2024. május 17. | péntek | Paszkál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Millenáris Park
Képgalériák
Rita Marley
Kapcsolódó események
Rita Marley és a C# Sharp (Jamaica)
[2005. június 2.
csütörtök 20:00]

Bob Marley Emlék­koncert a Millenárison

Június 2-án a reggae zene szerelmeseit várjuk a Millenárisra. Ekkor lép fel Budapesten Rita Marley és a C# Sharp tizenhárom tagú zenekara. A koncert 90 perces teljes időtartama alatt Rita főként Bob Marley-val írt közös dalait énekli, de fölcsendülnek majd saját szerzeményei is, köztük a legismertebb Grammy-díjra is jelölt albumának dalai. CD-i és újonnan megjelent könyve a koncert napján kapható lesz.

A Marley név a világ minden pontján a reggae zene, a rastafari mozgalom és Jamaica szinonimájává vált. Nem vitás, hogy a Kubában született, de gyermekkora óta Kingston szegénynegyedében, Trench Town-ban nevelkedett tehetséges, fiatal Rita Anderson, sorsa az volt, hogy a Marley család tagjaként a zenének szentelje életét.

Rita, aki több mint 30 éve jelentékeny szereplője a világ zenei életének, komoly hatást gyakorolt a kortárs Jamaicai zenei irányzatok kialakulására és formálódására. Zenei karrierje a hatvanas évek elején indult, amikor a The Soulettes női zenekar tagjaként olyan korabeli sztárokkal énekeltek együtt, mint a Four Tops vagy Johnny Nash. Ekkortájt ismerkedett meg az ifjú Robert Nesta Marley-val, aki szintén Trench Town-ban élt, és ideje nagy részét zenéléssel töltötte. Találkozásuk a zenén keresztül örökre összekapcsolta őket, és 1966-ban összeházasodtak.

A jamaicai zenei ipar kezdeti éveiben számos falba ütköztek, de Rita és Bob zenei karrierje megállíthatatlanul haladt a siker felé. A hetvenes évek elején alapították meg az I-Three-t, három női taggal (Rita Marley, Judy Mowatt, Marcia Griffiths), hogy Bob Marley és a The Wailers kísérőénekeseiként lépjenek fel. Az első reggae formációként, akik nemzetközi lemezszerződést kötöttek hamar betörtek a világ színpadaira a szeretetről, a reményről és az összhangról szóló dalaikkal, élharcosaivá váltak a reggae zene és a Rastafari mozgalom eszmeiségének, és a maguk eszközeivel a világ minden pontján igyekezték közvetíteni a jamaicai kultúrát. Rita a kezdetektől végigkísérte Bob karrierjét, együtt élte meg vele a legnagyobb sikereit és megpróbáltatásait egyaránt. Ott volt Bob mellett, amikor a Smile Jamaica 1976-os békekoncert előtt mindkettejükre rálőttek. Bob könyökét érte a találat, Ritának pedig a fejét súrolta a lövedék. Életüket kockáztatva mégis elvállalták a koncertet, és a sérelmek ellenére színpadra léptek. Rita ott volt mellette a színpadon akkor is, amikor a One Love koncerten, élete egyik legdinamikusabb és legmélyebben átélt fellépésén Bob szimbolikusan összekapcsolta Micheal Manley és Edward Seaga (a két egymással szemben álló jamaicai vezető) kezét, ezzel demonstrálva, hogy a Rastafari a béke legfőbb letéteményese a szigeten. Rita jelen volt Bob legdiadalmasabb előadásán, amikor Zimbabwe népe előtt énekelt 1980-ban, együtt ünnepelve velük a függetlenséget.

Bob Marley kirobbanó erejű zenei tehetségének váratlanul és idő előtt parancsolt csöndet a rák 1981-ben. Halálhíre megrázta a világot. Emlékezve Bob, „No Woman, No Cry” (Ne, nő, ne sírj! ) kezdetű profétikussá vált dalára, Rita ahelyett, hogy összeomlott volna, férje halálát követően rájött, hogy anyaként, feleségként és a Marley hagyaték gondozójaként kötelessége folytatni azt a munkát, amit Bob élete során elkezdett. Folytatta énekesi karrierjét, sikereket ért el a Who Feels It, Knows It, illetve a Harambe szóló albumokkal, We Must Carry On című albumát pedig 1992-ben Grammy-díjra jelölték.

Rendszeresen turnézott Jamaicában, Afrikában, Japánban, Kanadában, Amerikában, Ausztráliában és Európában. Miután egyre nyomasztóbbnak érezte a hallgatóság irányába tanúsított elfogult figyelmét Rita Marley kijelentette: „Én nem vagyok sztár. Anya vagyok, nővér és nő vagyok. Példát akarok mutatni. Fiatal lányként a gettóban nevelkedtem. Meg akarom mutatni a fiataloknak, hogy érdemes keményen dolgozniuk, s ha álmaik valóra váltak, a sikerrel is okosan kell bánniuk. A csillogás és a káprázat képes bárkit elszakítani a gyökereitől.”
A zenéjével Rita Marley folytatja a fiatalon elhunyt férje, Robert Nesta Marley által megkezdett utat, de új elemekkel is gazdagítja azt. Zenéje kitűnően bizonyítja, hogy milyen sokféleség és változatosság rejlik a reggae zenében, ha azt egy megfelelő alkotó- előadóművész ötvözi a gospel, a rhythm and blues, a jazz vagy a soca elemeivel. Dalainak mondanivalójáról a Reggae Királynő így vallott: „Üzenetem az öröm ünneplése és az egymás iránti szeretet; a harc és háború mentes élet.”

Számos emberi jogi akció elindítójaként férje céljait folytatva, Rita rengeteget tett Afrika helyzetének jobbításáért. Ghánában alapított új otthont, ahol a Rita Marley Foundation vezetőjeként számos egyéb cél mellett az afrikai gyerekek iskoláztatásáért is sokat tesz. A saját kultúra megőrzését tartja az ember legfontosabb feladatának.

A koncerten Ritát 13 tagú jamaicai zenekara a C# Sharp kíséri, de mindezeken túl vele nem csak itt a Millenárison találkozhat a reggae zenét kedvelő közönség, hisz a koncert egy Rita Marley programsorozat része is egyben.

A koncertre jegyeket elővételben 3200, a koncert napján a helyszínen 3500Ft-os egységáron lehet váltani a Millenáris és minden nagyobb jegyiroda jegypénztárában.

[2005.05.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK koncertjegy [2024.05.17.]
SÜRGŐS HITELEK zenész » vonós [2024.05.16.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még