2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Forrás: Portfolio LIGHT

Fülsüketítő zene-bona azaz mit értünk káros hangerő alatt?

Bárhova nézünk az utcán, láthatjuk, hogy ma már majdnem mindenki hordozható cd lejátszóval, ’head-set-es’ mobil telefonnal vagy egyéb fülhallgatós készülékkel sétál. Az emberek nem mérik fel annak a veszélyét, hogy milyen mértékben károsítják nap, mint nap a hallásukat. Manapság egyre népszerűbbek a hordozható készülékek, melyek elengedhetetlen kelléke a fülhallgató.

’Ma már nem olyan mértékben használjuk ezeket, mint régen’- mondta Robert Novak, az Indiana állambeli Purdue Egyetem professzora. ’Ma már egész nap, bárhol hallgatunk zenét, nemcsak például futás közben. Egyre több fiatalt látok fiatal testben, de ’öreg’ fülekkel. Ez a folyamat évtizedekkel ezelőtt kezdődött, a Walkman-ek megjelenésével.’
Azért, hogy felmérjék, hol is tart ez a folyamat most, találomra tanulókat kérdeztek zenehallgatási szokásaikról. Az eredmény nem meglepő: az esetek többségében tapasztaltak enyhe vagy erősebb halláskárosodást. Károsodás alatt értendő, hogy magasabb frekvenciákat esetleg már nem észlelnek, vagy hangos háttérzajban nem hallják egymást, ill. enyhe fülzúgást tapasztalnak. A felmérések szerint hasonló a helyzet a 30-as, 40-es éveiben járók, vagyis az első ’walkman’ generáció esetében is.

’Valószínűleg ez még csak a jéghegy csúcsa.’- mondta Dr. John Oghalai, a texasi Gyermek Fülgyógyászati Központ igazgatója. ’Nem lennék meglepve, ha a helyzet még rosszabb lenne, mint amit eddig tapasztaltunk…’
Halláskárosodás nagyon sokféleképpen bekövetkezhet, kezdve a hangos koncertektől, zajos munkagépeken át, a lőfegyverek használatáig.
A kutatás szerint manapság sokan nemcsak zenehallgatás céljából viselnek fejhallgatót, hanem azért is, hogy kiszűrjék a környezetből (utcáról, metróból) érkező zajokat. Azonban ez is csak tovább fokozhatja a károsodást.

’A fő probléma az, hogy a betegség nem jelentkezik azonnal. Sokszor évekbe telhet, míg az első tünetek jelentkeznek.’- mondta Dr. Colin Driscoll, a minnesota-i Mayo Klinika fülgyógyásza. Azonban ha figyelünk, észrevehetünk ismertető jeleket. Például ha egy hangosabb összejövetelről távozva fülzúgást vagy csengést érzünk. Ilyenkor talán még elég ha kicsit pihentetjük a fülünket, de hosszútávon ez csak részleges megoldás lehet.

További probléma, hogy ma már a pihentetésre sincs alkalmunk igazán. Az újratölthető elemek, az állandó zajszennyezés a környezetünkben, mind gátolják azt, hogy fülünk akár percekig, de nyugodt állapotban legyen. A fiatalok körében pedig nagyon népszerű a hangos zene, vagyis a hangerőt legtöbbször az egészségesnél jóval magasabbra tekerik.

Egy ausztrál felmérés szerint az emberek 25%-a naponta, akár több órán keresztül kiteszi fülét a káros hatásoknak. Másik felmérés szerint ez főleg a 18-24 év közöttieket érinti, ugyanis általában ők hallgatnak zenét káros hangerővel.

Mit értünk káros hangerő alatt?
Szakértők szerint az egészséges mérték egy hordozható cd lejátszónál kb. 60%-os hangerőt és napi egy óra zenehallgatást jelent. Egyéb módon is védhetjük fülünket, például távol tartjuk magunkat a mikrofonoktól vagy hangosbemondóktól, és fülvédőt használunk zajos munkagépek közelében. ’Sok fiatalnak eszébe sem jut fülvédőt hordani. Szerintem egy hangos koncertről jövet biztos lennének, akik elfogadnának egyet.’- mondta Dr. Driscoll.
Végezetül érdekes, hogy egy zenészekből álló csoport alapított egy társaságot: Hearing Education and Awareness for Rockers (HEAR), azért, hogy népszerűsítsék a hallás védelmét. A csoport szakértők segítségével feltalált egy olyan szerkezetet, ami jelzi, ha a megengedett értéken felül ér minket zajártalom.

[2006.03.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még