2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Meghirdette műsorát a jövőre 90. éves Szegedi Szabadtéri
Fotókat és relikviákat vár közönségétől a Szegedi Szabadtéri
Közleményt adott ki a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója
Kapcsolatok
Szegedi Szabadtéri Színpad

Online debütál az abszurd dráma

A szabadságkeresés, a generációs feszültségek, a társadalmi elvárások fojtó béklyói és a kétségbeesett kitörni vágyás áll a REÖK legújabb abszurd drámájának középpontjában. A fanyar humorú Ájvonne, a berliminszki menyasszony az online térben debütál február 9-én, Herczeg T. Tamás rendezésében.

Mit tehet egy fiatal, akire a társadalom és a család folytonos elvárásai egyre növekvő terhet raknak? Szembefordul a bénító konvenciókkal és megpróbál egy önálló, őszinte életet élni. Jhenő, a pártfőtitkár fia is megelégeli az őt irányító szigorú szabályokat, és lázadása bizonyítékaként eljegyzi Ájvonne-t. A szabad, intakt „véglényt”, akire nem nehezednek a mindannyiunkat gyötrő társadalmi nyomások. „Ájvonne hallgatagságával és puszta jelenlétével állandó kérdéseket támaszt a környezetében. Ő maga alig cselekszik. A többiek mégis kiborulnak tőle, rávetítik saját tulajdonságaikat, a hazugságaikat, korábbi bűneiket és a félelmeiket. Minden áron szabadulni akarnak tőle. Ebben van gyakorlatuk, hiszen akár ölni is képesek, hogy eltüntessék a számukra nem kívánatos személyeket” – mondta Sebők Maya, aki a darab címszereplőjét alakítja.

A rendező, Herczeg T. Tamás úgy fogalmaz, akik szeretnek belesni a királyi családok életébe, sok párhuzamosságot fedezhetnek fel az Ájvonne-ban.  „A való életben is mindig megjelennek a lázadók, a kikacsintók, mindig van egy valaki, aki az elit által megkövetelt elvárásokból, tradíciókból ki akar lépni. A darab is erről szól, hiszen a főhős a maga generációs küzdelmei folytán megpróbál kitörni abból az örökségből, amit a családja, vagy a társadalom elvár.”

A produkciót a valóságtól elrugaszkodó, expresszív formavilág hatja át. Premierjét - a jelenlegi korlátozások értelmében - az online térben láthatják a nézők február 9-én. A színházi élmény nem sérül, a közönség tekintetét a darabba épített kamerák igyekeznek helyettesíteni, az épület különböző helyiségeiben párhuzamosan játszódó jelenetek pedig a díszletbe épített monitorokon láthatók.

A művet Witold Gombrowitz, Yvonne, a burgundi hercegnő nyomán Bodolay Géza írta, a produkció az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készül. 

Szegedi Szabadtéri

[2021.02.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még