2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház
Kapcsolódó események
Mozartot köszönti az Operaház
[2006. január 27.
péntek ]

Mozartot köszönti az Operaház

Világszerte kulturális intézmények ezrei ünneplik január 27-én Mozart 250. születésnapját. A Magyar Állami Operaházban délelőtt 11-től ingyenes kamarazenei koncerteket hallgathatnak az érdeklődők, este pedig új betanulásban, a világ talán egyik legfiatalabb címszereplőjével adják elő a Don Giovannit.

A Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara január 27-én 11 órától délután 15 óráig minden órában Mozart kamarezenei műveivel szórakoztatja azokat, akik születésének 250. évfordulóján szeretnének fejet hajtani az osztrák zseni muzsikájának nagysága előtt. A nézőtéri Nagybüfében zajló koncerteket a látogatók ezen a napon ingyen hallgathatják.

Az esti Don Giovanni nézői két szempontból is különleges előadás részesei lehetnek: az előadás előtt az Operaház egyik legszebb termében, a Székely Bertalan-teremben hallgathatnak Mozart-darabokat, majd ők láthatják első alkalommal új szereposztásban a Kesselyák Gergely főzeneigazgató rendezte darabot. Az új szereplők nagy része pályakezdő, sokuk még az Operastúdió hallgatója, s ez lesz életük első, vagy az egyik első főszerepe. Molnár Levente (Don Giovanni), Bakonyi Anikó (Donna Anna), Szappanos Tibor (Don Ottavio), Cserhalmi Ferenc (Kormányzó), Fodor Beatrix (Donna Elvira), Bretz Gábor (Leporello), Molnár Zsolt (Masetto) és Sáfár Orsolya (Zerlina) alkotják az ifjú gárdát. A címszereplő Molnár Levente unikum az operatörténetben: Mozart ezen alakját az egyik legkomolyabb bariton szerepként tartják számon a világon, s ritkaság, hogy ilyen fiatalon, 23 éves korban vállalhassa valaki ezt a nagyszerű feladatot. Az ifjú énekest eddig a Bánk bán Biberach-jaként, Bakonyi Anikót pedig a Figaro házassága Grófnéjaként láthatta a magyar közönség.

A Don Giovanni legutóbbi felújítása 2003. december 6-án volt, és az elmúlt két évadban 20 előadást ért meg. A premier után beállt ugyan néhány énekes a mű szerepeibe, de a pénteki lesz az első teljesen új szereposztás.

A Don Giovannit, akkor címén Don Juant Magyarországon Kolozsvárott adták elő először 1826-ban. Az első 1827-es kottacímlap a következőképpen festett: „Don Juan, vagy: a’ Kőbálvány vendég. Vitézi, szomoru, víg Dall-Játék (opera) Két Felvonásban. Írta Olasz nyelven Abbate da Ponte. Magyarra fordította Pály Elek Nemzeti Énekes ’s szin-játszó. A Muzsikát készítette Néhai Mozart Amadeus Farkas”.

Pesten először 1827-ben szólalt meg az opera, az Erdélyi Dal és Színjátszó Társaság jóvoltából, a Nemzeti Színházban 1839-ben mutatták be, ahol 61 előadást ért meg. Az Operaházban már az első évadban, 1885-ben színre került, melyet az 1890-es nevezetes Gustav Mahler-féle felújítás követett. Ez látta annak idején a Bécsből hazánkba látogató Johannes Brahms, és jelentette ki, hogy: „Aki ma igazán jó Don Juant akar látni, annak Pestre kell utaznia!”.

Az 1917-es felújítás rendezője Hevesi Sándor, karmestere Kerner István volt. 1941-ben keletkeztek a nevezetes Oláh Gusztáv-féle díszletek és jelmezek, s 1947-ben Nádasdy Kálmán, 1974-ben Békés András, 1983-ban pedig Jurij Ljubimov rendezte meg a művet, mely ekkor kapta vissza eredeti címét. A Don Giovanni Mozart születésnapján szerepel 469. alkalommal az Operaház és az Erkel Színház játékrendjén.

A Mozart-nap programja a nézőtéri Nagybüfében:

11,00:
• A-dúr klarinétötös Szitka Rudolf, Beke Ágnes, Kisfaludy Márta, Botos Veronika, Pólus László
• D- dúr fuvolanégyes Rácz János, Danyilova Galina, Spengler József, Bartos Csaba
12,00:
• B- dúr divertimento Mali István, Tassonyi Zsolt, Hartenstein István
• Négy notturno Váradi Zita, Várhelyi Éva, Palerdi András, Käfer György, Tassonyi Zsolt, Tóth László
• B- dúr divertimento Mali István, Tassonyi Zsolt, Hartenstein István
13,00:
• Esz- dúr divertimento Nagy Béla, Konrád György, Kiss-Domonkos Judit
• Esz- dúr kürtkvintett Szőke Zoltán, Sárközi Béla, Sörös Jenő, Babácsi Csaba, Wambach Tibor
14,00:
• Három divertimento vonószenekarra K. 136, 137, 138 Az Operaház zenekarának tagjaiból alakult kamarazenekar, koncertmester Foskolos Péter
15,00:
• C- dúr divertimento Fasang Zoltán, Somogyvári Csilla, Somorjai István, Király Tibor, Szabó László, Kovács Zoltán, Gönczi Gyula, Eiszrich Antal
• Serenata notturna
• Falusi muzsikusok
• Két német tánc
• Cherubino B- dúr áriája Az Operaház zenekarának tagjaiból alakult kamarazenekar, koncertmester Mihályi Éva, vezényel Héja László

A Mozart-Nap programja a Székely Bertalan teremben:

17,15:
• Változatok egy francia gyermekdalra Kunszeri Márta, Nagy Ira
• G- dúr duó Mihályi Éva, Botos Veronika
• D- dúr fuvolanégyes Somogyvári Csilla, Rajka Imola, Winkler Zsófia, Magyar Gábor

[2006.01.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még