2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolódó cikkek
Alice In Chains – élet a halál után
Kapcsolatok
Alice in Chains
Pearl Jam

A grunge-zene újabb fejezete

Az Alice In Chains európai koncertkörútra indul, a Pearl Jam világkörüli turnéjához vadonatúj album is társul.

A klasszikus grunge-hangzás rajongói bizonyára nagyon boldogok mostanság. A négy, mára legendássá vált seattle-i zenekar közül kettő aktivizálta magát. A Pearl Jam csak kómában volt, az Alice In Chains azonban egyenesen a sírból jött vissza. A másik két együttes: a Nirvana a frontember, Kurt Cobain ’94-es öngyilkossága után oszlott fel, a Soundgarden tagjai pedig ’98-ban intettek búcsút egymásnak.

Az Alice In Chains énekese, Layne Staley 2002 áprilisában kábítószer-túladagolásban halt meg, zenésztársai azóta lázasan keresik az utódát, egyelőre eredménytelenül. Jerry Cantrell gitáros, Mike Inez basszusgitáros és Sean Kinney dobos a tragédia óta tavaly februárban lépett fel először egy jótékonysági, a dél-ázsiai szökőár sújtotta országok megsegítésére rendezett koncerten. A zenekar négy énekessel állt színpadra: Maynard James Keenan (A Perfect Circle, Tool), Wes Scantlin (Puddle Of Mudd), Pat Lachman (Damageplan) és Ann Wilson váltotta egymást. Idén, február végén elsőként Jerry Cantrell erősítette meg azokat a régóta keringő információkat, melyek szerint turnéra készülnek – európai koncertsorozatuk Budapestet is érinti. Meglepetésre nem az említett előadók egyike, hanem a Comes With The Fall nevű együttes és Cantrell saját turnézenekarának énekese, William DuVall tart velük. A turné hivatalos közleménye hangsúlyozza, hogy DuVall nem lép Staley helyére, csupán vendégként szerepel az Alice In Chainsszel, és vele új dalok sincsenek tervbe véve.

A Pearl Jam visszatérése korántsem meglepetés, bár a legutóbbi, 2002-es Riot Act című folkos beütésű stúdióalbum bukása után sokan a végről beszéltek. Eddie Vedder zenekara immár tizenhat éves. Az évek során mindössze egy helyen történt változás a felállásban, a dobos posztján, igaz, ott többször – Matt Cameron már az ötödik a sorban, ő egyébként korábban a Soundgardenben zenélt. A Pearl Jam első stúdióalbuma ’91-ben jelent meg, egy időben a Nirvana korszakalkotó művével, a Nevermind cíművel. Ezt további két rendkívül sikeres korong követte: ’93-ban a Vs. és ’94-ben a Vitalogy címűk. Az együttes ekkor volt a csúcson, amit a zenészek megkoronáztak a példaképükkel, Neil Younggal készített Mirror Ball című lemezzel. Ezután már a hanyatlás évei következtek, amit nagy részben önmaguknak köszönhetnek, mivel úgy döntöttek, nem készítenek több videoklipet. A rajongók a ’96-os No Code címűt tartják a zenekar legjobb albumának, ám az klip hiányában meg sem közelítette az előzők példányszámát. 2000-ben Cameronnal készítettek lemezt Binaural címmel, majd újabb érdekes döntést hoztak: turnéjuk összes koncertjét rögzítették, és kiadták, ezzel próbálva meg letörni virágzó kalózpiacukat. Eredetileg azzal számoltak, hogy csak a rajongói klubok kapják meg a felvételeket, de kiadójuk ezt nem engedélyezte, így egyszerre dobtak piacra hetvenkét (!) koncertalbumot, többségükben dupla CD-n, és hasonló lépésre szánták rá magukat a 2003-as turnéjuk után is. Előtte, 2000-ben a zenekar a feloszlás szélére sodródott, a dániai Roskilde Fesztiválon való fellépés tragédiába torkollott, a koncerten a tömeg kilenc embert agyontaposott. A dán hatóságok a feloszláson gondolkodó Vedderék felelősségét is vizsgálták, később azonban kiderült, hogy kizárólag a szervezők felelősek a történtekért. Az áldozatok emlékére átdolgozták Patti Smith Alive című dalát. Mint ismert, a Pearl Jam gyakran kritizálja George W. Bush tevékenységét, az említett 2002-es albumukon volt hallható a Bushleuger című dal, és részt vettek a 2004-es elnökválasztási kampányban a demokrata elnökjelölt, John Kerry oldalán.

A nyolcadik stúdióalbumuk kontinensünkön május elsején, a tengerentúlon egy nappal később kerül a boltokba. Az Adam Kasper producer felügyelete mellett elkészült anyag cím nélkül jelenik meg, pontosabban az együttes nevét viseli, és a zenészek által megalapított lemezcég, a J Records első kiadványa lesz. A rádiók már játsszák a World Wide Suicide című beharangozó felvételt, amely letölthető a zenekar honlapjáról is. „Sokat szenvedtünk az albummal. Minél jobban megküzd az ember valamiért, annál értékesebb lesz, így aztán bátran kijelenthetem, hogy ez a legjobb lemez, amit valaha készítettünk, és egyszersmind a legagresszívebb is, mert mostanában ismét ilyen terméket várnak el egy amerikaitól” – nyilatkozta az énekes, Eddie Vedder. Az album megjelenése után a zenekar turnéra indul, de az ezzel kapcsolatos részletek egyelőre nem ismertek.

(Új Szó)

[2006.03.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még