2024. szeptember 28. | szombat | Vencel nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Kortársunk, Mozart

2006-ban ünnepli a világ Mozart születésének 250. évfordulóját. Ezúttal nem túlzás „világról” beszélni, hiszen Londontól Torontóig, Moszkvától Sydneyig és természetesen Salzburgtól Bécsig már most nyáron minden zenekar és énekes, minden koncertterem és operaház az évforduló lázában tervezi jövő évi programját.

A legfelkészültebbek már rég túl vannak a tervezés fázisán – elég csak egy futó pillantást vetni e témában az Internetre – és a legizgalmasabb előadásokra már most le lehet foglalni a jegyeket.

Az ünneplésből természetesen nem maradhat ki a Budapesti Tavaszi Fesztivál sem, programkínálatának egyik középponti személyisége ki más lenne, mint Wolfgang Amadeus Mozart. Az évforduló remek alkalmat kínál arra, hogy Mozart hallatlanul gazdag életművének ritkábban játszott műveivel is találkozzunk, mint például olyan ifjúkori – de zseniálisan megkomponált – operákkal, mint a „Pásztorkirály” (Dán Rádió Kamarazenekara, Fischer Ádám vezényletével), a „Zaide” (Graeme Jenkins betanításában) vagy a „Mithridates, Pontus királya”, melyet a Budapesti Kamaraopera előadásában láthatunk. Természetesen nem maradhatnak el a nagy klasszikus színpadi művekkel való találkozások sem, ám ezúttal nem a megszokott módon látjuk viszont a Così fan tuttet, a Don Giovannit vagy Figarót: Kovalik Balázs a Da Ponte librettókra készült három Mozart-operát állítja színpadra.

A fesztiválról nem hiányoznak Mozart zenéjének olyan specialistái, mint a Salzburgi Mozarteum Zenekara vagy a világhírű English Concert Andrew Manze vezetésével. Különleges élménynek ígérkezik az a koncertsorozat is, melyen Mozart valamennyi vonósnégyese hangzik el hat, a világ élvonalában jegyzett kvartett-társaság előadásában.

Az évfordulók általában a szokásosnál tágabb lehetőséget biztosítanak a kísérletezésre vagy a felfedezésre éhes előadóknak, így lesz ez 2006-ban is. A Nederlands Blazers Ensemble „Levelek Mozarttól” című friss szemléletű előadása és az Erdődy Kamarazenekar ("Ez nem Mozart?!") kuriózumokat felvonultató koncertje rendkívüli izgalmakat ígér.

Jövőre szinte minden művész műsorára tűz legalább egy Mozart-művet, Brahms vagy Bartók, Bach vagy Beethoven társaságában. A táncosok is Mozart zsenijének adóznak, így a Béjart Ballet Lausanne is. A társulat Béjart koreográfiájával mutatja be „Ballet for Life” című produkcióját, melynek zenéjét a Queen együttes és Mozart muzsikájából állították össze. Lehet, hogy ha Mozart a 21. század hajnalán élne, akkor rock-sztár lenne? Talán. Nem tudhatjuk, az viszont biztos, hogy Mozart a kortársunk.

Budapest Fesztiválváros

[2005.12.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.28.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Valmar nyárzáró koncertjét a siófoki Plázson - képekkel
Rengetegen...

Megnéztük Korda György és Balázs Klári 2024-es koncertjét is a Budapest Parkban
A tavaly...

beszámolók még