2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó események
Rockmaraton
[2006. július 10. - 15. ]

Rockmaraton, az underground zenei irányzatok helyszíne

A Rockmaraton első alkalommal 2001-ben került megrendezésre

Gondolatok a Rockról:
Hazánk a rendszerváltás óta töretlen erővel zárkózik fel Nyugat-Európához jogi, közigazgatási és lassanként gazdasági tekintetben is. Fontos, hogy zenei-kulturális téren is lefaragjunk valamicskét hátrányunkból. Hiszen Nyugat-Európában stabil bázisa és széleskörű lehetőségei vannak a divatzenék mellett nagy elismertséggel rendelkező underground zenei irányzatoknak, élőzenei stílusoknak is.

Lehetséges megoldás?
Manapság még mindig kevés olyan szórakozó hely létezik, amely teret biztosít ezeknek az élőzenei stílusoknak (rock, metál, alter, punk, blues, stb.). Ezért úgy gondoltuk a lehetséges megoldás, egy olyan fesztivál sorozat elindítása, mely annak a rétegnek szól, akik ennek a stílusnak, életérzésnek a hívei. Talán a pécsi Rockmaraton lesz az a rendezvény, ahol megtalálja a zenei ízlésének megfelelő műfajokat, barátokat, kapcsolatokat, szórakozási lehetőségeket mindenki, aki az élőzenét kedveli.

Miért Pécs?
- A Dél-Dunántúli régió központja.
- Országos szintű rendezvények és fesztiválok állandó színhelye.
- Az ország legnevesebb diákvárosa.
- A világörökség része.

E gondolatok jegyében született meg és ezen gondolatok mentén építkezik immár hatodik éve a pécsi Rockmaraton fesztivál. Sikereinket elsősorban a bennünk munkáló elhivatottságnak köszönhetjük, ami arra sarkall minket, hogy továbbra is kizárólag az élőzene, a rockzene az underground kultúra és életérzés képviselőinek biztosítsunk fellépési lehetőséget.

Pécs városa a kezdetektől letette voksát a rendezvény mellett, segítő kezet nyújtott a kezdeti nehézségekből való kilábaláshoz. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy fesztiválunk fővédnökei: dr. Toller László és dr. Kékes Ferenc.

A Rockmaraton helyszíne 2001 óta a Pécs melletti, festői szépségű Malomvölgyi Arborétum (Parkerdő). Az elmúlt öt fesztivál alatt több mint 50 ezren voltak kíváncsiak a programokra, 350 zenekar lépett fel, és 1300 hordó sör fogyott. Az első három év alatt a rendezvény elérte rövid távú célját, megvetette a lábát Dél-Dunántúlon, a régió legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát, és országos elismertségre tett szert. A 2004-es rendezvény a metalindex országos közvélemény kutatásán a Sziget fesztivál mögött az elismerésre méltó második helyet szerezte meg.

Fesztiválunk a zenei programok mellett nagy hangsúlyt fektet a drogprevencióra. Az országban egyedül álló drogprevenciós programunk megvalósítói a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Csoportja, Krisna tudatú hívők, a Gyöngyház Egyesület és az INDIT közalapítvány. Ez a négy egymástól független szervezet egy héten át több mint tízezer fiatalnak ad felkészült szakemberei segítségével felvilágosítást és tanácsot.

A rendezvény sikere az elmúlt két évben nyilvánvalóvá vált, a kilátogatók száma évente 20-30%-kal növekszik. Az idei fesztiválunkra 15.000 vendégre számítunk. Távlati célunk, hogy felépítsük az élőzene hazai fellegvárát, és neves külföldi fellépőkkel az ország határain túlról is ide csábítsuk az élőzenét kedvelő fiatalokat, valódi nemzetközi elismertséget kovácsolva magunknak.

A hatodik Rockmaraton idén július 10-16 között kerül megrendezésre a Pécsi Malomvölgyi Arborétum területén. A zenei programok a Hammerworld nagyszínpad mellett, az újdonságnak számító Rockinform sátorszínpadon és a tehetségkutató színpadon zajlanak majd egy héten át, összesen 137 zenekar fellépésével.
További programokat biztosít majd a Krisna tudatú hívők Bhajan sátra, a szintén újdonságnak számító Sport Zóna, a Európai Uniós Információs Pont, a drogprevenciós sátrak, a játszóház és dumasátor, és a Rockinform Színpadon napközben 16 óráig működő filmklub, ahol főként az ifjúsággal és a zenével foglalkozó hazai és külföldi filmalkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A bátrabb érdeklődők legkülönfélébb közösség teremtő, szórakoztató versenyeken vehetnek részt, a sörivó versenytől, a léggitár versenyen át a vizespóló versenyig, de lesz kötélhúzás, szkander verseny és karaoke is.

Fesztiválunk hazai vendége lesz a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, a Quimby, a Depresszió, a Beatrice, a Kalapács, a P. Mobil, a Mobydick, az Ossian, a Macskanadrág, a Pokolgép, a Black-Out, a Kowalszky meg a Vega, a Prosectura, a Demonlord, Takáts Tamás, Deák Bill Gyula, Török Ádám és még sokan mások. Két külföldi sztárvendégünk a skandináv metált a folkkal vegyítő Finntroll, és a német psychobilly/rockabilly legenda a Mad Sin mellett ellátogat hozzánk az osztrák 100% Meskalin, a szerb Sacramental Blood és a brazil Ophiolatry is.

Peszeki Mária

[2006.04.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még