2024. május 28. | kedd | Emil, Csanád nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
Fesztivál Város

BTF tizenötödik nap - április 1.

Egy konferencia, egy áprilisi tréfa, egy turnépóló, egy megrázó este.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál tizenötödik napja konferenciával indult a Korona szállóban, Kóruszene és közönsége címmel. A külföldi előadók és a magyar kórusélet prominens személyiségei - Hollerung Gábor, Kollár Éva, Baross Gábor, stb - azt a nemzetközi színtéren is megfigyelt jelenséget elemezték, miért nehéz a kóruszenének ma közönséget találni, milyenek a nemzetközi tapasztalatok, milyen lehetőségek vannak a továbblépésre. Erről tartott előadást Jeroen Schrijner, az Europa Cantat elnöke is, aki csak erre az előadásra utazott ide hazánkba, Budapesten töltött két órát majd tekintettel elfoglaltságára, mihamarabb visszautazott Amszterdamba. Hamarosan részletesebben is olvashatnak minderről itt, a Fesztiválközpont honlapján, hiszen egy összefoglaló készül a konferenciáról.

A Nemzeti Hangversenyterem ismét a Chicagói Szimfonikusokat fogadta, akik pénteken ezúttal Mahler utolsó, IX. szimfóniáját mutatták be Daniel Barenboim mesteri vezénylésével. Az érzelmek hullámaival játszó, stilisztikailag igen sokszínű előadást nem véletlenül fogadta húszperces vastaps. Koncert után sokan vásároltak a merchandise pultnál, ahol rockzenekarokhoz hasonlatosan turnépólót is lehetett kapni: a t-shirt hátán a Bécs-Berlin-Essen-Budapest-London-Manchester-Birmingham állomáson, míg az elején a turné idei logója: magyar Parlament (!) látható.
Az Olasz Kultúrintézet az idén húsz éves 100 tagú Cigányzenekart látta vendégül, ahol teltház, nagyobb részt külföldi vendégsereg fogadta a zenekar műsorát. A 100 tagú Cigányzenekar mindig is arról volt híres, hogy mesterien ért a közönség szórakoztatásához: ezúttal sem volt másképp, különösen a cimbalomjáték aratott nagy sikert, így két ráadással búcsúzott a társulat.

A krakkói klezmeregyüttes, a Kroke úgy érkezett Budapestre, hogy a tagok bejelentették, hogy sajnos hangszereiket otthon felejtették.
Ezért a Fesztiválközpont munkatársai pánikszerűen megpróbáltak megfelelő hangszereket felkutatni. Nem sokkal később a lengyelek lehullajtották a leplet: ez volt az április elsejei tréfájuk. A Kroke este már teltházat vonzott az A38-as hajón, ahol kiderült, hogy nemcsak humoruknál vannak, hanem végtelen közvetlenséggel játszanak együtt a színpadon, a közönséget pedig régi ismerősként, barátként kezelik.

25 éves születésnapját ünnepelte a Győri Balett a 25 éves Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A Thália Színház publikuma így egy jubileumi gálaestet láthatott, ahol felidézték a ttársulat történetét, személyiségeit, koreográfusait - zenével, tánccal, mozdulatokkal, rövidfilmmel. A legnagyobb sikert a Purim előadása aratta, majd az azt követő fináléban a tagok születésnapi gyertyákat gyújtottak.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a fesztivál történetének legmegindítóbb előadása immár Sigmund Groven személyéhez fűződik, akinek szájharmonika estje mindig emlékezetes marad a Mátyás-templomba látogatottak szívében. Valahogy minden összeállt: a műsor sorrendje, a szájharmonika és az orgona együttes különleges hangzása, a megindítóan érzékeny előadásmód. A Mátyás-templom csodálatos akusztikája együttesen egy fantasztikus aurát képezett a teremben a közönség köré. Ebbe, éppen egy pillanatnyi szünetben szólalt meg a Mátyás-templom nagyharangja, mely imavirrasztásra hívott II. János Pál pápáért, és emelte a koncertet egy másik régióba, adott az estének egy új, megrázóan spirituális értelmet.
Szombaton a Vörösmarty téren ismét szabadtéri forgatag fogadja a kilátogatókat, hisz vásári mulatság részesei lehetünk a "Vendégünk egy város, Debrecen" jóvoltából. A finom falatok mellett, a népi vásárfiák között válogathatunk és megismerkedhetünk az Angelica Leánykarral is.

[2005.03.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
empty: treeItemFullName(classified_section,0) [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
beszámolók még