2024. május 23. | csütörtök | Dezső nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
Fesztiválváros

BTF negyedik nap - Esterházy-torta, csoki, zsinagóga, őrjöngés

Hétfőn minden földi jót megkaptunk, amit lehetett: a nagy ívű kiváló előadások zajos sikert arattak, és mellé még édesség is társult.

Egyszeri eseménynek született a Katona József Színházban megrendezett EsterházykoncerT, most úgy tűnik, többször is - legközelebb két nap múlva - ismét műsorra tűzik ezt a kamaraprogramot. Máté Gábor színművész vezetésével Eszterháza udvari szellemét sikerült megidézni a Katona József Színházban. A Trio Lignum által elővezetett Haydn-, Mozart-, Sári József-, Sáry László-, sőt Esterházy Pál-darabok mellett Esterházy Péter korunk hőséről, a menedzserről szóló rövid írását is fellvasta. A közönség a szünetben kiváló Esterházy-tortával múlathatta az időt.

Édességgel érkezett Fuyuka Kusa is, aki finom csokit, valamint japán sört hozott a fesztivál szervezőinek. A fiatal zongoraművész Chopin-zongoraestje döbbenetes sikert aratott a Magyar Rádió Márványtermében, amely után Falvai professzor és mások is a legnagyobb elismeréssel gratuláltak. Fuyuka Kusa a ráadásban Kozaburo Y. Hivai: Variations on the theme of Kozo no tzuki című darabját adta elő.

Ezúttal a Dohány utcai zsinagóga volt a templomi koncertek sorozat hétfői állomása: az Avner Itai vezényletével fellépő Honvéd Férfikar a gyönyörű helyszínhez méltó koncertet adott - Schuberttől Kurt Weillig terjedő repertoárral.

Előadás előtt jó néhány rádió- és tévéállomás képviselője várakozott a Nemzeti Hangversenyterem előterében, hogy elcsípje az itt fellépőket. A Bartók-Kodály névre keresztelt, immár hatodik éve elindult estsorozat házigazdája a legendás Muzsikás együttes és Sebestyén Márta. A művészek minden alkalommal a népzenét a komolyzenével, a múltat a mával, összfonva igyekeznek minél erősebb kötődést létrehozni bennünk. Ez alkalommal segítségükre volt a méltán komoly közönséget vonzó Danubia Szimfonikus Zenekar, Jandó Jenő és az ő feledhetetlen zongorajátéka, melyet hangos ováció fogadott.

Rockkoncertekre illik ez a jelző, kicsit különös lesz, de ezúttal nem tudunk mást írni: az Operaház-beli közönség valósággal őrjöngött Gyenyisz Macujev zongoraművész fellépése után, aki a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával játszott. Rahmanyinov: Rapszódia egy Paganini-témára, Rahmanyinov: II. (c-moll) zongoraverseny, Csajkovszkij: V. szimfóniáját adták elő, majd a ráadásban Macujev egy Carmen-parafrázissal és egy dzsesszimprovizációval tette teljessé az estet, ezzel megismételve két évvel ezelőtti fellépése fogadtatását.

A fesztiválon dzsesszistaként bemutatkozó Barbara Hendricks operaénekesnő már tegnap megérkezett férjével egyetemben.A művészmővel fellépő Magnus Lindgren és kvartettje csak ma érkezik, de este már együtt lépnek fel a Nemzeti Hangversenyteremben. A Merlinben már próbál a wroclawi Grotowski Színház, mely a feltámadás lehetetlen történetét meséli el, prózában, énekben és táncban elbeszélve. Szerdán lép fel a David Orlowsky's Klezmorim, amely már megérkezett Stuttgartból. Sajnos nem engedték a repülőgép fedélzetére kézipoggyászként a zenekar tangóharmonikáját, ezért a fesztivál szervezői az eredetivel megegyező minőségű hangszert keresnek.

[2005.03.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » próbaterem [2024.05.23.]
SÜRGŐS HITELEK hangszer [2024.05.22.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még