2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Szörényi Levente
Feke Pál
Makrai Pál
Kapcsolódó események
Szörényi Levente új műve - Árpád népe
[2006. március 28.
kedd ]

Árpád népe: Szörényi Levente új műve a Budapest Sportarénában

Szörényi Levente új műve az Árpád népe című misztikus opera a XI. Század negyvenes éveiben játszódik. Főhősei Vászoly fiai András és Levente. A darab szellemisége a Szörényi-életmű folytatása. A zeneszerző kiváló alkotótársakkal állítja színre a darabot.

Az opera témája a magyar középkor egyik legrejtélyesebb korszakát idézi. István halála után Orseolo Péter ellen egyre nő az elégedetlenség, egyre többen követelik vissza a trónra "Árpád népe" képviselőit. Sokan a Kijevbe száműzött Andrásban látják a leendő magyar királyt.

Kijevben András esküvője zajlik, feleségül veszi Anasztáziát, Jaroszlav fejedelem lányát. A másik száműzött Vászoly-fi, Levente nem örül a frigynek, ő régi magyar szokások szerint éli életét, megőrizte ősei hitét, szokásait. Szenved is a távolléttől, aggódik magyar népe sorsáért. Az esküvői szertartásra különös vendég érkezik, Mór apát, aki "magyari" földről érkezett a hírrel: Orseolo ellenlábasai Andrást hívnák haza a magyar trónra. Mór elpanaszolja az otthoni állapotokat, Orseolo Péter embereinek túlkapásait, a "fekete magyarok" üldöztetését. András megérti, lépnie kell, meg kell hallgatnia a kérést. Levente is úgy gondolja, bármilyen nagy is a különbség kettejük között a magyar sors és történet megítélésében, András a császár és a pápa támogatását élvezve valóban nagy király lehet, de nem bízik sem a császárban, se a pápában, óvni próbálja testvérét. András elindul - így Levente nélkül - kijevi támogatással Orseolo Péter csapatai ellen.

A mű főszereplői:
Őse táltos / Árpád szelleme: Miller Lajos
András herceg, Vászoly fia: Kiss B. Atilla
Levente herceg, Vászoly fia: Feke Pál
Anasztázia, kijevi hercegnő, András hitvese: Auksz Éva
Rasdi, táltosnő, Levente kedvese: Újhelyi Kinga
Vata vezér, a zendülők feje: Molnár László
Pópa, ortodox pap: Cserhalmi Ferenc
Mór apát, katolikus pap: Tóth Sándor
Oszvald, császári főparancsnok: Kaszás Attila
Lehel, Bulcsú, Laborc szellemei } Kálloy Molnár Péter, Kalapács József , Makrai Pál

Magyari földön az első csata András teljes vereségével zárul, András magára hagyatva bolyong a halottak között. Leventének igaza volt, nem jöttek meg az ígért császári felmentő seregek. A kihűlt csatatéren Rasdival találkozik, Levente gyerekkori szerelmével, aki Leventét keresi. Mintha megérezné, hogy a közelben van - még ha testvérével nem is tartott a csatába. És így történik: Levente megjelenik, hozza a "fekete magyarokat", a megtűrt, vagy bujdosó törzsfők vezérét, Vatát, és mögötte az elégedetlen magyar hadakat. Így már minden esélye meg van rá, hogy győzzön. Vata belátja, Leventét nem emelhetik királlyá, hiszen mögötte nem állnak majd hatalmak - Andrást támogatják, de van egy feltételük: ha király lesz, meg kell engednie, hogy szabadon gyakorolhassa vallását minden magyar, akár felvette a keresztet, akár megőrizte pogány hitét. András ezt megígéri, esküvéssel. Levente is bizakodó már, hisz abban, hogy testvére nem szegi meg esküjét. Ősi magyar szertartással elbúcsúztatják a csatában elpusztult magyarok lelkeit, a szertartás a régi magyar hit része, András megdöbbenve szembesül Őse, az öreg táltos igazságaival.
András megosztja élményeit feleségével, Anasztáziával, akinek szintén minden vágya, hogy férje legyen a magyar király.

A hadba indulás előtt Levente és Rasdi is érzi még fellángolni a régi szerelmet, kettősük a legtisztább emberi viszony apoteózisa. A csata napja eljön ismét, és a magyar hadak győznek Orseolo Péter csapatai felett. A császár és a pápa kivárja az események kimenetelét, és a győztes mellé áll - András számukra elfogadható király. A magyar seregek ősi szertartással ünneplik a győzelmet, diadalmas táncokkal elevenítik fel a tűz körül a múltat. A szertartás vége András megkoronázása, ehhez kell a pápa és a császár hozzájárulása is. Mór apát bírja a pápai áldást - Osvald, a császár követe is elhozta a koronára jogosító bullát - de van egy feltételük: Andrásnak vissza kell vonnia ígéretét, amelyet a vallásszabadság tárgyában tett. András látja: nem szállhat szembe a hatalmakkal, így fejet hajt: visszavonja ígéretét.

Levente most jön rá tévedésére testvérével kapcsolatban, Vata emberi is elkeseredetten, dühösen vonulnak el. Andrásnak szembe kell néznie önmagával - már mint király. Levente Ősét, az öreg táltost kérdezi népe további sorsáról, Őse révülésében Árpád vezér tűnik fel, és vele együtt a kora-magyar múlt, mely megadhatja a választ a jövő kérdéseire is. András már régóta király, de lelke nem hagyja nyugodni. A szövetséges német csapatok ígéretük ellenére üldözik a pogány magyarokat, leöldösik őket.

András a Pilisben bolyong, keresi Leventét, hogy igazolja tetteit, és önmagát. A bujkáló magyarok között meg is találja - Rasdi és Levente egybekelésüket ünneplik az ősi magyar szertartások szerint, amikor megjelenik a magyar király. Levente megengedi Andrásnak, hogy a tűz körül helyet foglaljon, nem hajtja őket bosszúvágy, nem kérik számon sorsukat a királyon. Andrásnak így már többszörösen is nehéz lelki teherrel kell megélnie ezt a látogatást.

András azonban nem tudja, hogy Osvald emberi követték őt, és így tudtán kívül elvezette a császári embereket Levente búvóhelyére. Osvald az esküvői szertartás közben, a közös tánc alatt jelenik meg, és el akarja fogatni a bujdosókat - de csoda történik: a magyarok nem hagyják abba idegen parancsra a táncot, és áttáncolnak a Fény Birodalmába, ahová a császáriak nem tudják követni. Egyedül Levente marad még, kérleli Andrást, hagyja ott a trónt, menjen velük, Osvald nyila azonban leteríti. A császáriak dühödten keresik a bujdosókat a Pilisben - András és a haldokló Levente egyedül maradnak. És amikor Levente lelke végképp kiköltözik a testből, a kétségbeesett Andrásnak megjelenik látomásként egy ősi alak - maga Árpád vezér, aki rádöbbenti őt arra, amit tett. Az árulásra és megalkuvásra, mely egy jobb sorsra érdemes népet kettéosztott, és hosszú időkre megölte a reményt a valódi, őseikben igazolódott egységre.

Táltoskirály megjelent neki és el is tűnt aztán, hogy a magyar történelem különböző korszakaiban fel-feltűnjön ismét, figyelmeztetve egy népet gyökereire, ősei tiszteletére.

Az előadásból film is készül, valamint megjelenik DVD-n és CD-n.

[2005.12.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még