2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Heaven Street Seven és Bozóki András a MIDEM-en

Január 22-től 26-ig immár negyvenedik alkalommal ad ott otthont Cannes az egyik legfontosabb nemzetközi zenei rendezvényének, a MIDEM-nek.

Ebből az alkalomból Bozóki András kulturális miniszter január 21-től 24-ig Franciaországba látogat, hogy részt vegyen a francia kollégája elnökletével tartandó informális kulturális miniszteri találkozón, valamint a MIDEM magyar vonatkozású programjain. A világ egyik legjelentősebb zenei szakkiállításán és vásárán a magyar zene több kiemelkedő eseménnyel kerül a figyelem középpontjába. Kurtág György 80. születésnapja alkalmából megkapja a MIDEM Classique 2006 Special Award díját. A Heaven Street Seven zenekar szerepel a MIDEM zenei szakvásár Border Breakers Awards nevű díjának European Breakthrough (Európai Áttörés) különdíjának jelöltjei között, s így felléphet a Border Breakers zenei gálán is. A szakvásáron idén először külön standdal mutatkozik be a Magyar Zenei Exportiroda, illetve a már visszatérő vendégnek számító BMC Records.

A január 22-től 26-ig, idén 40. alkalommal jelentkező MIDEM igen gazdag hivatalos programkínálattal várja a zenei szakma képviselőit Cannes-ban: mintegy 28 formáció 200 művésze lép fel a 19 klasszikus és könnyűzenei koncerten, amelyeket 9 klasszikus zenét és dzsesszt érintő előadás kísér.

Január 22-én a MIDEM alkalmából Ján Figel EU-biztos és Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális miniszter informális kulturális miniszteri találkozóra várja kollégáit, amelyen hazánkat Bozóki András kulturális miniszter képviseli Erdős André párizsi magyar nagykövet és Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója kíséretében. E találkozó fő témája a kulturális ipar hozzájárulása a kreativitáshoz és a gazdasági növekedéshez, ezen belül a zenei ipar és a szerzői jogok helyzete.

A résztvevő kulturális vezetők többek között megvitatják, hogy milyen mértékben tekinthető a kultúra gazdasági húzóágazatnak – hazánk esetében ez igen számottevő. A Magyar Szabadalmi Hivatal felmérése szerint az úgynevezett szerzői jogi alapú ágazatok – irodalom, könyvkiadás, képző- és iparművészet, filmgyártás, zene, fotóművészet, stb. – 2002-ben Magyarországon a GDP közel 4 százalékát tették ki, míg például az építőiparnál ugyanez a szám 5,3 %.

22-én délután kerül sor a MIDEM European Border Breakers Award díjátadó ünnepségére a cannes-i Fesztiválpalotában, amelyen Bozóki András átadja a European Breakthrough (Európai Áttörés) díjat a magyar Heaven Street Seven együttesnek.

Január 23-án Kurtág György 80. születésnapja alkalmából megkapja a MIDEM Classique 2006 Special Award díját. A tiszteletére rendezett koncerten Csalog Gábor (zongora) világhírű zeneszerzőnk Játékok című kompozíciójából ad elő részleteket, míg Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Bartók Béla: 44 duó két hegedűre című darabjaiból játszik.

Magyar standok a MIDEM-en

A legnagyobb európai seregszemleként számon tartott rendezvényen a Magyar Zenei Exportiroda saját standdal képviseli a teljes magyar zenei szakmát. A Program A Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) keretein belül létrejött Exportiroda saját promóciós anyagai mellett más hazai kiadványokat (elsősorban hanghordozókat, biográfiákat és szóróanyagokat) is terjeszt. A Magyar Zenei Exportiroda lobbi tevékenységének és külföldi kapcsolatrendszerének köszönhetően nyílt lehetőség arra, hogy az Európai Unió, az MTV Europe és a MIDEM zenei szakvásár Border Breakers Awards nevű díjának European Breakthrough (Európai Áttörés) különdíjára magyar zenekart jelöljenek. A hozzávetőlegesen 30, műfaji szempontok alapján előválogatott és Brüsszelbe kiküldött hazai hangzóanyag alapján a nemzetközi zsűri a Heaven Street Sevent választotta ki. A HS7 az egyedüli közép-kelet-európai zenekar a díj nyolc jelöltje között, élő fellépési lehetőséget kapott az MTV Europe által közvetített, 2006. január 22-i Border Breakers zenei gálán.

Ugyancsak önálló standdal jelentkezik a MIDEM-en az 1998-ban alapított BMC Records. A kiadó klasszikus, kortárs és jazz albumainak száma mára elérte a 90-et, lemezeit 18 országban terjesztik hivatalosan. A BMC Records rendszeres kiállító a cannes-i MIDEM nemzetközi zenei szakkiállítás és vásáron. A 2004-es MIDEM kiemelt jelentőségű volt a BMC számára, mert Eötvös Péter kiadójaként elnyerte a Midem Classic & Jazz Különdíját, míg a zeneszerzőt a Living Composer Award 2004 díjjal tüntették ki.

Kis Zsuzsa, Párizsi Magyar Intézet

[2006.01.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még