2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Kollonay Zoltán

Új koncertsorozat Kollonay Zoltántól Zalakaroson

Koncertsorozat indul Kollonay Zoltán zongoraművész előadásában, minden kedden, este 19 órakor, Zalakaros új templomában, az új orgonán.

Műsoron régi zeneszerzők mesterművei csendülnek fel 50 percben hétről hétre. Az új orgona első koncert bemutatása junius 6-án lesz.

A kedd esti koncertsorozat rendszeres jellegével üde zenei színfoltot hoz Zalakaros kulturális életében, - mondták az idegenforgalmi és vendéglátó-ipari szakemberek. Külön öröm számukra, hogy a belföldről és külföldről érkező vendégeknek, állandó programok utáni érdeklődő kéréseikre ajánlhatnak egy heti rendszerességgel jelentkező klasszikus zenei programot.

Az egyeztetés kapcsán a koncertsorozat létrejötte nem csak Szirtes Lajos polgármester érdeme - aki Kollonay Zoltán Vizek Zenéje koncertjét hívta meg bemutatkozásaképpen a zalakarosi templomba, amit nagysikerűnek értékelt -, hanem Varga Péter plébános úré is, aki az új templom felszentelését követően, a végső befejezésre is nagy gondot fordított. A plébános úr külön érdeme ezen kívül, hogy olyan orgonát választott a templom számára, ami nem csak a szentmisék zenei kiszolgálására alkalmas, hanem színvonalas orgonakoncertek megtartására is. Sőt, ezt sikerült úgy időzíteni, hogy már a koncertsorozat első alkalmára, június 6-ára fel is legyen installálva. Egyben ez az időpontja az orgona koncertszerű bemutatásának is.

A koncertsorozat önfenntartó lesz, az Önkormányzat és az Egyházközség anyagilag nem támogatja. A belépődíjak fogják fedezik a koncert összes kiadását. A koncert közönségének lehetősége lesz arra, hogy a koncertek alkalmával, adományaival támogassa a Templomot.

A helyszín –az új templom

Magyarországon elsőként kapta az Isteni Irgalmasság titulust a zalakarosi katolikus templom, melyet az Irgalmasság vasárnapján, április 23-án Balás Béla kaposvári püspök szentelt fel.

Az önkormányzat ingyen bocsátotta rendelkezésre a területet. Egy idős, beteg plébános több tízmillió forintos adományának, a fürdőváros önkormányzatának, a kaposvári püspökségnek, valamint a helyi híveknek és vállalkozóknak köszönhetően készülhetett el a templom, melyet Ripszám János, Ybl-díjas építész tervezett.

A hangszer –az új Viscount orgona

Bár elektromos működtetésű és hangkeltésű a rendszer, de meghazudtolóan hiteles orgona hangzásával a szakembert is megtévesztheti, ha templomi akusztikában és avatott kezekben szólal meg.

Az olasz Viscount cég által gyártott Prestige 60 nevű orgona a legújabb fejlesztésű templomi orgonák közül való. Játszóasztala és pedálrendszere teljesen megfelel a templomi orgonáknak, sőt digitális programozásának köszönhetően komoly előnyt is jelent a hagyományos orgonákhoz képest. A beállítások alapján olyan érzésünk is lehet, mintha minden darabhoz a korban és hangzásban hozzáillő orgonát hallhatnánk akár más-más templomok akusztikai körülményeit, akár más-más korok hangolási normáit, sőt virtuális sípsor elrendezés lehetőségeit is figyelembe véve. Beállítási lehetőségek tárháza áll rendelkezésre.

(SO - Kollonay Z. alapján)

[2006.05.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még