2024. május 1. | szerda | MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Szegedi Szabadtéri Játékok
Kapcsolatok
Szegedi Szabadtéri Színpad
Újszegedi Szabadtéri Színpad

Jubilál a Szegedi Szabadtéri Játékok

Egyedülálló programkínálat a hagyomány és az újítás jegyében.

A Szegedi Szabadtéri Játékok alapításának 75 éves jubileuma alkalmából gazdag programkínálattal várja a Szegedre látogatókat 2006. július 7. és augusztus 20. között. A szervezők az immár hagyományosnak tekinthető programok mellett számos újítással készülnek a 2006-os évadra. A fesztivál történetének 75 éve alatt több mint 800 előadás zajlott a Dóm tér színpadán, 301 bemutatóra került sor. A leggyakrabban játszott művek sorában szerepel a Bánk bán is, mely a korábbi hagyományokat idézve az idei fesztivál egyik fő produkciója lesz.

Bőséges programkínálat
A fesztivál programját 75 éves története során a műfajok változatossága jellemezte és jellemzi ma is, a korábbi évtizedeknek megfelelően opera, operett, zenés daljáték, musical, dixieland szerepel a Játékok 2006-os műsorán. Idén is színvonalas előadásokkal, és a korábbinál tradicionálisabb programkínálattal várják a látogatókat. A Játékok műsorán a korábbi évekre egyre inkább jellemző vendégprodukciókkal szemben az idei évben kizárólag önálló, a Dóm térre és az Újszegedi Szabadtéri Színpadra rendezett művek szerepelnek.

Helyszínek, programok, bemutatók
A jubileumi fesztivál programja idén is két helyszínen, a Dóm téren és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon zajlik. Az eseménysorozat a Dóm téren, július 7-én a Szegedi kortárs Balett Új világ című produkciójával veszi kezdetét, ahol a tűz és a víz, a pusztítás és az újjászületés ellentétes szimbóluma elevenedik meg a kortárs balett elismert alakja, Juronics Tamás rendezésében színpadra állított látványos tánc-show keretében.

A tavalyi évadban hatalmas sikert aratott, Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Csárdáskirálynő idén is látható lesz három alkalommal, július 14. és 16. között a Dóm tér színpadán. A leghíresebb magyar operett főbb szerepeiben idén is Bodrogi Gyula, Gálffi László, Hernádi Judit, Stohl András, Gregor József, Bartsch Kata, Rálik Szilvia és Nyári Zoltán önfeledt játékát élvezheti a fesztivál közönsége.

A 2005. decemberében kezdődő jegyértékesítés adatai alapján nagy várakozás előzi meg a Rudolf – Az utolsó csók című musical szabadtéri világpremierjét. A Rudolf herceg és Vetsera Mária tragikus szerelmét feldolgozó, nemzetközi koprodukcióban – a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Budapesti Operettszínház, és a Vereinigte Bühnen Wien együttműködésében - készült alkotás Frank Wildhorn és Jack Murphy, a Jekyll és Hyde szerzőinek legújabb darabja. Az előadás Kerényi Miklós Gábor rendezésében hat alkalommal – július 28. és 30. között és augusztus 4. és 6. között – lesz látható Szegeden. A musical főszereplői, Vágó Bernadett és a nagysikerű Rómeó és Júlia című darabból jól ismert Dolhai Attila a sajtótájékoztatón dalrészletekkel adott ízelítőt a nagy érdeklődésre számot tartó produkcióból.

Augusztus 2-án 21 órakor kezdődik a Dómdixide Gála, mely kilencedik éve szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán neves hazai és külföldi művészek közreműködésével. Szintén hagyományos programelemnek számít az augusztus 10-én negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Ajándékkoncert, amelyen a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Bartók emlékév jegyében összeállított programjával várja a zenekedvelő közönséget.

A 75. évforduló alkalmából újabb hagyományteremtő kezdeményezésnek lehetnek tanúi a nemzeti opera kedvelői: mostantól fogva minden év augusztus 20-án megtekinthetik Erkel Ferenc Bánk bán című klasszikusát, melyet idén augusztus 18. és 20. között három alkalommal, Szikora János rendezésében láthatnak. A főbb szerepeket Kiss B. Attila, Bándi János, Tokody Ilona, Keszei Bori, Marton Éva és Wiedemann Bernadett alakítja. A világhírű művészek előadását nemcsak a Dóm tér közönsége élvezheti: az augusztus 20-ai előadás alkalmával a tér szomszédságában elhelyezett kivetítők segítségével még többen láthatják Erkel Ferenc művét. A Bánk bán előadásain a szervezők nemcsak a hazai, hanem az Újvidékről és Erdélyből érkező érdeklődőkre is számítanak.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus 11. és 13. között három alkalommal lesz látható a Játékok tavaly bemutatott önálló produkciója, a János Vitéz, s szintén az Újszegedi Szabadtéri Színpad ad otthont a fesztivál prózai bemutatója, a Liliomfi előadásainak július 21. és 23. között.

A fesztivál szerepvállalása Szeged és a régió idegenforgalmának fellendítésében

A jubileum évében a fesztivál fontos célkitűzése a korábbinál erőteljesebb szerepvállalás Szeged és a Dél-Alföld idegenforgalmának fellendítésében. Ennek szellemében a Szegedi Szabadtéri Játékok és az Aquamount Travel, a TUI Magyarország dél-alföldi képviselője stratégiai együttműködésről szóló megállapodást írt alá 2005. decemberében. Az együttműködés során olyan turisztikai programcsomag készül, melynek középponti elemét a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai alkotják. Elkészült a külföldi látogatók széleskörű tájékoztatását szolgáló négynyelvű (angol, német, francia, magyar) prospektus a fesztivál programjairól, mely a Tourinform irodáiban, valamint a magyar és külföldi utazási kiállításokon lesz elérhető, ahol a Játékok alkalmanként önálló standdal lesz jelen.

Jegyértékesítés
A 2005-ös évad tapasztalatai alapján minden eddiginél korábban, 2005. december 1-jén megkezdődött a fesztivál előadásaira szóló jegyek, illetve bérletek értékesítése. Az eredmények igazolták a fesztivál vezetésének döntését, a Játékok 2006-os programjára szóló jegyek közel 40 százaléka kelt el több, mint 88 millió forint értékben. Idén bekapcsolódik a jegyértékesítésbe az IBUSZ országos hálózata is.

(A fotón : Kiss B. Atilla, Marton Éva, Kesselyák Gergely, Tokody Ilona látható)

[2006.03.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még