2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Zorán (Sztevanovity Zorán): Közös szavakból
Kapcsolatok
Zorán (Sztevanovity Zorán)

Zorán közös szavai

Zorán öt év után jelentkezik vadonatúj dalokat tartalmazó albummal.

Persze az elmúlt öt év nem telt eseménytelenül: a rendszeres tavaszi és őszi turnék és az évenkénti budapesti, nagyobb szabású koncertek mellett megjelent egy külföldi dalok átdolgozásait tartalmazó minialbum, két koncert-DVD, valamint színpadra állítottak egy Zorán élő koncertjére koreografált táncjátékot is.

A Közös szavakból című lemez 11 dalt tartalmaz, egytől egyig Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeményei. Érdekes mellékkörülménye a mostani megjelenésnek, hogy Zorán, Presser Gábor és Dusán éppen 30 évvel ezelőtt, 1976 őszén kezdtek el közösen dolgozni (az új lemez egy dalában meg is emlékeznek erről) – az album mégsem ennek jegyében készült, nem visszapillantás és nem összegzés, hanem nagyon is a mának, a máról szóló alkotás.

A felvételek már tavasszal elkezdődtek az Electromantic Stúdióban, és október 28-án fejeződtek be a Tom-Tom Stúdióban.

Bár a lemez csak november második felében kerül a boltokba, néhány dala már az október közepétől november végéig tartó országos turné műsorában is szerepel. Ilyen még nem fordult elő Zorán pályafutásában: a közönség olyan dalokat is hallhat a koncerteken, amelyeket még sehol nem volt alkalma megismerni. Ráadásul abszolút „frissen sült” dalokat, hiszen a turné első két hetében még javában zajlottak a stúdiómunkálatok.

Az új szerzemények erejét mutatja, hogy a koncerteken máris éppoly forró fogadtatásban részesültek, mint a klasszikusnak mondható Zorán-slágerek.

Szubjektíven a lemezről - Herman Zsolt

Érdemes megadni a módját: hazavinni a lemezt, megvárni, míg este lesz, és kívül-belül minden elcsendesedik; félhomály, egy pohár nemes bor vagy egy kis mézes pálinka. Aztán hagyni, hogy áradjanak a dalok a hangszórókból; legyen ünnep az a háromnegyed óra, amikor először bomlik ki az új lemez, a Közös szavakból.

Mindig izgalmas az első találkozás egy-egy új Zorán-albummal. Izgalmas először hallani azokat az ismeretlen dallamokat, amik aztán néhány nap elteltével majd beleégnek a fülünkbe. Izgalmas először rácsodálkozni a szövegek sokrétegűségére, gondolati gazdagságára, figyelni a verssorokból a belső mozivászonra kivetülő képeket. Izgalmas élmény, ugyanakkor már az első hangoknál előtör valami otthonosságérzet. Talán mert a Zorán-lemezeket hallgatva az ember belemerülhet önmaga ritkán látogatott, még tiszta zugaiba. És az nagyon jó. Főleg ha még ilyen dalok is szólnak közben...

És szólnak a dalok, mindegyik a mi külső és belső világunk egy-egy szeletének pontos lenyomata. Van köztük szinte riporteri élességű jelentés arról, mi zajlik az otthon falai között (Vihar) és azokon kívül (Közös szavakból). Van köztük keserű fintor (Ki figyel rám?), és felvillannak meghitt pillanatok (Alszol a vállamon). Szó van a reménytelen lecsúszottságról, és hogy talán nincs is olyan messze tőlünk a hajléktalanok világa (A máshol élők városa). Egy bájos szösszenet (Harminc) emlékezik meg arról, hogy Presser Gábor, Dusán és Zorán alkotói hármasa immár harminc éve működik együtt; ebben a dalban Zorán, Gábor és Dusán(!) együtt énekelik el 30 év pár mondatba foglalt történetét.

Biztosan jobb lenne a világ, ha nem akarnák körülöttünk oly sokan megváltani, hanem csupán mindannyian megfogadnánk a dalbéli öreg tanácsát: Maradj a hangszernél. Biztosan mindannyian érezzük, hogy van valahol egy jobbik énünk – csak éppen ott fuldokol mélyen, mert valahogy mindig elborítanak minket a mindennapok (Hiába vársz). A Penitenica egy álombéli(?) látogatást mesél el, egyenesen az Úristennél – mellesleg kiderül belőle, miért is vagyunk itt, ezen a földön. A Csak a szerelem-ben teljesedik ki az a fojtott izzás, ami végig áthatja a lemezt. Ez a dal az album csúcspontja és összegzése, a dolgok értelmének tömör és tűhegyes „magyarázata”. Ezután már nem is szabadna megszólalni, de a végére maradt még egy gyönyörűség: A sziget. Ami csak a felszínen tűnik szomorú beletörődésnek, valójában csendes lázítás: nem szabad, hogy elolvadjon bennünk a sziget!

Az első három, csak sorszámokkal megkülönböztetett Zorán-szólólemez trilógiája után néhány évnyi szünet következett, majd 1982-ben jött valami még mélyebb, komolyabb, érettebb: a Tizenegy dal című nagylemez, olyan „klasszikusokkal”, mint a 34. dal, Az ünnep, a Hadd legyen, a Sed non est pax, a Ne várd a májust vagy a Hozzám tartozol. Most pedig az 1997 – Az ablak mellett – Így alakult ezredfordulós trilógiája után ugyancsak minőségi ugrást jelent a Közös szavakból. Mintha megint ugyanott lennénk, mint 24 évvel ezelőtt, csak följebb néhány emelettel. Mintha egy kastélyban most nyíltak volna fel eddig sok pecséttel lezárt ajtók, és mögöttük voltak ezek a dalok. Tizenegy újabb gyöngyszem, a mi gyönyörűségünkre. (Hermann Zsolt)

- Universal Music - Fotó: Fényes Gábor -

[2006.11.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még