2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Forrás: Metro.hu
Kapcsolatok
Hobó (Földes László)
Hobo Blues Band
Legnépszerűbb csengőhangok

Sok év óta először - Hobo nem vállal nosztalgiabulikat

Min dolgozik éppen Földes László? Egy biztos: nem unatkozik, de hogy pontosan mit csinál, az az interjúnkból kiderül.

A debreceni Csokonai Színház felkérésére írok egy kétfelvonásos színdarabot. Még soha nem írtam ilyesmit – kezdi a beszélgetést az ismert zenész.

Miről fog szólni?
Nehéz erről előre beszélni. Az 1956-os forradalmat megelőző időszakban játszódik, a kemény diktatúra éveiben. Művészet, sport, hatalom, besúgás kapcsolata a fő téma. Ennek megfelelően a szereplők is zenészek, futballisták, írók lesznek. És természetesen játszódhatna ma is.

Mikor mutatják be?
Jövő áprilisra tervezzük a bemutatót, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Vele működött együtt a Vadászat színpadra állításánál is néhány éve. Annak a zenés előadásnak nagy sikere volt itt, a Szigeten.
Igen, és lesz most egy kifejezetten színpadi változata is a Vadászatnak, amit januárban mutatunk be ugyancsak Debrecenben. Elkészült a hozzá kapcsolódó dupla album is, amelyen több mint 40 szám szerepel majd. Az azóta eltelt időben készültek olyan dalok, amelyek illeszkednek a Vadászat koncepciójához, illetve írtunk újakat is. Viszockij két dalát is bevettem, mert nagyon ideillettek.

A Sziget hangulata mérhető-e a régi Fekete Bárány-koncerthez?
Ahhoz semmi nem mérhető. Nem is lehet visszahozni azt a hangulatot többé. Ezért is nem vállaltam soha a részvételt valamiféle nosztalgiabuli létrehozásában. Amúgy sem vagyok híve a nosztalgiázásnak, csinálom a saját dolgaimat, és megyek előre.

A Hobo Blues Band viszont fellépett a Szigeten. Milyen dalokkal?
Rég nem voltunk már itt, és ideje volt elvállalnunk egy fellépést. Mivel a zenekar rendszeresen játszik, olyan repertoárunk van, hogy nem kell előre semmit megtervezni, gyakorolni. Egy-két speciális alkalommal szokott szigorúbb program lenni a koncertjeinken, egyéb esetben elég lazán kezeljük ezt. Fiatalokból áll a zenekar.

Elégedett velük?
Maximálisan. Nagyon jó zenekar, az összes mániámat eltűrik, sőt szívesen vesznek részt benne alkotó módon is. Ők írták több irodalmi estem zenéjét is, elég, ha csak a Villon-, a Faludy- vagy a legutóbbi József Attila-előadást említem. József Attila tavaly lett volna százéves.

Sok helyre hívták a műsorral?
Tavaly januárra készült el Tudod, hogy nincs bocsánat címmel a harmadik estem a verseiből. 2005-ben 147 előadást ért meg, és idén is még vagy 30-at. Összesen már több mint35 ezren látták-hallották. Az Új Színházban repertoáron maradt, de voltak különleges előadások is, például a Kozma utcai börtönben vagy a határon túl 40 helyen. Egyébként pedig oda megyek, ahova hívnak, legyen az akár egy néhány százlelkes kistelepülés.

Aktuálisnak érezte a verseit?
József Attila a világ egyik legnagyobb költője, csak Shakespeare és Villon mércéjével mérhető. Olyan kisugárzása van, ami egyedülállóvá teszi még a nagy költőink között is. Balassi, Ady és Petőfi, Arany János is nagyon nagy költők, de József Attila különleges zseni volt, és művei minden korban hatással lesznek az emberekre. Ezenkívül aktuális is, gondoljunk csak a Levegőt! című versére.

Ha megírta a darabot, mit tervez még?
Jó volna még egy József Attila-estet összerakni a Szabad ötletek jegyzékéből. Gondolkodom könyveken is, egy generációs munkán, illetve egy másik, nagyobb lélegzetű könyvön, amely a rock-, illetve blueszenéről szólna.

- metro.hu -

[2006.08.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még