2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
Új szó

Listamustra

Válogatás a legfrisebb nemzetközi slágerlisták éléről

Nagy-Britanniát ellepték a nyolcvanas évek újhullámos és posztpunk együtteseitől előszeretettel koppintó gitárzenekarok. A Franz Ferdinand 2004 tavaszán megjelent bemutatkozó albumának hatalmas sikere utat nyitott előttük – az Alex Kapranos vezette kvartett már a második albumát is kiadta tavaly októberben, és összességében még mindig piacvezető, de közvetlenül a sarkában lohol például a Kaiser Chiefs, a Hard-Fi vagy az Editors, igaz, ezek még csak az első lemezüknél tartanak. Közben szinte hetente tűnnek fel az újabb, egyre alacsonyabb átlagéletkorú együttesek.

Nagy-Britannia
Kislemezek
1. Arctic Monkeys: When The Sun Goes Down
2. The Notorious B.I.G. Featuring Diddy, Nelly, Jagged Edge & Avery Storm: Nasty Girl
3. Will Young: All Time Love
Nagylemezek
1. Hard-Fi: Stars Of CCTV
2. Editors: The Back Room
3. James Blunt: Back To Bedlam

Újabb bravúr az Északi-sarki Majmoktól

A nyolcvanas évekből merítő új zenekarok általában albumeladásban erősek, a kislemezlista élét, élmezőnyét csak kevesen tudják bevenni. Az Arctic Monkeys (Északi-sarki Majmok) egy a kevés közül – a sheffieldi kvartett bemutatkozó dala, az I Bet You Look Good On The Dancefloor októberben az összesítés csúcsán debütált. A héten a második felvétele is megszerezte a legmagasabb pozíciót. Első albuma Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not címmel hétfőn került a boltokba a Domino Records kiadásában – ezzel a független lemezcéggel áll szerződésben a Franz Ferdinand is. A tizenkilenc év átlagéletkorú zenekar mögé a ’97 márciusában meggyilkolt The Notorious B.I.G. újabb posztumusz dala iratkozott fel, a bronzérmes pozíciót Will Young újdonsága szerezte meg, míg a negyedik helyre Beyoncé felvétele, a Slim Thug közreműködésével készült Check On It került. A múlt heti listavezető, Shayne Ward slágere, a That’s My Goal az ötödik helyre esett vissza.

Bevált a Hard-Fi és az Editors taktikája. Mindkét együttes az ünnepek utáni pangás közepette ismét kiadta egy-egy korábbi dalát. A London melletti kisvárosból, Stainesből induló Hard-Fi a bemutatkozó felvételét, a tavaly januárban korlátozott példányszámban napvilágot látott Cash Machine címűt másolta ki újból maxira, és a tizennegyedik helyre került. Az Editors a második dalát adta ki újra, a Munich a tizedik helyet szerezte meg. A kislemezlistás helyezésnél sokkal fontosabb, hogy a zenekarok albumai a kiadásnak köszönhetően új erőre kaptak, olyannyira, hogy az elmúlt héten a legkelendőbbek voltak.

A szigetország valamiért ismét Baywatch-lázban ég. A két lemezlovas alkotta Naughty Boy átdolgozta a sorozat főcímzenéjét Phat Beach (I’ll Be Ready) címmel, és két hete a harminchatodik helyre iratkozott fel vele, az elmúlt héten pedig a negyediken debütált egy másik változat, az I’ll Be Ready a Sunblock előadásában.

A popkirálynő csodálatos diadalmenete

A pop királya, Michael Jackson az elmúlt években trónfosztott lett, a királynő, Madonna tündöklését azonban senki és semmi sem veszélyezteti. Kontinensünk legnagyobb slágere, a Hung Up az énekesnő közel negyedszázados karrierjének legsikeresebb dala Európában. A héten esett ki a brit lista első tízes mezőnyéből, ahol tíz hetet töltött – ebből hármat az élen –, és ez lett pályafutásának leghosszabb ideig az élmezőnyben tartózkodó felvétele. A Like A Virgin és a Vogue kilenc hétig szerepeltek a TOP 10-ben. A Hung Up Németországban a héten hagyta el az összesítés csúcsát, amelyet kilenc hétig uralt – a Mattafix nevű duó slágere, a Big City Life került az élre.
Az összeurópai albumlistán 2005 legnagyobb brit felfedezettje, James Blunt előzi meg Madonnát. A Back To Bedlam 2,37 milliós példányszámmal Nagy-Britannia legkelendőbb lemeze volt tavaly, és a kereslet továbbra sem csökken iránta, ráadásul néhány országban csak most kezdik igazán felfedezni. Közéjük tartozik az USA is, ahol az eladási lista tizenharmadik helyén tanyázik.

Európa
Kislemezek
1. Madonna: Hung Up
2. Mattafix: Big City Life
3. The Black Eyed Peas: My Humps
Nagylemezek
1. James Blunt: Back To Bedlam
2. Madonna: Confessions On A Dance Floor
3. Robbie Williams: Intensive Care


Puha József (Új Szó)

[2006.01.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még