2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Morpheus

 „Hol sírjaink domborulnak”

A Morpheus "Élet és Halál" című lemezét hallgattuk meg

Freud és Jung óta tudjuk, létezik kollektív tudatalatti, Maharishi Mahesh Yogi ennél is tovább ment, a kollektív tudatra világított rá. Morpheus neve végérvényesen összeforrt a viaszarcú Jackie Chan imitátor hacker Neo, Mártix-beli pszichoanalitikusának alakjával. A nomináció beemelése a rock ’n’ rollba minimum aggályos. A Morpheus 2005-ös, „Élet és Halál” című albuma pontosan annyira kínos és kényszeres, mint a súlyosan mobil és napszemüveg függő Zion harcos megnyilatkozásai. Pedig.

A metálban utazó csapat 1998 októberében alakult Kaposváron. A „Látomás” című négy számos EP megjelenése után, némi személycsere közbeiktatásával (Nachladal István megürült énekesi posztjára a Zarándok egykori frontembere Könnyű Tamás érkezett) 2001-ben már jelentős sikert aratnak a Sziget Metal Hammer színpadán. Az első főként Savatage, Iced Earth hatásokat mutató nagylemez a „Gyötrelem” demot követően 2003-ban jött ki. A Küronya Miklóssal felvett „Morpheus” című munka anno kiváló kritikát kapott. A Pokolgép és Ossian megfeleléseket idéző albumot, az ezredforduló utáni hazai metál szintér egyik legjobb bemutatkozó lemezeként tartja nyilván a szakma. A tavaly megjelent, Könnyű Tamás ének, Pozsega Péter szólógitár, Horváth Lajos ritmusgitár, Giczi Balázs basszusgitár és Giczi Balázs dob felállásban rögzített „Élet és Halál” című lemezt underground-metál körökben érthető várakozás előzte meg. A felvételek ezúttal is, Küronya és Paksi Endre felügyeletével a P. Stúdióban készültek. Az alapfelállás mellett az albumon a számos közreműködő között Nachladal is besegít. Az egykori frontember négy felvételen vokálozik. Papíron minden együtt tehát.

Mondjuk ki, az egy dimenziós, érzelmi szélsőségek nélküli album csalódást okoz. A nyitó Kezdd újra! intrójában az indokolatlan Dire Straits (sic) utánérzés idegen. Dühös panelmetált hallunk közel 4 percben. Élj a mának! unalomig ismert riffek. A Janis Joplin-i üzenet nincs a helyén. „Látomás” - szaggatott gitártémák, felesleges virgák. „Lázadj fel!” – mettalicás hangulat, a Master of Puppets témájára építve. A „Bolyongó lélek” szintiszőnyegen elővezetett kissé pszichedelikus metálballada. A lírai „Van kiút?” – akkordbontogatós, kezeket - öngyújtókat a magasba típusú bombasztja, a változatos ritmus és témaváltások miatt az album egyik koncertbefutója lehet, csakúgy mint a „Megkövült barátság” együtténeklős - headbanger zúzása. „Amíg a Föld kerek, mindig lesznek rockerek”. A Manowar féle harcos rockot tematizáló „Dicső múlt” rendben van. A hosszú egyszálgitáros intro után végül még egy zongora is megszólal. A helyenként trashbe hajló hajszás „Faust” azonban izzadságszagú próbálkozás. Az „Ez az életünk…” - lassan kibomló közhelyes metálba hajló lírája, tipikus albumzáró track. A szövegek prozódiája – témaválasztása a legjobb jóindulattal is csak közepesnek nevezhető. Az „Élj most a mának, sok van ki fél, a szíved mélyén tudom érzed, hogy ezt szeretnéd” vagy az „Elveszettnek tűnő sorsod, komoly problémád, végtelenbe nyúló éjszakák, de most van még megoldás” típusú sorokból minden erőlködés nélkül összeállítható egy közhelyszótár.

A metálklisék hosszú távú újrafelhasználása eddig csak az Iron Maidennek sikerült. A minden invenciót nélkülöző "nagyterpesz metál" attitűd kevés. A megélt élethelyzeteket mellőző generációs üzenetgyártás, kizárólag fáradt üres produkciót eredményezhet. A sírkeresztek borítón való szerepeltetését, a Metallica korszakos Master Of Puppets-e óta egyezményes trademark védi.

Radics Gábor

[2006.02.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még