2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Részletes program

Színes ősz, zenével: fesztivált tart a múzeum Győrben

Könyvkötés, szüreti mulatság, hangosfilmplakát, jóga – csak néhány program a hét héten át tartó, Múzeumok Őszi Fesztiváljának győri eseményei közül.

Több mint félszáz program várja a győrieket szeptember 26. és november 13. között a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében – derült ki a csütörtökön rendezett sajtótájékoztatón. Az idei fesztivál „a legnagyobb magyar” munkásságáról kíván megemlékezni, 225 éve született ugyanis gróf Széchenyi István. Városunkban híd is viseli a nevét, ehhez kapcsolódva a fesztivál nyitó rendezvénye Hidak a folyók városában címet viseli. A jelentkezők egy hangulatos hajókázás keretében ismerkedhetnek meg a győri hidak történetével, melyet egy vacsorával koronázhatnak meg.

Fekete Dávid alpolgármester a gazdag programkínálatból kiemelte az 1956-os forradalom évfordulójáról való megemlékezést. „Ötven6van” címmel emlékkiállítást rendeznek, valamint Németh László ’56-os naplójának felolvasó-színházi változatát Szalóczy Pál előadóművész tolmácsolásában hallgathatják meg az érdeklődők. Konferencián idézik meg a forradalom győri eseményeit és filmklub is kapcsolódik a témához. Az alpolgármester a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a vadászlaktanyában, a múzeumi közgyűjtemény raktárában rendezett időszaki tárlatot, melyen az I. világháborúból származó levéltári dokumentumokat, valamint korhű katonaládákban a háborúból származó tárgyi eszközöket és a laktanya történetét mutatják be. Fekete Dávid figyelemreméltónak, egyedülállónak találta azt a kezdeményezést,hogy megemlékeznek a 85 éves hangosfilmről, többek között azzal, hogy az 1931–1944 közötti hangosfilmek plakátjaiból állítanak össze egy tárlatot a Rómer Házban.

Grászli Bernadett a múzeum igazgatója hangsúlyozta, igyekeztek úgy összeállítani az őszi programokat, hogy minden generáció megtalálja a számára érdekes eseményeket.

Ráth Katalin, közönségkapcsolati osztályvezető ennek kapcsán említett néhány kiemelt programot. A kézműves mesterségek közül idén a könyvkötést próbálhatják ki a vállalkozó szelleműek, három workshop keretében, ahol elkészíthetik saját leporellójukat is. A múzeum a Mobilissel közösen várja ezúttal a Nagy Alkotásra a jelentkezőket, akik egy mozgó várost építhetnek.

Fotó: O. Jakócs Péter

Az intézmény megemlékezik a 110 éve született Borsos Miklósról, egy előadáson barátja, Czigány György író, költő eleveníti fel irodalmi kapcsolatait, majd interaktív tárlatvezetés során a felnőttek felfedező feladatokat oldhatnak meg a Borsos-kiállításban. A városon kívül is szervez programot a múzeum, október 15-én, Tápon csöppenhetnek bele egy szüreti délutánba a résztvevők, ahol felelevenítik a szüreti népi hagyományokat. Lélek és egészség napot tartanak a múzeum falai között, ahol többek között a jóga különböző ágaival, az egészséges életmóddal, táplálkozással ismerkedhetnek meg a résztvevők. A gyerekeket a Csikóca műhelyfoglalkozások várják, valamint október 29-én Levélvarázs címmel családi napot tartanak az ősz jegyében. Idén is lesz a Lámpás én vagyok! – tanárok éjszakája, valamint első ízben szerveznek az óvodapedagógusok számára élménynapot.

Nagy szerepet kap a fesztivál programjában a zene, erről már Csurák Erzsébet, közművelődési osztályveztő beszélt. aki az ősz kiemelt koncertjeként a Trio Special fellépését említette Horváth Charlival. Útjára indul az igényes zenét kedvelők számára a zsinagógajazz koncertsorozat, melynek első estjén a Falusi Mariann–Sárik Péter duó koncertjelesz hallható november 5-én. Csütörtökön vette kezdetét a Rock a Rómer körül Schuster Lóránttal, a havonta jelentkező beszélgetős est következő vendége Török Ádám lesz.

Az őszi programsorozatot filmek, matinék, kézműves-foglalkozások, tárlatvezetések, szakmai előadások, koncertek teszik sokszínűvé.

– Földvári Gabriella/gyorplusz.hu
Fotó: O. Jakócs Péter

[2016.10.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még