2024. május 14. | kedd | Bonifác nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene
Kapcsolódó események
Historikus Zenei Fesztivál
[2006. augusztus 26. 00:00 - szeptember 2. ]

"Haydn Eszterházán" fesztivál

A "Haydn Eszterházán" fesztiválnak immár kilencedik alkalommal ad helyet augusztus végén Magyarország egyik legimpozánsabb épülete, a fertődi Esterházy-kastély.

A "magyar Versailles-t" Esterházy Miklós herceg építtette a XVIII. században. Birtokán az élénk társasági élet elengedhetetlen része volt a zene, tánc, opera, bábszínház; udvari zeneigazgatójának egyenesen Joseph Haydnt szerződtette. A Díszteremben, ahol a fesztivál legtöbb koncertje elhangzik, egykor maga a mester játszhatott zenekara élén, bár a kastély titkai egyikeként őrzi azt is, hogy akkoriban hogyan és mire használták pompás termeit. A kastély mellett a remek akusztikájú fertőszentmiklósi és a fertőszéplaki katolikus templomban is lesznek hangversenyek.

Mindhárom helyszínen kiváló magyar és külföldi muzsikusok tolmácsolják Haydn és kortársai Eszterházához kötődő kompozícióit, közöttük igazi ritkaságokat. A Mizsei Zoltán vezette Quinque Voces például Haydn Tízparancsolat-kánonjait énekli szeptember 2-án délelőtt 11 órakor a fertőszéplaki templomban. Christine Schornsheim Németországból augusztus 29-én csembalón, fortepianón és szeptember 1-jén - a csak nagyon ritkán hallható - klavichordon játszik majd Haydn-darabokat.

A nyitókoncerten Komlós Katalin művésznő - s egyben Haydn korának neves kutatója - mellett az énekes hölgyek és urak - Csereklyei Andrea, Meláth Andrea, Drucker Péter, Regenhart András és Kovács István - a herceg házimuzsikáinak szellemét idézik fel többszólamú énekekkel és billentyűs szonátákkal, akárcsak a Tomasini-, illetve a Festetics-vonósnégyes, vagy a Trio Antiqua és holland vendégeink, a Van Swieten-trió négy másik estén.

Az oratóriumok és a zenekari muzsika kedvelői a fertőszentmiklósi templomban augusztus 26-án Vashegyi György, 30-án Nicholas McGegan vezényletével hallhatnak miséket és egy londoni szimfóniát az Orfeo-zenekar és a Purcell-kórus előadásában. Szeptember 3-án este pedig a magyar régizene-játék egyik úttörője, a Capella Savaria és a nemzetközi régi zenei élet egyik nagy egyénisége, Nicholas McGegan karmester zárja a fesztivált közös zenekari esttel.

[2006.08.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Legolvasottabb cikkek

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
beszámolók még