11:00]
Karamazov testvérek
[2009. november 12.
csütörtök 19:00]
Karamazov testvérek
[2009. november 13.
péntek 19:00]
Karamazov testvérek
[2009. november 15.
vasárnap 11:00]
Karamazov testvérek
[2009. november 20.
péntek 19:00]
Karamazov testvérek
[2009. november 22.
vasárnap 11:00]
Karamazov testvérek
[2009. november 26.
csütörtök 19:00]

Igazi kuriózummal kezdi az évadot az Operaház!

Gyerekeknek szóló operával nem túl gyakran találkozhatunk, de olyan gyerekeknek, gyerekekrôl szóló művel, amit gyerekek is adnak elő, ahol gyerekek a főszereplők, még ritkábban. Benjamin Britten „A kis kéményseprő” című darabja ezért egy igazi kincs és kuriózum, amit szeptember 20-án mutatnak be az Operaházban, Budapesten.

A 19. században, amikor a történet játszódik mindennapos a gyermek-munka. Ma, a törvényi tiltások ellenére sem mondhatjuk azt, hogy megszűnt, eltűnt. Nem csak az elmaradt országokban élők vannak e veszélynek kitéve, itthon is jócskán találunk borzalmas példákat. Nem szabad szemet hunynunk fölötte!

Britten, az áldozatok iránti rokonszenvével, és a kiszolgáltatottság elleni fellépésével arra tanít, hogy már kisiskolásként is lehet tenni a megaláztatás ellen. Erre azonban szocializálódni kell, mint minden másra, szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

Fontos momentum volt számomra, látni és megtapasztalni a gyermekszereplők reakcióit, amikor a próbaidőszak kezdetén meséltem nekik a kis kéményseprőket ért kegyetlenségekről. Ugyanolyan szomorúság, együttérzés, fájdalom és düh volt az arcukon, ugyanúgy reagáltak, mint amit később olvashattak főhőseinkről a szövegkönyveikben. Az énekes és a táncos gyerekek elhitték, hogy a találékonyság és az akaraterő, képes a segítségadásra és a változtatásra.

A darab hősei azonban nem csak a kiszolgáltatottság ellen lépnek fel. A kis kéményseprők történetének felfedése kapcsán elhatározzák, hogy csinálnak egy operát. Szöveget írnak, megtervezik a díszletet és a jelmezeket, ráveszik a felnőtteket, hogy segítsenek, és próbálnak, próbálnak…

Higgyék el a gyerekek, hogy képesek valamit létrehozni

Nagyon fontos az ma is, hogy a gyerekek elhiggyék, képesek valamit létrehozni, amit kitalálnak megvalósítható, együtt erejük van, hatalmas erejük.  Ha a gyerekek már hitet nyertek önmagukban, a felnőttek, pedig megértik, hogy nem kell minden akaratukat érvényesíteni, a porontyokra tukmálni, ha mernek gyermekek maradni, otthon, az iskolában, a mindennapokban egész nagy álmok, csodáknak vélt dolgok válhatnak valóra.

Britten hallatlan elkötelezettsége a gyerekek, és a nevelésük iránt, tanít minket tanulni és megtanulni, elhinni, hogy lehetséges megvalósítani, a jót érvényesíteni és tenni.

- Koreográfusként és táncművészként Párizsban dolgoztam 2003-ban, ahol alkalmam volt egy-két kortárs operát is megnézni. Lenyűgözött! Az addigi tapasztalataim alapján fizikai képtelenségnek, lehetetlennek tűnt ez a fajta elevenség és mélység, ami áradt az előadásokból. Nem csak elvarázsoltak, a lelkembe hatoltak, egészen erősen – mondta Bata Rita.

- Ekkor döbbentem rá az operának, ennek az igen csak idős műfajnak a létjogosultságára. Hazaérkezésem után nem sokkal színpadi mozgást kezdtem el tanítani az énekeseknek a Zeneakadémián. Ott ragadtam. Ma már annak örülhetek, hogy Magyarországon is elindultak a változások. Lassan, de biztosan ÚJ opera születik! Az operabarát közönség már rég igényelte, sokan most ismerkednek ezzel, de ami a legfontosabb, hogy már elkezdődött a jövő nemzedékének megszólítása, itt a Magyar Állami Operaházban is. Most pedig! Végre egy opera, ami gyerekekről, gyerekeknek szól, amit gyerekek főszereplésével adnak elő! Köszönöm, hogy részt vehetek benne! - zárta szavait Kata.

Tudd meg mikor látható A kis kéményseprő - klikk IDE!

- zene.hu -
 

[2009.09.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még