2024. május 5. | vasárnap | Györgyi nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
30Y a Szigeten
Kapcsolódó Kiadványok
30Y: Csészényi tér
Kapcsolatok
30Y

Szigetelés, fellépés, klipforgatás és siker

A 30Y neve mára egybefolyt az igényes rendezvényeken „kötelezőfellépők” névsorával. Beck Zoli, a frontember napszemüvegben, némi izgalommal a közelgő fellépés és klipforgatás miatt, beavat a zenekar sikerének titkaiba. A zenésszel a Szigeten beszélgetünk.

Mit kapok cserébe, ha ezúttal nem említjük a Kispál és a Borz együttest? Na jó, már itt megdőlt… Ők is a példaképek közé sorolandóak?
Az a helyzet, ha Magyarországon csinálsz egy zenekart, akkor automatikusan azt mondják, hogy vagy Tankcsapdás vagy Kispálos vagy, és mivel pécsi banda vagyunk, ráadásul 2004 őszén a Kispál turnén előzenekarként léptünk fel, mi nyílván az utóbbi kategóriába tartozunk. A lemezek, együttesek, melyek leginkább hatással voltak rám, és szerintem korszakalkotóak zeneileg, a Pearl Jam-től a Ten, vagy éppen a Radiohead Ok Computer albuma, a Kispáltól az Ágy, asztal, tv és persze ide tartozik a Red Hot Chili Peppres Californication korongjától kezdve gyakorlatilag napjainkig tartó munkássága.

Szövegek, hogy születnek? Cetlizős típus vagy?
Nem igazán mászkálok cetlikkel a zsebemben. Általában otthon akkordokat játszom, közben folyamatosan jönnek a gondolatok, a próbaterembe pedig már kész dallal érkezem. A szöveg szinte mindig tetszik a bandának, de a zene az más falat, legtöbbször a kész művet kivágják a fiúk és teljesen más irányba haladunk, inkább improvizációkból születnek a zenék.

A 30Y hobbizenekarként indult?
Szerintem, aki csak időtöltésként kezd el zenélni, az hagyja abba, vagy ne akarjon rendes zenekart alapítani. Én mindig azt hittem, még akkor is, amikor így visszatekintve rossz énekes voltam, hogy jó, amit csinálunk, hogy mi vagyunk a legjobbak. És igaziból, amíg így érzem, addig van értelme a zenélésnek, hiszen ha belegondolsz úgy nem lehet hozzáállni, hogy na jó, mi leszünk a második legjobb csapat. Amikor leköltöztem Pécsre a családommal, akkor hoztuk össze a bandát.

Volt olyan meghatározó fellépés, lemezmegjelenés, ami a siker első kapuja lehet?
Ezek a dolgok kifelé értékmérők, befelé nem. A zenekar történetét sokkal inkább kötöm olyan eseményekhez, mint például a Zólyom utcai próbaterem, ahonnan kirúgtak minket, ami tényleges történés és válság volt az életünkben, de ez kifelé nem látszik. Most sem gondolom, hogy nagyon ismertek lennénk, de a céljaink megvannak. A lényeg: írjál jó dalokat, amikről azt gondolod, hogy igazak. És amíg ezt megteheted, addig működik. Rengeteg zenekar sikeres kifelé, de maga a banda ettől még nem működik, nem élvezik a próbákat, stb. Nekünk például hatalmas élmény egy próbán összehozni a dalokat, miközben nem az jár a fejünkben, hogy vajon ezzel sikeresek leszünk e, vajon befér e a mainstream vonalba, hanem, azt gondoljuk, hogy ez bizony az én zeném ma. Sok saját dalunk van, amit azért nem játszunk, mert már nem tudjuk azt mondani, hogy a miénk, mert mondjuk öt éve volt az. Mi mindig azt akarjuk csinálni, amit szeretünk és nem fogunk abba a csapdába esni, hogy azt játsszuk, amit tegnapról követelnek tőlünk.

Közönség egyre gyűlik és lelkesedik a 30Y koncertjein. Ráadásul klipforgatás is lesz.
Sokan megkérdezték a klip dolgot, és már annyira untuk a témát, hogy kifelé a Szigetre arról beszéltünk, az estén az a lényeg legyen egy iszonyatosan jó koncert, ne legyen semmi másképp, mint szokott, közben persze félünk is kicsit a kameráktól. A „Bogozd ki” című dalra készül a klip, és az egészet itt forgatjuk a Szigeten. A Pesti Est színpadon azért is lesz jó a buli, mert nincs elzárva a közönség, nincs kordon, nekünk pedig fontos a nézők gyors reakciója, a közelségük, hiszen megszoktuk a klubkoncerteket és az is jó ebben, hogy nem egy kivetítő fickó vagy, jó látni az arcokat.

Új album mikorra várható?
A következő lemez jövő tavasszal jöhet ki. Nem állunk le több hónapra, hiszen folyamatosan játszunk, de a nyári fellépések utáni szünetben lesz pár hetünk, amikor az új korong anyagát elkezdjük demózni, a karácsonyi szünetben újra változtathatunk a dalokon, a tavaszi hajtás előtt pedig valószínűleg felvesszük az anyagot.

- Vass Kata -

[2006.08.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még