2024. szeptember 28. | szombat | Vencel nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A film honlapja
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Magyar filmhez írt zenét a ritmus fenegyereke

Az elektronikus zene egyik nemzetközileg is legelismertebb előadója, Amon Tobin írta a 2006-os Filmszemle-győztes Taxidermia zenéjét. Pálfi György sodró erejű képei pillanatok alatt megihlették a brazil gyökerekkel büszkélkedő művészt.

Amon Tobin Brazíliában született, de az angliai Brightonban és a kanadai Montrealban él és alkot. Egyetemi évei alatt fényképezést tanult, ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a zenével is, és hamarosan eljutott odáig, hogy kizárólag ezzel foglalkozzon. Első albumát (Adventures In Foam - 1996) még Cujo néven adta ki.

Zenéjét gyakran sorolják a drill'n'bass műfajba. Nyaktörő dinamikai váltásai, kompozíciós technikája gyakorlatilag a free dzsesszel rokonítható, de nem átall nagyzenekari betétekhez vagy épp latin ritmusokhoz nyúlni sem. Amon 2003-ban Magyarországon is koncertezett az A38 hajón.

Erőszakos volt a rendező

A Pálfi György Taxidermia című filmjéhez írt zene nem az első kirándulása a filmes műfajba: több mozi soundtrackjén szerepeltek már a szerzeményei, köztük például a 2003-as Olasz melóén is. A magyar rendező olyannyira megkedvelte a zenész munkáit, hogy még a film bemutatóját is kockára tette miatta.

„Mindenképpen Amon zenéjével akartam megcsinálni a filmet - ebben csúnyán erőszakos voltam. A producerek látták, hogy erre a dologra felteszem akár az egész filmet is – ha nincs bemutató, nincs bemutató, ha nincs Filmszemle, nincs Filmszemle, ha nincs Cannes, nincs Cannes – akkor nekiálltak megkeresni őt, és meg is találták. És egyszer csak a telefon másik végén ott volt Amon Tobin” – mesélte Pálfi.

„Kézből dolgozott, érezhető volt, hogy előveszi a vázlatait, a régen elrakott zenéit, és azokat javítgatja. A samplerezés nem annyira bonyolult dolog, ha valaki ért hozzá, csak éppen ihletett állapotban kell lenni hozzá. De úgy tűnik, Kanadában tudnak január ötödikétől február tizedikéig ihletett állapotban lenni. Három hét alatt profin letette a zenét az asztalra.”

[2006.11.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.28.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Valmar nyárzáró koncertjét a siófoki Plázson - képekkel
Rengetegen...

Megnéztük Korda György és Balázs Klári 2024-es koncertjét is a Budapest Parkban
A tavaly...

beszámolók még