2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolatok
Guns N’ Roses

A kínai demokráciára várnak  a Guns N’ Roses rajongók

Az amerikai Guns N’ Roses nagylemeze, a Chinese Democracy már megjelenése előtt legendássá vált

Nehéz volna összeszámolni, a hírügynökségek az elmúlt években ilyen-olyan forrásokra hivatkozva hányszor jelentették be, hogy jön a Guns N’ Roses új albuma, a Chinese Democracy (Kínai demokrácia) – legutóbb áprilisban, hogy novemberben megjelenik. Nem jelent meg. Most ismét mozgolódás van, amiről muszáj beszámolni, bár én már félve adok közre bármit is Axl Rose bandájáról.

A Guns N’ Roses a ’93-as, átdolgozásokat tartalmazó The Spaghetti Incident? óta nem jelentetett meg stúdiólemezt, ráadásul senki sem tudja, milyen stádiumban van. A következő években valamennyi zenésztársa elhagyta a frontembert. Aki nem önszántából ment, azt kirúgta. Közülük hárman – Slash, Duff McKagan és Matt Sorum – megalapították a Velvet Revolvert. Helyükre újak léptek, viszont pontosan nem lehet tudni, kik ők, arról nem is beszélve, hogy Axl mellett senki sem bírja sokáig, tehát hiába van látszólag kómában az együttese, állítólag még így is állandó a jövés-menés.

Kétségkívül a zenekar rendelkezik a leghűségesebb és legkitartóbb rajongótáborral. Az új album már legalább hat éve készül. A rajongók pedig várnak, bíznak és kitartanak kedvencük mellett. Utóbbira bizonyíték, hogy a 2004 márciusában kiadott slágerválogatása, a Greatest Hits mindmáig szépen fogy, századik hete szerepel az amerikai Billboard magazin eladási listáján – ez a legöregebb lemez a kétszáz korongot rangsoroló összesítésen, jelenleg a 86. helyen tanyázik, és eddig 2,8 milliót adtak el belőle az USA-ban.

Az Axl Rose-t körülvevő zenei szakik jól tudják, hogyan kell az embereket manipulálni, hogy még ennyi idő elteltével se váljanak immunissá a zenekar és főként a bejelentések iránt. Időről időre tanúbizonyságot adnak arról, a lemez valóban készül. Csak az elmúlt másfél esztendő történéseit eleveníteném fel. 2004 augusztusában egy New York-i rádióállomás bemutatta róla az IRS című számot – aztán hónapokig semmi sem történt. Tavaly áprilisban a dal kiforrottabb változata került fel az internetre, valamint két másik felvétel: a Madagascar és a The Blues címűek is felbukkantak. Ezzel párhuzamosan arról érkeztek hírek, hogy a nagylemezt már fel is vették, és minden bizonnyal novemberben napvilágot lát. A „jól értesültek” tudni vélték, hogy Axl mellett Dizzy Reed, Robin Finck, Richard Fortus, Brian Mantia, Chris Pitman és Buckethead rögzítette, hozzátéve: utóbbi gitáros röviddel ezután már távozott is a zenekarból. Csakhogy a híresztelés novemberben sem vált valósággá.

A folytatás mostanáig váratott magára. A már említett IRS egy újabb, valószínűleg végleges változata, és két új dal: a Better és a There Was A Time szivárgott ki a világhálóra. (Talán nem véletlenül…) Ezt megelőzően az évek óta remeteéletet élő Axl Rose felbukkant a Korn zenekar turnéindító buliján, és több Los Angeles-i klubban is látták. Sőt, nyilatkozott is újságíróknak! A készülő albumról annyit mondott a Rolling Stone magazinnak, hogy még idén megjelenik… Ugyancsak a feltámadásra utal, hogy a Guns N’ Roses fellépéseket kötött le néhány európai fesztiválon – többek között az angliai Donington Parkban rendezett Download Fesztiválon. „Nagy-Britannia és Európa mindig is közel állt a szívemhez. Már nagyon várom, hogy visszatérhessünk, és a fantasztikus európai közönségnek játszhassunk. A Download Fesztivál már az ismertté válásom előtt is sokat jelentett számomra” – nyilatkozta Axl. Együttese a háromnapos rendezvény utolsó napján, június 11-én lép színpadra. A Guns N’ Roses Anglia előtt a lisszaboni Rock In Rio fesztivált ejti útba május 27-én, és a dublini RDS Arénában is koncertet ad június 9-én. Felröppentek olyan információk is, hogy az osztrák Novarock Fesztiválon is tiszteletét teszi.

Persze a leírtakra ezúttal sem szabad mérget venni. Lehet, hogy mégis előbb lesz Kínában demokrácia, mint a Chinese Democracy a boltokban… És tudjuk azt is, a lekötött koncertek visszamondhatóak, akár az utolsó pillanatban is. Mindenesetre én legközelebb csak akkor fogok tudósítani a zenekarról, miután végighallgattam a megjelenésre váró, de már évekkel ezelőtt legendássá vált albumát, esetleg élőben láttam. Addig egy szót sem írok róla. Esküszöm!

Puha József (Új Szó)

[2006.03.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még