2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Szegedi Szabadtéri Játékok
Kapcsolatok
Újszegedi Szabadtéri Színpad
Ágens
Alföldi Róbert
Kapcsolódó események
Csárdáskirálynő
[2006. július 14.
péntek 20:00]
Szegedi Szabadtéri Játélok 2006
[2006. július 7. - augusztus 20. ]

Kilenc nap múlva indul a Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi évada

Újra láthatjuk a tavaly hatalmas sikerrel bemutatott Csárdáskirálynőt.

Július 7-én veszi kezdetét az idén 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata. A fesztivál a Szegedi Kortárs Balett táncshow-jával, az Új Világgal indul július 7-én és 8-án, melyben a Tűz és a Víz Birodalmát jeleníti meg a társulat 50 táncosa. Újra láthatjuk a tavaly hatalmas sikerrel bemutatott Csárdáskirálynőt július 14-én, 15-én és 16-án, a musical szerelmesei pedig a nemzetközi kooprodukcióban készült Rudolf című zenés darab szabadtéri világpremierjét tekinthetik meg a szegedi Dóm téren július 28-án, 29-én, 30-án, valamint augusztus 4-én, 5-én és 6-án. Idén sem maradhat el a Dómdixie Gála és az Ajándékkoncert, melyek augusztus 2-án illetve augusztus 10-én szerepelnek a fesztivál műsorán. Az idei program egyik különlegessége a világhírű operaénekesek közreműködésével, Szikora János rendezésében bemutatásra kerülő Bánk bán, augusztus 18-án, 19-én és 20-án. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon két előadás látható az idei évadban: a Megyeri Károly Vándorszínház mutatja be Szigligeti örökzöld vígjátékát, a Liliomfit július 21-én, 22-én és 23-án, illetve újra átélhetjük Kukorica Jancsi kalandjait Kacsóh Pongrácz János Vitézének előadásain augusztus 11. és 13. között.

Az Új Világ táncshow-ban - a teremtésmítoszok hagyományát követve – a Tűz és a Víz Birodalma tárul elénk. Ágens, az első felvonás zeneszerzője, a Tűzjósnő alakítója szerepéről, és a Tűz Birodalmához komponált zenéről úgy vélekedik: a Tűzjósnő egy „Ősi rituálékkal élő varázslóasszony, melyek segítségével betekintést nyer olyan világokba, melyek ismerete már nem jellemző korunk emberére.”. A zeneszerző igyekezett a Tűzjósnő karakteréhez igazítani a hangélményt is: a jósnő a hagyománynak megfelelően énekkel teremt kapcsolatot a világok között, szöveg nélküli, valódi teremtő erővel bíró, extatikus énekléssel celebrálja a szertartásokat. A Tűz Birodalmához komponált zene két alapelemből áll, egyrészt kórusművekből, melyek minden szólamát Ágens énekelte fel, másrészt elektronikus zenéből, melyet Boudny Ferenc szerzett. Az előadás élő énekszólammal, illetve izgalmas percussion- és dobszólóval egészül ki. Ágens a Dóm tér monumentális méreteiről azt vallja: „elképesztő ereje van a több ezres tömegnek, a bennük rejlő várakozásnak. Két éve, az Új Világ bemutatóján átestem a tűzkeresztségen, emiatt például kifejezetten vágyom az előadásra, egészen más élményre számítok, még felszabadultabb, nyitottabb és erősebb Tűzjósnő jelenlétre”.
A Dóm tér és környéke lakóinak nem kell aggódniuk az Új Világ tüzes jeleneteinek előadásai miatt

A Dóm tér környékén lakók a két évvel ezelőtti Új Világ előadásait látva aggódtak, hogy a megfelelő készültség és elővigyázatosság hiánya miatt a Tűz Birodalmában használt tűz révén nem csak a színpad, hanem a környék házai is lángra gyúlhatnak. Az előadás során ugyanis a tűzijáték és egyéb tüzes effektek mellett egy két méter átmérőjű tűzgömb is lángra lobban. Az idei előadásoktól azonban már nem kell tartaniuk, a Szegedi Kortárs Balett produkciójához minden engedély rendelkezésre áll, felkészült szakemberek segítik a művészek munkáját.

A Szegedi Szabadtéri Játékok idén műsorára tűzte Szigligeti Ede Liliomfiját, a magyar vígjátékok legjobb és legtöbbet játszott darabját. A hangulatos Újszegedi Szabadtéri Színpadon bemutatásra kerülő darab minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást jelent. „A Liliomfi lényege, hogy szórakoztasson, hiába ismerjük a történet végét, mindig izgulunk, hogy végül a szerelmespár egymásra találjon.” – mondta Megyeri Zoltán rendező, aki korábban játszott is a vígjátékban. Bár a Liliomfi 1849-ben íródott, a történet bája, a cselekmény, a darabot átszövő szerelem, romantika és humor időtállóvá teszi. A vígjáték a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Megyeri Károly Vándorszínház közös produkciójában, szegedi színészek közreműködésében látható, a társulat nevéhez fűződik az Anconai szerelmesek és a Szabin nők elrablása is, melyeket korábban nagy sikerrel játszottak a Szegedi Nemzeti Színházban. A Liliomfi július 21-én, 22-én és 23-án látható az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Grandiózus esemény a Dóm téren: augusztus 20-án a Bánk bánt akár húszezren nézhetik Szegeden

A jubileumi évad programjának egyik különlegessége az augusztus 18-án, 19-én és 20-án bemutatásra kerülő Bánk bán. Leghíresebb nemzeti operánk főbb szerepeit olyan világhírű énekesek alakítják, mint Marton Éva, Tokody Ilona, Kiss B. Atilla és Sólyom Nagy Sándor, míg a másik szereposztásban Wiedemann Bernadett, Keszei Bori és Bándi János látható. Ezentúl minden év augusztus 20-án a Bánk bán szerepel a Játékok műsorán. Az ünnepi előadást nem csak a Dóm tér közönsége élvezheti: a szegedi Aradi Vértanúk terén kihelyezett kivetítő segítségével többezren láthatják Erkel Ferenc operáját. A Bánk bán előadásain a szervezők nemcsak a hazai, hanem az Újvidékről és Erdélyből érkező érdeklődőkre is számítanak.

- Szegedi Szabadtéri Játékok -

[2006.06.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még