2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene
Sebestyén Márta
Kapcsolódó események
Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny
[2006. július 26. - 31. ]

Kínai és mexikói csapatok a Nemzetközi Kórusversenyen

Közel húsz országból – többek között a Dél-afrikai Köztársaságból, az Egyesült Államokból, Kínából, Mexikóból és Svédországból – érkeznek kórusok július 26. és 31-e között a Bartók Béla XXII. Nemzetközi Kórusversenyre Debrecenbe.

A kortárs kórusművészet képviselői számára kétévente teremt megnyilatkozási és találkozási lehetőséget az idén 22. alkalommal megrendezett kórusverseny. Az idei év többszörösen is jubileumi: 125 éve született a névadó, 90 éves lenne Gulyás György karnagy, főiskolai tanár, aki éppen 45 évvel ezelőtt alapította ezt a színvonalában rendezvényt. Szerte a világban úgy tartják, hogy a debreceni a világ tíz legjobb kórusversenyének egyike.

A gyermek-, ifjúsági-, nőikarok, kamarakórusok és vegyeskarok részvételével zajló kórusverseny kötelező és szabadon választott művekből összeállított műsorokból áll. A zsűri értékeli a versenyzők előadásmódját és műsorválasztását, s megállapítja az egyes kategóriák helyezettjeinek sorrendjét. Valamennyi kategória első helyezettje részt vehet a nagydíjas versenyen, amelynek fődíjaként a győztes kórusnak 500 ezer forint, a karnagynak pedig 100 ezer forint pénzjutalmat adnak át. A nagydíjas kórus meghívást kap a 2007. évi „Kórusmuzsika Európa Nagydíja” versenyre.

Az elismert külföldi és magyar művészekből álló tíztagú zsűriben a hazai és nmzetközi komolyzene képviselői kapnak helyet.

A Bartók-kórusversenyek egykori legjobbjai – kórusok és karnagyok – közül sokan mára a nemzetközi zenei élet élvonalába jutottak, s pályájuk meghatározó állomásaként tekintenek Debrecenre. Számos magyar és külföldi komponista alkotásai indultak világhódító útjukra a cívisvárosból. Idén sem maradnak el az újonnan, Debrecen város felkérésére komponált kórusművek ősbemutatói.

A bartóki életmű szellemiségének megfelelően az idén először nemzetközi folklórfesztivál is csatlakozik majd a versenyprogramokhoz. Így a versengő kórusok kortárs- és népzenei bemutatóin kívül négy professzionális folklóregyüttes színpadra lépése is színesíti a rendezvényt: a bolgár Angelite nőikar (a balkáni folklór képviselői), az Urálon túlról érkező Huun-Huur-Tu (különleges hangképzéssel énekelnek), a szardíniai Tenores di Bitti kvartett (tipikusan mediterrán stílus, apáról fiúra szálló hagyományok) és a magyar Sebestyén Márta és együttese.

A Bartók Béla XXII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál programjai három kivétellel ingyenesek, és többnyire a februárban átadott Kölcsey Központban kapnak helyet.

- bíró -

[2006.07.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még