2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
SoulWhat!

Magyar Jazz kínai turnén

Október 11.-25.-ig Hong Kongban és Kínában koncertezik a fiatal magyar jazz generáció tagjait soraiban tudó SoulWhat! zenekar.

A 10 tagú együttes tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén ismerték meg egymást, az öttagú fúvós-, és a ritmus szekció mellett egy különleges hangú énekesnő, Bolba Éva tolmácsolásában szólalnak meg Sapszon Bálint hangszerelései és saját számai.

A SoulWhat! az elmúlt évben egyedüli európai meghívottként koncertezett több Hong Kong-i és ausztrál fesztiválon többek között Jackie Orszáczky vendégeként. Szintén 2005-ben megnyerték az Aranytíz Művelődési Központ által hirdetett jazz versenyt. Az együttes a shenzeni, hong kongi és pekingi összesen 8 koncertből álló turné előtt még ad október elején két koncertet Budapesten, aztán sokáig nélkülöznünk kell őket.

A mostani turnáról kérdeztük Sapszon Bálintot

- Hogy jött össze/ki kezdeményezte a turnét?
- A turnét, akárcsak tavaly, most is én kezdeményeztem, szerveztem, és szereztem támogatást rá. Köszönet a Nemzeti Kulturális Alapnak illetve a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének. Egy évvel ezelőtt Ausztráliában turnéztunk, két nemzetközi jazz fesztiválon is felléptünk, mint egyedüli európai meghívottak. Idén Kína és Hong Kong a cél. A Hong Kong-i Jazz Szövetség elnökének meghívásának teszünk eleget, aki közvetlenül a Soul What előtt Nils Landgren és Joe Zawinul világhírű jazz legendákat turnéztatta.

- Miért pont ezek a városok?
- Peking és Hong Kong egyértelmű volt, emellett Shenzhen városában fogunk fellépni, ami viszonylag közel van Hong Kong-hoz. A nagy távolságok miatt nem jöhetett szóba sok helyszín. Már maga Peking is akkora, mint Belgium.

- Mit érdemes tudni a klubokról ahol felléptek?
- Erre a kérdésre majd csak a turné után fogunk tudni választ adni. Elöljáróban annyit, hogy lesz több szabadtéri koncertünk is Hong Kong-ban. Ezek közül egyet a hongkongi televízió is sugározni fog.

- Kikkel fogtok együtt koncertezni?
- Kizárólag saját koncertek lesznek a mostaniak.

- Játszottatok már keleti hallgatóságnak?
- Egy éve az ausztrál turné előtt megálltunk Hong Kong-ban, és adtunk egy koncertet a Bluedoor Jazz Club-ban, ahol idén is koncertezni fogunk. A tavalyi koncert páratlan élményt nyújtott, ilyen közönség előtt sosem játszottunk még sehol. Elképesztő volt az a lelkesedés és szeretet, amivel fogadtak minket, s emellett a zenei "szakértelem", amely minden zenei történést, "poént" azonnal lereagált és díjazott.

- Fogtok magyarul is énekelni?
- Természetesen. A saját számok nagy részének magyar szövege van.

- Milyen műsorral mentek?
- A repertoár kizárólag saját darabokból, és hangszerelésekből áll. A műsorban helyet kapnak jazz standard feldolgozások, melyeket inkább nevezhetünk átdolgozásoknak. Saját hangszerelésben, egyéni megfogalmazásban szólalnak meg a jól ismert jazz darabok, egészen új aspektusba helyezvén ezzel őket. A saját darabok egy része a funk műfaja felé közelít. A műsor tehát színes, változatos, mindenki számára emészthető.

- Sok sikert!

SirOesh

[2006.10.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még