2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Asia
TRB
Kapcsolatok
Asia
The Rock Band

Asia, The Rock Band közös koncert a PeCsa-ban

Fenomenális koncert, profi előadók...

A zenekarokat azért írtam így mert ez az abc sorrend, Nem igazán lehet eldönteni, hogy ki volt a főzenekar. Bár úgy volt beharangozva, hogy a TRB lesz az Asia előzenekara, gyakorlatilag két független koncertet láthattunk egy kellemes zúzós estén a Petőfi Csarnokban. A bulit ülős-tombolós bulinak tervezték, és mint kiderült ez teljesen helyénvaló volt a szervezőktől.

Az est elején a TRB lépett színpadra, és kezdett olyan zúzásba hogy nagyon. Egész gyorsan belendítette a közönséget a rockhangulatba. Szerintem túlzottan hangos volt. Nem erős ütős hangos, hanem hisztis hangos, szóval jobban odafigyehetett volna a hangmérnök.
A Zeffer András, Závodi János, Lukács Peti, Kékesi László, Donászy Tibor szupercsapat az új "Születtem, Szerettem" lemezük dalait adta elő leginkább a nagy május 7.-i szabadéri koncerre való felkészülésül, ahol 3 órát fognak játszani. Elhangzott a címadó dal, a "Születtem, szerettem", a "Szeretet még sohasem" (csapott be engem), a P.Mobil-os időkből az "Álmodtál, ébredtél", hogy egy kicsit elandalodjunk. És így tovább az őszinte tobbszázéves ROCK. Az öreg emberek tapasztalati rockzenéje. Ez nem fiatal hebrencs őrjöngés, hanem sziklakemény szikla. Na ez tök hülyén hangzik, de tényleg. Ezek az emberek 20-40 éve ezt csinálják. Olyannyira letisztultak, hogy már minden a vérükben van, onnan jön a zene. Kivéve talán Lukács Peti aki még alig 10 éve nyerte meg a Ki Mit Tud?-ot, tehát rendkívül fiatalnak számít a társaságban, ennek ellenére elementáris erővel tépte a gitárját. Szegény fiú, hogy el fog fáradni. Bezzeg Závodi Mester szokásos rezzenéstelen arcával játszotta végig a koncertet. Néha azt hiszem, hogy ennek az embernek nincs is szeme... csak füle meg keze. De azok jók. Végülis ez is elég belőle.

A két koncert közötti szünetben egy kicsit sikerült elkapnom Zeffit, aki megerősítette, hogy ez a koncert alapvetően egy promóciós, kedvcsináló koncert volt a május7-i hivatalos lemezbemutató koncertre. - Úgy gondoljuk, hogy egy jó lemezt csináltunk. Ez az új lemez talán most meghozza azt amit már szeretnénk évek óta. - mondta Zeffi. - Az új lemezben számomra a legfontosabb egy szerelem kétszáz éve. Sikerült egy olan lemezt összehozni Horváth Attilával, ami mindenképpen fémjelzi, hogy mi még itt vagyunk, még van mit tennünk.

Aztán pihi, megpróbáltam füleimet ismét működő állapotba hozni (nem nagyon sikerült), meg lenyomni egy-két szelet pizzát, meg valami cukros vizet.

Aztán bejött az Asia. Méltatlanul kevesett játszott zenekar Magyarországon. Ha a TRB a letisztuk ősrock akkor az Asia a fennkölt rock-pap. Ugyanazon az erősítésen, ugyaonlan hangerőn gyönyörű, testes vegytiszta rockot adtak elő. Lehet, hogy més volt a hangmérnök? Nagyon profik. A több millió eladott lemez is csak ezt bizonyítja. Jó persze, ők odaát vannak, a jómódú középosztály zenéjét játsszák, szegény Zeffiék meg egy mindösszesen 10 millió csóróból álló országnak zúzzák az igét.

Az Asia e koncertje a 2005-ös európai turné része volt, közvetlenül Szlovénia után jöttek volna ide ha nem maradt volna el a Szlovén koncert, és hozták magukkal a rajongótáborukat is. Ahhoz képest, hogy ez egy kifejezetten házibuli volt, minimális szabadon terjesztett jeggyel, meglehetősen sok külföldi hang ütötte meg a fülemet.

Sajnos volt aki hangosabb volt a zenekarnál, amit Payne meg is jegyzett, hiszen a amikor csak megszólalt, a fiatalember is beszólt. Angol szókincse a párzás minimalista megfogalmazására terjedt ki, de a személyes névmásokkal keverve ez már majdnem szövegnek miősült. Olyannyira, hogy Payne egy ponton megkérte, hogy ha annyira jár a szája, menjen már fel a szinpadra, és csinálja ő az előadást. Ezt tette hűvös angol eleganciával. A fiatalembernek azonban ez nem volt rajta a listáján, tehát hál' istennek a közönség soraiban maradt. Gratulálok a fiatalembernek, szép élményt visznek magukkal az urak tovább Magyarországról.

Szóval bejöttek. Nem bevonultak, nekik erre nincs szükségük, bejöttek, és elkezdtek játszani. Na jó volt egy kis csillagok háborúja meg ilesmi, de ennyi belefér. - Jó estét! - köszöntötték a közönséget, majdnem tökéletes magyarsággal.

Szóval ezen a turnén a tavaly megjelent Silent Nation stúdióalbumukat promotálják, amellett, hogy egy eléggé nehezen felejthető fantasztikus zenei élményt adnak azokank akik veszik a fáradtságot, és eljönnek. Ennek megfelelően az album dalait játszották, "Ghost in the Mirror" majd utána az elmúlt album "Time again" dala néhány jól skerült gitárfutammal. Ezután jött a "Silent Nation" az új album inspiráló és címadó dala. Itt Payne és Govan enyhén mediterrán jellegű akusztikus gitárjátékát élvezhettük néma csendben. No meg egs kis Bolerós beütést billentyűkre a végén. Közben azért nosztalgiáztak is, pl Downes 1979-es "Video killed the Radio Star" aktualizált bárzongorista stílusú verziójával.

Vissza a Silent Nation-höz. következett az albumra elsőként felvett, és maxin is kiadott "Long way home". Ismét nosztalgia egy több mint 10 éves számmal a "Military Man"-nel.

Bandabemutatás következett. Geoff Downes (ezer billentyűs), Jeff Payne (basszus, ének), Guthrin Govan (gitár) Chris Slade (dobok) valami eszméletlenül professzinális és jó zenét produkáltak.  Történelmi áttekintés a régi dalokból és közönségénekeltetés az "Open your eyes"-ra, szintén akusztikus gitárjátékkal, amit a "Boys of America" követett. Ismét régebbi lemez, az Aqua "Don't call me" dala aratott sikert. "Longest night", lírai érzéki dal következett. És végül rendkívül udvariasan megköszönte mind a szervezőknek, mind a közönségnek az estét. És megyünk tovább a finálé felé, "Who will stop the rain", "Sole Survivor" c. számmal és örökzöldekkel búcsúztak. Volna, de kénytelenek voltak visszajönni egy kis ráadásra, "Get up and Go"-val és közös énekléssel küldték el a felajzott tömeget. Újabb profi megoldás: Szegény Govan egyik húrja elszakadt a szám közben. 4 azaz négy másodperc múlva az új, felhangolt gitárja volta a nyakában, és ment tovább minden, a zenében nem lehetett észrevenni semmi váltást.

A koncert után őket is megpróbálam elkapni, de lehetetlennek tűnt akkora volt az aláírást gyűjtők hada az Asia pult körül. Sebaj, a zene magában is megérte az estét. Az egyetlen probléma, hogy Asia gyűjteményem egy kicsit hiányos, és ez megint anyagi romlás lesz amíg összeszedem '82-ig visszamenőleg ...

Sir Oesh

[2005.03.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még