2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
Megasztár
Kapcsolódó cikkek
Kiesett a Megasztárból, de nem adja fel - lemezt készítene a dalos kedvű villamosvezető
Kapcsolatok
Oláh Ibolya
3+2

Nagy vita: Megasztár & SuperStar

Beszélgetésre invitáltam három középiskolást, a téma: napjaink nagy sikerű zenei tehetségkutató versenyei

A modern valóságshow-k – egy neves énekes ennek nevezte a világszerte hódító zenei megmérettetéseket, amelyek környékünkön is lázban tartják a lakosság egy részét. Az a szomorú, hogy igaza van, a legtöbb tehetség a verseny után valóban a valóságshow-k szereplőinek sorsára jut: pillanatok alatt elfelejtődik, a lemeze meg – ha egyáltalán készül neki – a boltok polcain porosodik. A zenei nagyhatalmak szakemberei egyre többet vitáznak arról, van-e létjogosultsága a versenyeknek. A tévécsatornák csak eleinte dolgoztak a zeneipar keze alá, ma már mindenütt futószalagon munkanélküli sztárokat gyártanak, a többség a képernyőn kívül, a valódi zeneéletben, elsősorban a piac telítettsége miatt képtelen érvényesülni. Ez főleg a kis országokra jellemző.
Találomra kiválasztottam három érettségire készülő középiskolást, kávé mellett beszélgettünk a témáról. Előzőleg nem árultam el nekik, miről lesz szó, így azt sem tudtam, egyáltalán figyelemmel követik-e a versenyeket.

- Arra vagyok kíváncsi, nézitek-e a zenei tehetségkutatókat. Azt mondják, leginkább a középiskolások a rajongói.
Krisztina
: Inkább az alapiskolások. Ezt tapasztalatból mondom, a rokonságban a kicsik sosem hagynák ki. Nézik a Megasztárt és a SuperStart egyaránt. Néha én is belekukkantok, ám nem tudnám név szerint megnevezni a versenyzőket. A mostani Megasztárban van egy törékenynek tűnő csaj, neki baromi jó a hangja. A nevét nem tudom. (Szerkesztő megjegyzése: valószínűleg Rúzsa Magdolnára gondolt.) Az a baj, hogy pénteken és szombaton vannak a döntők, mi olyankor házibulizunk. Hiába megy a háttérben a tévé, senki sem nézi. Igaz, a SuperStart szombaton délelőtt megismétlik, de akkor pihenem ki az éjszakát. Amennyiben hétköznap lennének, biztos figyelemmel kísérném.
Anna: Örülök, hogy ez a téma, mert ebben szakértő vagyok. Éppen azért száműztem az életemből a hétvégi bulikat, hogy tudjam nézni. Barátaim gyagyásnak tartanak emiatt, szerintem csak függő vagyok. Mindig végigizgulom a döntőket. A SuperStar első szériájában sok SMS-t küldtem a kedvenceimre, de a szavazást nem tudtam befolyásolni, sosem a kiszemeltem esett ki. Mára leszoktam a voksolásról, mert sokba jött, elnyelte az összes zsebpénzem.
Pisti: Nálunk a nagymama Megasztár-függő. Azonfelül, hogy végigizgulja, mindig megsiratja a kiesőt. Mintha utána felakasztani vinnék a szerencsétlent.

- Anna, te szakértőnek tartod magad. Hogyan jellemeznéd a két műsort?
Anna: A Megasztár szakmailag jobb. Pontosabban a lehető legjobban a zenére van kiélezve, a zsűri tagjai is profik. A SuperStar meg szórakoztat, igazi show-műsor, nagyobb a felhajtás körülötte. Ahogy látom, a szlovák zsűriből ketten nincsenek a helyzet magaslatán, főleg a rádiós műsorvezető szakértelme hagy kívánnivalót.

- Mennyire követitek figyelemmel az énekesek műsor utáni pályafutását?
Krisztina: Nem igazán. A rádióból, tévéből nagyjából tudom, kinek van slágere, lemeze. Ha most arra kérnél, soroljak fel a versenyek eddigi szériáiból nyolc-tíz énekest, komoly gondban volnék. Szerintem az emberek többsége ugyanígy van ezzel. Akinek nem jelenik meg albuma, gyorsan elfelejtődik.

- De ez valahol szomorú, mert ők értékes emberek.
Krisztina: Ez nézőpont kérdése. Nézd, rengeteg értékes ember futkos körülöttünk, akiknek tudására nincs szüksége a társadalomnak, lehetőséget sem kapnak a kibontakozásra. Itt most nem kizárólag a jó hangúakra gondolok. Tudomásul kell venni, hogy Magyarország és Szlovákia kicsi ország, nem kell ennyi popénekes, ha tetszik, ha nem, közülük csak páran maradnak fenn.
Anna: A legtöbb embernek addig érdekesek a fiatalok, amíg versenyben vannak. Miután kiesnek, egyből közömbössé válnak. A keresztanyám is mindig nézi, minden pletykát tud róluk, pedig a zenéhez semmit sem ért, szerintem lemezboltban húsz éve nem járt. Múltkor megkérdezte tőlem, hogy Michael Jackson zenész-e vagy politikus. Ne nevessetek, tényleg ezt kérdezte! Őt is csak addig érdeklik az énekesek, amíg izgulhat értük. Krisztinának igaza van, a többség így viszonyul a tehetségkutatókhoz.

- Ti már vettetek a műsor felfedezettjeitől CD-t, kazettát?
Pisti
: Én a nagymamámnak megvettem karácsonyra Oláh Ibolya kazettáját. Gondolhatjátok, mekkora örömet szereztem neki. Azóta ezt hallgatja, kis túlzással erre alszik el, erre ébred. Korábban a 3+2 volt a kedvence, mostanára nagyot fordult vele a világ.
Krisztina: Mindössze egy-két CD-m van odahaza, azok is komolyzeneiek. Ha zenére vágyom, bekapcsolom a rádiót. Van egy német adó, ahol kizárólag slágereket adnak minimális reklám mellett, szöveg és egyéb megszakítás nélkül. Tanulás vagy szieszta közben általában halkan ez szól.
Anna: Én sem vásárolok CD-ket. Mert drágák. Ha a havi zsebpénzemen CD-t vennék, másra nem futná. Általában ajándékba kapom őket. Van egy-két megasztáros és superStaros albumom. Úgy vagyok ezekkel, hogy gyorsan megunom. Egyszer-kétszer meghallgatom, aztán porfogókká válnak a polcon. Engem is inkább maguk a műsorok kötnek le.

Puha József (Új Szó)

[2006.03.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még