2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó cikkek
A nürnbergi mesterdalnokok az Operában, ahogy a rendező látja

A nürnbergi mesterdalnokok- cselekmény

I. felvonás
Walter von Stolzing ifjú frank lovag nem sejti, hogy mi vár rá, amikor gyanútlanul megérkezik Nürnbergbe, hogy családja utolsó sarjaként a polgári világban kezdjen új életet. Veit Pogner ötvösmester házában szállt meg, és a másnapi szentmisén le sem veszi a szemét Pogner lányáról, Éváról. Walter Magdalénától tudja meg, hogy Éva már nem szabad. Ő a főnyeremény a közelgő énekversenyen, amelyen a nürnbergi mesterdalnokok mérik majd össze erejüket. Walter lovag Éva kedvéért megpróbál beállni a mesterdalnokok közé. Az alapelemekbe Dávid, Hans Sachs inasa avatja be. Az érkező mesterek előtt Walter próbát énekel, de újszerű dalát nem értik meg, és elutasítják. Csak Sachs támogatja Walter felvételét a céhbe.

II. felvonás
A csalódott Walther el akar szökni Évával, ám tervüket Sachs megakadályozza. Beckmesser városi írnok, akinek személyében Wagner a bürokratákat testesítette meg, ugyancsak Éva kezére pályázik, szerenáddal próbálkozik a lány ablaka alatt, de a még dolgozó Sachs erős kalapácsütései felébresztik a város lakóit, és nagy botrány, majd verekedés tör ki. A suszter a megtépázott Waltert behúzza a házába. Az éjjeliőr már a lecsendesült Nürnberget köszönti énekével.

III. felvonás
Walter után másnap reggel Éva is betoppan Sach műhelyébe, mondván, szorítja az új cipője. A mester pontosan érti, hol szoríthat a cipő. Sach, aki szintén szereti Évát, bölcsen félreáll az ifjú pár boldogsága útjából. Walter álma a csodás reggelen mesterdallá alakul. Sachs lejegyzi azt, de a cipőjével szintén elégedetlen Beckmesser ellopja a kéziratot, abban a hiszemben, hogy Sachs a vetélytársa. A Walter győzelmében bízó suszter nagyvonalúan az írnoknak ajándékozza a kéziratot, aki boldogan elrohan vele.
Kezdődik a dalnokverseny, Beckmesser megbukik a lopott dallal és Walter von Stolzing, az énekversenyek történetében az első lovag-költő megnyeri a versenyt, Éva kezét, a mesteri rangot és a céh-tagságot.

[2006.05.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még