2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene

Don Giovanni-premier Bécsben

Mozart Don Giovanni című operájának premierjével veszi kezdetét a KlangBogen komolyzenei fesztivál Bécsben. Július 20. és augusztus 20. között három operával, dalesttel és kamarazenei koncertekkel várja többek között a Bécsi Szimfonikusok, az Arnold Schoenberg Chor, Gerald Finley, Bertrand de Billy és Diana Damrau az érdeklődőket.

A Don Giovanni-motívumot dolgozza fel három évszázad perspektívájából és különböző pozíciójából az idei KlangBogen három attrakciója, Mozart Don Giovanni, Erwin Schulhoff Lángok valamint Erik Hojsgaard Don Juan visszatér a háborúból című operája.

A Don Giovanni 1788-as bécsi változatának július 20-án a Theater an der Wienben lesz a bemutatója Gerald Finleyvel (Don Giovanni) és Hanno Müller-Brachmann-nal (Leporello) a főszerepben. Az E.T.A. Hoffmann által az „operák operájának“ nevezett darabot Keith Warner rendezte és Bertrand de Billy a zenei vezetője.

A polgárpukkasztónak titulált Erwin Schulhoff Lángok című szürrealista operája Don Juan mítoszának pszichonalitikus interpretációja. A nemzetiszocializmus által „elfajzott zenének“ kikiáltott darab Schulhoff egyetlen operája, a zeneszerző 48 évesen a würzburgi koncentrációs táborban halt meg.

Mindkét előadásban a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara és az Arnold Schoenberg Chor működik közre. Szintén a Don Juan mítoszhoz kapcsolódik Erik Hojsgaard Don Juan visszatér a háborúból című operája, amely Ödön von Horvath azonos nevű színdarabja alapján készült.

Természetesen Mozart áll a KlangBogen keretében megrendezett koncertek középpontjában is, így például Mozart három hegedűkoncertjével kápráztatja el a közönséget július 25-én Julian Rachlin. Mozarttól, Robert és Clara Schumanntól, Carl Loewetől és Gustav Mahlertől ad elő dalokat és duetteket augusztus 8-án Diana Damrau és az argentin bariton, Iván Paley.

A jubiláló zeneszerző vonósnégyesei és vonósötösei szerepelnek a Palais Lobkowitz nyolc estét felölelő kamarazenei ciklusának programján, amelynek keretében az Artis Qartett Mozart huszonhárom művét adja elő. A Mozart-Emlékév alkalmából a Le nozze di Figaro nyitányát, az A-Dúr Klarinétkoncertet valamint a Prágai Szimfóniát játsza július 6-án Fabio Luisi vezényletével a Bécsi Szimfonikusok.

A fesztivál hagyományos zárókoncertjének programján Dimitrij Sosztakovics IX. szimfóniája valamint Brahms IV. szimfóniája szerepel, amelyet szeptember 3-án Valerij Gergijev zenei vezetésével szólaltatnak meg a Bécsi Filharmonikusok.

- Compress -

[2006.07.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még