2024. május 1. | szerda | MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolódó Kiadványok
India.Arie: Testimony: Vol. 1, Life & Relationship
Kapcsolatok
India.Arie

Az egyszerű zene királyi hatalma

India.Arie majdnem négyévnyi szünet után kiadott harmadik lemeze az USA eladási listájának élén nyitott. 

Már sokan bebizonyították – az utóbbi előadók közül talán India.Arie a legjobban – , hogy az egyszerűség mindig célravezető. A furcsa nevű denveri énekesnő az élet mindennapi gyönyöreiről, főleg szerelemről szóló akusztikus dalaival pillanatok alatt nagy rajongótábort verbuvált.

Példaképeinek Tracy Chapmant, Roberta Flacket, Bill Whiterst tartja, és persze Stevie Wondert – ez utóbbit le sem tagadhatná. Más dolog, hogy nem is akarja. Bemutatkozó, 2001 márciusában megjelent Acoustic Soul című albumának Wonderful (Stevie Wonder Dedication) című felvételében a You Are The Sunshine Of My Life-idézettel és a Stevie Wonderful-refrénnel alaposan kifejezte a soullegenda iránti tiszteletét. A korong kiadása után részt vett Sade turnéján, duettet énekelt néhány sztárral, és szerepelt a We Were Soldiers című film zenei lemezén.

Hét kategóriában jelölték Grammy-díjra, de egyet sem kapott meg, s közben villámgyorsan elkészítette második albumát. A ló nem szállt el vele, a 2002 szeptemberében megjelent Voyage To India beharangozó dalában, a Little Things címűben azokról a hétköznapi dolgokról énekel, amelyek boldoggá teszik: „a szeretetért és a zenéért csinálom, nem a csillogásért és az aranyért”. Ráadásul felvételei hallatán fel sem merül az emberben az ellenkezője. A második korongon már Sade hatása is érződött, a hangzás még inkább lelket simogatóbb lett, az akusztikus gitár szervesebben épül be a dzsesszesebb hangvételbe. A lemez meghozta az énekesnőnek a Grammyt, sőt, mindjárt kettőt. Ezt követően eltűnt a színről.

Tavaly hallatott magáról újra, Stevie Wonder visszatérő, A Time To Love című albumának címadó dalában duettet énekel a nagy idollal, miközben a háttérben Sir Paul McCartney gitárjátéka hallható. Előrukkolt új felvétellel is, a What About The Child címűt a világhálón egy dollárért árusította a Katrina és Rita hurrikán gyermekáldozatainak támogatására. Első két lemezének hatása több újonnan feltűnt énekesnőnél is megfigyelhető: például a brit Corinne Bailey Rae esetében, de Bartók Eszter albumán is érzékelhető.

India.Arie június utolsó hetében végre kiadta harmadik lemezét Testimony: Vol. 1, Life & Relationship címmel, és különösebb médiafelhajtás nélkül is megszerezte vele az Egyesült Államok eladási listájának csúcsát. Az énekesnő időközben átesett egy szakításon, ami bevallása szerint jócskán megviselte. Az album terápiás céllal készült: a szakítás kiéneklése és az új szerelem reményekkel teli megjelenése a témája. Az akusztikus gitár mellett a zongora is főszerepet kapott rajta. A lemezről az I Am Not My Hair című dal került fel elsőként a listákra, amelyben Akon is hallható. Közreműködőként Bonnie Raitt is feltűnik a korongon.

Puha József (Új Szó)

[2006.07.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még